Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятия. Брюховецкая Н.Ю. НП для с....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

Конспект лекцій Змістовий модуль 1

Тема 1. Основи фінансів підприємств

1.1. Сутність і функції фінансів підприємств. Сфери фінансових відносин підприємств

Фінанси підприємств – це економічні (грошові) відносини, які виникають у процесі формування, розподілу та використання грошових фондів і доходів підприємств. У процесі відтворення фінанси підприємств виконують такі функції:

  • формування фінансових ресурсів у процесі виробничо-господарської діяльності;

  • розподіл та використання фінансових ресурсів для забезпечення операційної, фінансової та інвестиційної діяльності, для соціального розвитку підприємства;

  • контроль за формуванням та використанням фінансових ресурсів підприємства у процесі його операційної, фінансової та інвестиційної діяльності.

Фінансові відносини підприємств охоплюють виробничі, обмінні і розподільчі відносини, що відображаються в різноманітних грошових потоках. До фінансових належать такі економічні відносини підприємства:

а) зовнішні фінансові відносини:

– із засновниками (формування статутного капіталу, зміна статутного капіталу, виплата дивідендів на акції та процентів на паї);

– з іншими суб'єктами підприємництва щодо розрахунків із позичальниками, підрядниками, покупцями, замовниками;

  • із бюджетом (платежі та асигнування);

  • із цільовими фондами (внески і надходження);

  • зі страховими компаніями (страхові платежі, страхове відшкодування);

– із банками (відкриття та ведення рахунків, відкриття депозитів, отримання і погашення кредитів, отримання і сплата відсотків);

– з учасниками фондового ринку (розміщення власних цінних паперів, купівля, продаж цінних паперів інших емітентів);

– із галузевими і корпоративними органами управління (внески в централізовані фонди, надходження з них);

б) внутрішні фінансові відносини щодо:

– формування і розподілу грошових доходів підприємства (виторгу, чистого доходу від продажу продукції, робіт, послуг, іншого операційного доходу, доходу від фінансової діяльності, інших доходів, доходів від звичайної діяльності);

– формування, розподілу і використання чистого прибутку;

– формування та використання амортизаційних відрахувань;

– утворення та використання забезпечень майбутніх витрат і платежів, інших цільових фондів підприємства тощо.

1.2. Фінансові ресурси підприємств

Під терміном «фінансові ресурси підприємств» в економічній науці й на практиці прийнято вважати сукупність фондів грошових коштів і грошові кошти у нефондовій формі, які є у розпорядженні підприємств [1, с. 14-15].

Грошові кошти, які є у розпорядженні підприємства, можна поділити на кілька груп залежно від джерел їх створення, а саме:

1. Привласнені кошти: статутний капітал – вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства; кошти засновників, спрямовані на поповнення статутного фонду в обмін на цінні папери; страхові відшкодування; кошти міжнародної технічної допомоги; кошти та кредити, отримані без вимоги їх повернення; бюджетні кошти, передані в розпорядження підприємствам.

2. Власні кошти: амортизаційні відрахування; чистий прибуток у національній валюті; іноземна валюта.

3. Залучені кошти: тимчасово вільні кошти резервів, що формуються за рахунок чистого прибутку; реінвестовані кошти резерву на виплату дивідендів; перевищення кредиторської заборгованості над дебіторською; інші види заборгованості (із заробітної плати та нарахувань на неї, платежів до бюджету тощо).

4. Позичені кошти: кредити банків та небанківських фінансових структур; лізинг (фінансовий) – товарний кредит; комерційний кредит; кошти, що надходять з бюджету міністерств на умовах повернення і т.д.

Основними ознаками грошових коштів, які характеризують фінансові ресурси матеріальної основи функціонування фінансів підприємств є джерела їх походження і право суб’єкта господарюванні розпоряджатися ними без будь-яких обмежень.