Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятия. Брюховецкая Н.Ю. НП для с....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

3.3. Формування валового і чистого доходу

Валовий дохід – це грошовий вираз вартості знов створеної продукції. Він визначається як різниця між виручкою та матеріальними витратами й амортизаційними відрахуваннями у складі вартості реалізованої продукції.

Валовий дохід є важливим показником діяльності підприємства і характеризує її ефективність. У процесі відтворення валовий дохід поділяється на оплату праці та на чистий дохід.

Оплата праці – це витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати, які виражають у грошовій формі вартість необхідної праці. Чистий дохід виражає в грошовій формі вартість додаткового продукту і визначається як перевищення виручки від реалізації продукції над вартістю матеріальних витрат, амортизаційних відрахувань і заробітної плати або як різниця між валовим доходом і заробітною платою.

Чистий дохід реалізується у вигляді акцизів, податку на додану вартість, відрахувань у фонди пенсійного й соціального страхування, інші державні цільові фонди тощо. Значна частина чистого доходу реалізується у формі прибутку. Отже, чистий дохід є найважливішим джерелом фінансових ресурсів не тільки підприємств, а й держави. У цьому зв'язку аж ніяк не можна погодитись із думками авторів стосовно того, що прибуток як економічна категорія – це чистий дохід, утворений додатковою працею, а, отже, поняття «прибуток» і «чистий дохід» є однозначними.

Питання для самоконтролю

1. За якими ознаками класифікують грошові надходження підприємств. Назвіть та охарактеризуйте.

Сутність та визначення валового та чистого доходу.

Питання для самостійного вивчення

  1. Охарактеризуйте методи ціноутворення: витратний метод; отримання цільової норми прибутку; оцінка споживної вартості; пропорційне ціноутворення; методи «очікуваного прибутку», швидкого повернення витрат.

  2. Надходження фінансових інвестицій: дивіденди від володіння корпоративними правами, державними цінними паперами, відсотки, нараховані підприємствам за депозитними рахунками.

Тема 4. Формування і розподіл прибутку

4.1. Сутність і функції прибутку підприємств

Прибуток – це частина додаткової вартості, створеної і реалізованої, готової до розподілу. Підприємство одержує прибуток після того, як втілена у створеному продукті вартість буде реалізована і набере грошової форми. Згідно з бухгалтерським підходом, прибуток – це різниця між доходами підприємства (приріст сукупної вартісної оцінки його активів, що супроводжується збільшенням капіталу власників) та витратами (зниження сукупної вартості активів на основі зменшення капіталу власників).

Прибуток на рівні підприємства – це частина чистого доходу, яка визначається як різниця між чистим доходом, отриманим від продажу продукції (активів), розрахованим в цінах виробника без податку на додану вартість і акцизного збору, витратами на її виробництво та реалізацію (остаточною вартістю активів).

Функції прибутку підприємства:

характеризує економічний ефект, відображає кінцевий результат діяльності підприємства;

є основним внутрішнім джерелом формування фінансових ресурсів підприємств;

стимулює виробництво, оскільки прибуток одночасно є і фінансовим результатом і основним елементом фінансових ресурсів;

основне джерело наповнення державного бюджету та фондів.