Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ МІКРО.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
272.9 Кб
Скачать

Київський інститут бізнесу і технологій

Житомирська філія

ІНСТРУКТИВНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ з навчальної ДИСЦИПЛІНИ

МІКРОЕКОНОМІКА”

для спеціальності 6.030601 Менеджмент

Вступ

Мікроекономіка як одна зі складових частин економічної теорії - навчальна дисципліна, що забезпечує фундаментальну підготовку спеціалістів в галузі економіки та менеджменту. Предметом курсу є механізм функціонування окремих елементів економічної системи.

Мікроекономіка як наука являє собою комплекс знань, поглядів та ідей, які пояснюють поведінку окремих економічних суб’єктів. Як наука, мікроекономіка спирається на положення і висновки економічної теорії, а також тісно переплітається з макроекономікою, статистикою, економетрією, маркетингом, менеджментом, галузевими та функціональними економічними дисциплінами.

Логіка і структура курсу «Мікроекономіка» та передбачені цією програмою методи дослідження дозволять студентам набути певного рівня професіоналізму та навичок, які необхідні для проведення самостійного економічного наукового дослідження і формування раціональної економічної поведінки.

Метою викладання дисципліни «Мікроекономіка» є формування у майбутніх менеджерів системи економічних знань, на яких базується сучасний мікроаналіз; набуття навичок дослідження показників економічного та соціального розвитку суб’єктів ринку за допомогою використання універсального економічного інструментарію та мікроекономічного моделювання.

Основними завданням курсу є:

- оволодіння універсальним інструментарієм прийняття раціональних господарських рішень;

- пізнання закономірностей функціонування мікросистем (індивідів домашніх господарств, підприємств, організацій) у різних ринкових ситуаціях;

- характеристика та аналіз основних типів ринкових структур – досконалої конкуренції, чистої монополії, монополістичної конкуренції, олігополії;

- розкриття особливостей функціонування ринків факторів виробництва та утворення цін на послуги праці, капіталу природних ресурсів відповідно до типу ринкової структури;

- визначення впливу загальної ринкової рівноваги на ефективність розміщення ресурсів в економіці, дослідження причин обмеженої недостатності ринкового регулювання, критерії оцінки добробуту, необхідності державного втручання в економіку.

Місце навчальної дисципліни в системі професійної підготовки фахівця. Дана дисципліна є базовою для майбутнього економіста, діяльність якого може бути спрямована на розв’язання проблем, які мають місце під час навчального процесу та у подальшій професійній діяльності.

Інтегровані вимоги до знань і умінь з навчальної дисципліни

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

Знати:

предмет і завдання мікроекономіки як науки, структуру, методологію та методи сучасної мікроекономіки; особливості мікроекономіки як науки, її структурні компоненти, фактори, методологічні та методичні особливості мікроекономіки.

Вміти:

орієнтуватися у основних елементах вивчення мікроекономіки, аналізувати діяльність покупця та продавця у ринковій взаємодії; визначати приналежність ринків до того чи іншого типу; аналізувати різні ринкові структури та їх поведінку; робити вправи та задачі; обґрунтовувати типові економічні ситуації; володіти навиками економіста.

Тематичний план навчальної дисципліни

№ пп

Назва теми

Обсяг навчальних занять (год.)

Усього

Лекції

Практ.

СРС

4 семестр

Модуль № 1 «Загальні основи теорії ринків»

1.1

Предмет та метод

мікроекономіки

8

2

2

4

1.2

Попит, пропозиція та їх взаємодія

8

2

2

4

1.3

Теорія еластичності

6

1

1

4

1.4.

Корисність економічного блага

7

1

-

6

1.5

Теорія граничних продуктів

7

2

1

4

Всього за модулем № 1

36

8

6

22

Модуль 2. «Виробництво і пропонування в різних типах ринкових структур»

2.1.

Витрати виробництва

8

2

2

4

2.2.

Теорія ринкових структур

6

2

-

4

2.3

Діяльність конкурентної фірми

7

2

1

4

2.4.

Монопольний ринок

6

1

1

4

2.5.

Діяльність монополістично -конкурентної фірми

4

1

1

2

2.6.

Олігополістична структура ринку

5

-

1

4

Усього за модулем № 2

36

8

6

22

Модуль 3. «Теорія ринків ресурсів»

3.1

Ринок факторів виробництва

10

2

-

8

3.2.

Ринок праці

10

1

1

8

3.3

Ринок ресурсів

10

1

1

8

Модульна контрольна робота

6

2

4

Усього за модулем № 3

36

4

4

28

Всього годин за дисципліною

108

20

16

72