Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятия. Брюховецкая Н.Ю. НП для с....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

1.3. Фінансова діяльність та зміст фінансової роботи.

Управління фінансами на підприємстві

Фінансова діяльність реалізується шляхом використання відповідних форм і методів фінансового забезпечення функціонування підприємств для досягнення основної мети – отримання доходів [1, c. 19-20].

Основними завданнями фінансової діяльності є:

– забезпечення фінансовими ресурсами виробничо-господарської та інших видів діяльності підприємств;

– мобілізація фінансових ресурсів в обсязі, що забезпечує виконання зобов'язань перед бюджетом, державними цільовими фондами та іншими суб'єктами господарювання;

– контроль за ефективним розподілом і використанням фінансових ресурсів.

Фінансову роботу на підприємстві організують за такими напрямками:

– фінансове прогнозування і поточне планування;

– поточна й оперативна фінансово-економічна робота;

– аналіз і контроль за виробничо-господарською та фінансовою діяльністю.

У фінансах підприємств управління означає процес впливу на фінансові відносини, фінансові ресурси, їх організацію для реалізації фінансової політики господарюючого суб'єкта. Крім того, управління фінансами можна визначити як сукупність всіх органів апарату управління підприємства та їх управлінських дій. Метою фінансового управління є забезпечення підприємства необхідними фінансовими ресурсами та підвищення ефективності його фінансової діяльності.

Питання для самоконтролю

  1. Сфери фінансових відносин підприємств.

  2. Методи, засоби і джерела формування фінансових ресурсів (внутрішні і зовнішні джерела; власні, позикові і залучені кошти).

Питання для самостійного вивчення

  1. Назвіть принципи організації діяльності суб’єктів господарювання, на яких ґрунтується організація фінансів підприємств.

  2. У чому полягає сутність управління фінансами (фінансового менеджменту) на підприємстві. Назвіть функції та методи фінансового управління.

Тема 2. Організація грошових розрахунків підприємств

2.1. Суть і форми здійснення грошових розрахунків

Сукупність усіх грошових розрахунків і платежів підприємства називають його грошовим обігом (оборотом).

Розрізняють готівковий та безготівковий грошові обороти. Для здійснення готівкових операцій підприємства повинні мати в наявності готівку (в національній або іноземній валюті), яку зберігають у касі. Переважно готівкову форму розрахунків застосовують:

– для розрахунків із працівниками (виплата заробітної плати, грошових компенсацій, премій і допомог, дивідендів, пенсій тощо);

– забезпечення нагальних господарських потреб (на придбання канцелярських товарів, оплату витрат на відрядження тощо);

– розрахунків із бюджетом і державними цільовими фондами;

– розрахунків між підприємствами – діловими партнерами (за матеріали, паливо тощо, але не більше ніж 3 тис. грн. на день), за умови відсутності у них податкової заборгованості.

Суть безготівкових розрахунків полягає у тому, що платежі здійснюються шляхом списання коштів із банківського рахунку платника на банківський рахунок одержувача, тобто проведенням відповідних записів на банківських рахунках учасників розрахунків.