Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_диплом_КФ_ЗНУ_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
277.5 Кб
Скачать

4.3 Основна частина

Структура основної частини роботи складається з таких елементів:

  • вступ;

  • зміст дипломної роботи;

  • висновки;

  • рекомендації;

  • перелік посилань.

Вступ

У вступі коротко викладають:

  • оцінку сучасного стану проблеми;

  • актуальність даної роботи та підстави для її виконання (для науково-дослідницької роботи);

  • мету роботи.

Вступ розташовують на окремих сторінках.

Зміст дипломної роботи

Зміст дипломної роботи - це викладення відомостей про предмет (об'єкт) дослідження, що є необхідними і достатніми для розкриття сутності даної роботи (описання теорії, застосованих методів), та її результатів.

Викладаючи суть, особливу увагу приділяють новизні роботи.

Якщо у роботі необхідно навести повні докази (наприклад, математичні, що не мають безпосереднього відношення до предмету) або подробиці дослідження, їх розміщують у додатках.

Зміст роботи викладають, поділивши матеріал на розділи. Розділи можуть поділятися на пункти або на підрозділи і пункти. Пункти, якщо це необхідно, поділяють на підпункти. Кожен пункт і підпункт повинен містити логічно завершену інформацію. Текст суті дипломної роботи може поділятися тільки на пункти.

Висновки

Висновки розміщують безпосередньо після викладення суті дипломної роботи, починаючи з нової сторінки.

У висновках наводять оцінку отриманих результатів роботи (негативних також) з урахуванням світових тенденцій вирішення поставленої задачі, можливі галузі використання результатів роботи; народногосподарську, наукову, соціальну значущість роботи. Текст висновків може поділятись на пункти.

Висновки є завершальним етапом виконаної студентом випускної роботи. Вони повинні містити:

  • короткі підсумки за результатами теоретичного та практичного аналізу об'єкта дослідження з наведенням позитивних та негативних сторін, а також не реалізованих можливостей;

  • перелік заходів, направлених на розв'язання проблеми, підвищення ефективності об'єкта досліджень;

  • отримані якісні та кількісні показники;

  • економічний та соціальний ефект, отриманий при можливій реалізації запропонованих в курсовій роботі заходів.

Висновки рекомендується починати словами: "розглянуто", "встановлено", "показано", "доведено" тощо. Якщо у вступі ставилася мета і формулювалися завдання, які необхідно було вирішити, то в висновках наводяться основні результати по кожному поставленому завданню. Завершується висновок висновками і пропозиціями. Не можна поміщати у висновках те, що не витікає з проведеного дослідження. Ознайомлення з текстом висновків повинно сформувати у читача уявлення про ступінь реалізації автором випускної роботи поставленої мети і завдань.

Список використаних джерел

Перелік літератури та інших інформаційних джерел складається, як правило, в послідовності за посиланням на джерело за текстом випускної роботи або в алфавітному порядку прізвищ перших авторів чи заголовків, у хронологічному порядку. В перелік включаються тільки ті джерела, які були використані студентом в процесі виконання роботи.

Бібліографічні описи посилань у переліку наводять відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи (ГОСТ 7.1­84 Бібліографічні описи документу. Загальні вимоги і правила складання).

Зразок оформлення бібліографічного опису наведено у додатку З.

Додатки

У додатки виносяться громіздкі таблиці допоміжного характеру, форми статистичної звітності якщо саме води складали інформаційну базу моделі, блок-схеми, зразки форм таблиць та анкет соціологічного опитування, схеми, малюнки та результати розрахунків і інші документи, що підсилюють аргументацію зроблених студентом в основному тексті висновків та оцінок. За допомогою додатків студент доводить вірогідність вихідних даних та виконаних розрахунків, а також підсилює аргументованість виконаного аналізу та запропонованих заходів, рекомендацій, пропозицій.

Оформляють додатки як продовження роботи на наступних її сторінках. Кожний з них починається з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово „Додаток В”. Додаток позначається великими літерами послідовно, у відповідності до українського алфавіту за винятком літер ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь.

Текст кожного додатка може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатка, наприклад: В.2.7 - сьомий підрозділ другого розділу додатку В. Ілюстрації, таблиці та формули нумеруються в межах кожного додатку, наприклад: рис.В.1.3 – третій рисунок першого розділу додатку В; (Б.7) – сьома формула додатку Б. і т.д.

У додатках розміщують матеріал, який:

  • є необхідним для повноти дипломної роботи, але включення його до основної частини може змінити впорядковане й логічне уявлення про роботу;

  • не може бути послідовно розміщений в основній частині дипломної роботи через великий обсяг або способи відтворення.

У додатки можуть бути включені:

  • додаткові рисунки або таблиці;

  • опис та тексти комп'ютерних програм, самостійно розроблених студентом або в співавторстві;

  • оригінали фотографій;

  • проміжні математичні докази, формули, розрахунки;

- економічний огляд необхідних відомостей загального характеру тощо.