Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятия. Брюховецкая Н.Ю. НП для с....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте принципи кредитування підприємств.

2. За такими ознаками класифікуються кредити, що їх можуть отримати підприємства. Назвіть й охарактеризуйте види кредитів підприємств.

Питання для самостійного вивчення

1. Визначити можливості фінансування розвитку малих, середніх та великих підприємств за рахунок банківських кредитів.

2. Виявити сутність та питому вагу недержавних пенсійних фондів, кредитних спілок, інвестиційних фондів фінансування розвитку малих і середніх підприємств України.

Тема 8. Фінансове забезпечення відтворення основних засобів

8.1. Економічна сутність та класифікація основних засобів

Згідно з П(С)БО – 7 до основних засобів належать матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх в процесі виробництва або постачання товарів і послуг, надання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Таким чином, основні засоби – це частина майна підприємства, що переносить свою вартість на новостворений продукт частинами за декілька виробничих циклів. До основних засобів належать: земельні ділянки; капітальні витрати і витрати на поліпшення земель; будинки, споруди та передавальні пристрої; машини та обладнання; транспортні засоби; інструменти, прилади, інвентар (меблі); робоча і продуктивна худоба; багаторічні насадження; інші.

Класифікація основних засобів. Залежно від участі у виробничому процесі основні засоби поділяються на дві групи: виробничі та невиробничі. Виробничі основні засоби прямо або опосередковано приймають участь у виробництві матеріальних цінностей, до їх складу включають: будинки, споруди, машини і обладнання тощо. Невиробничі основні фонди не приймають участі у виробничому процесі і до них відносяться житлові будинки, поліклініки, дитячі садки, санаторно-курортні установи та інші основні засоби нематеріальної сфери.

За роллю у виробництві продукції основні засоби поділяються на активні та пасивні. Активні основні засоби безпосередньо беруть участь в переміщенні і переробці сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих. До них відносяться машини, обладнання, передавальні пристрої, обчислювальна техніка, транспортні засоби, контрольно-вимірювальні пристрої тощо. Пасивні – не беруть безпосередньої участі в процесі виробництва, але створюють необхідні для його існування умови (будівлі, споруди тощо).

8.2. Знос і амортизація основних засобів

Всі об'єкти основних засобів підлягають фізичному і моральному зносу, тобто під впливом фізичних сил, технічних та економічних факторів вони поступово втрачають свої властивості, стають непридатними і не можуть у подальшому виконувати свої функції.

Фізичний знос представляє собою частину вартості, яку переносить на продукцію засіб праці внаслідок його використання в тому розмірі, в якому він втрачає споживчу вартість. Фізичний знос є результатом використання основних засобів, а також дії природних факторів. Моральний знос проявляється в тому, що застарілі основні засоби за своєю конструкцією, продуктивністю, економічністю якісно відстають від нових зразків. Тому періодично виникає необхідність заміни основних засобів, особливо їх активної частини.

Амортизація – це процес поступового перенесення вартості основних фондів і нематеріальних активів з урахуванням витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення згідно з нормами амортизаційних відрахувань, встановлених законодавством на продукцію, що виготовляється з їх допомогою, і використання цієї вартості для простого або розширеного відтворення зношених засобів праці. Амортизація є економічним зносом, який виражений у грошовій формі.