Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ Робота психолога в ПМП комісії.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

Лекційний курс

Тема 1. Нормативно-правова документація з питань організації міської, обласної та республіканської психолого-медико-педагогічні консультації .

1. Нормативні документи, які регулюють діяльність психолог-медико-педагогічної комісії (Наказ Міністерства освіти України від 07.07.2004 N569/38 Про затвердження Положення про центральну та республіканську (АвтономнаРеспублікаКрим),обласні,Київську та Севастопольськуміські, районні(міські) психолого-медико-педагогічні консультації. Про внесення змін до Положення про центральну та республіканську (АвтономнаРеспублікаКрим),обласні,Київську та Севастопольськуміські, районні(міські) психолого-медико-педагогічні консультації).

2. Нормативні документи, які регулюють діяльність психолог-медико-педагогічної комісії (Наказ Міністерства освіти України від 20.08.96 N 278 Про затвердження Положення про шкільну психолого-медико-педагогічну комісію).

3. Нормативні документи, які регулюють діяльність психолог-медико-педагогічної комісії (Наказ Управління освіти Житомирської міської ради від 01 вересня 2010 року №558 Про функціонування у 2010-2011 н.р. міської психолого-педагогічної консультації).

4. Нормативні документи, які регулюють діяльність психолог-медико-педагогічної комісії (П О С Т А Н О В А від 15 серпня 2011 р. N 872 Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах). 5. Нормативні документи, які регулюють діяльність психолог-медико-педагогічної комісії (Наказ Міністерства освіти і науки України від 09.12.2010 N1224 «Про затвердження Положення про спеціальні класи для навчання дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітніх навчальних закладах"),

Тема 2. Психологічний супровід дошкільників та учнів, які мають вади психічного і фізичного розвитку, навчаються на дому за індивідуальним планом.

1.Організація діяльності шкільної психолого-медико-педагогічної комісії.

2.2. Нормативні документи, які регулюють діяльність психолог-медико-педагогічної комісії (Наказ Житомирської загальноосвітної школи І-ІІІ супенів №81 від 5 вересня 2010 року №52 Про функціонування у 2010-2011 н.р. шкільної психолого-педагогічної консультації (ПРОЕКТ).

2.Організація діяльності психолого-медико-педагогічного консиліуму ДНЗ.

3. Нормативні документи, які регулюють діяльність психолог-медико-педагогічної комісії (Наказ Житомирського дошкільного навчального закладу №81 від 5 вересня 2010 року №52 Про функціонування у 2010-2011 н.р. психолого-медико-педагогічного консиліуму (ПРОЕКТ).

4.Протокол засідання психолого-медико-педагогічного консиліуму Наказ Житомирського дошкільного навчального закладу №81 (ПРОЕКТ).

5.Орієнтовний перелік питань, які можуть бути заслухані на психолого-медико-педагогічному консиліумі дошкільного навчального закладу.

Практичні заняття

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №1

Тема1: Організація діяльності міських, обласних і республіканської психолого-медико-педагогічні консультації.

1. Про затвердження Положення про центральну та республіканську (Автономна Республіка Крим),обласні, Київську та Севастопольську міські, районні(міські) психолого-медико-педагогічні консультації. Н А К А З 23.06.2011 N 623/61 Про внесення змін до Положення про центральну та республіканську (Автономна Республіка Крим),обласні, Київську та Севастопольську міські, районні(міські) психолого-медико-педагогічні консультації.

2. Про затвердження положення про спеціальну загальноосвітню школу для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку (Наказ МОН від 15.09.2008 №852).

3. Організація діяльності шкільної психолого-медико-педагогічної комісії.

4. Організація діяльності психолого-медико-педагогічного консиліуму дошкільного навчального закладу.

Основні поняття

Консультаційна бесіда, консиліум, етика праці психолога, консиліум, діти з особливими освітніми потребами, дефектолог, логопед.

Реферати

Організація роботи практичного психолога спеціалізованого загальноосвітнього навчального закладу.

Законспек­тувати

Бастун Н.А.Лукомська С.О.Специфіка раннього втручання для дітей з різними функціональними обмеженнями // Практична психологія і соціальна робота. – 2010. –№2. – С. 67-72.

Професійно-орієнтоване завдання

До практичного психолога дошкільного навчального закладу звернулася мама вихованця: ”Мій син не вимовляє 6 звуків. Мої заняття результатів не дають. Знаю, що в вашому закладі є логопедичні групи. Розумію, що моїй дитин потрібна спеціальна допомога і логопеда і психолога. Що я повинна зробити, для того, щоб моя дитина почала відвідувати спеціалізовану логопедичні групу?”

  • Завдання для самостійної роботи

  • опрацювати питання

  • 2 години

  • опрацювати основні поняття

  • 1 година

  • законспектувати статтю

  • виконати професійно-орієнтоване завдання

  • 2 години

  • 3 години

  • Оцінювання

  • усна відповідь на питання

  • 1 оцінка

  • тест

  • 1 оцінка

  • Основна література

1. Бугайова І.Соціалізація дітей з проблемами у розвитку // Дефектолог. -2007. -№5.-С.15-18.

2. Васильківська С. Індивідуальна та соціально-педагогічна та медико-психологічна карта супроводу учня з особливими потребами” // Дефектолог. - 2009.- №3.-С.26- 37.

3. Сучасна діяльність психолого-педагогічних консультацій //Дошкільне виховання.-2010. - №6. - С.18 –21.

4. Планування і проведення психолого-медико-педагогічних консиліумів // Дитячий садок. - 2008.- №21-24.-С59-61.

5.Кобильченко В.Загальна модель психологічного супроводу в системі спеціальних закладів освіти для дітей з порушенням зору // Дефектолог. - 2008.-№2.-С19-22.

6. Савчук Л. Нові підходи до надання освітньо-корекційних послуг дітям з особливими освітніми потребами // Дефектолог. - 2011.- №5.- С.6-9.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №2