Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рекоменд Практика МС 2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
302.08 Кб
Скачать

Програма виробничої практики студентів в кредитних установах

І.Загальне ознайомлення з роботою банку.

Структура установи банку, функції його відділів і секторів галузева структура, клієнтів, які обслуговує відділення банку, обсяг і структура вкладень і видатків відділення банку, доходи та видатки банківської установи, їх склад та структура.

2. Ознайомлення з операціями по обслуговуванню безготівкового платіжного обороту

Правила відкриття і ведення рахунків. Перелік необхідних документів для відкриття поточних, бюджетних та інших рахунків. Загальні правила здійснення операцій по рахунках, порядок їх закриття.

Робота з розрахунковими документами, контроль за правильним їх оформленням, види операцій, що проводяться по рахунках.

Практика проведення банками розрахункових операцій, документи, які

засвідчують здійснення розрахунків. Документооборот. Платіжна і розрахункова дисципліна.

3.Операції по обслуговуванню готівкового обороту

Емісійно-касова робота банку. Організація касової роботи (порядок роботи в касі, касовий документооборот, робота в сховищах). Організація готівкового обороту на підприємствах, в установах і організаціях. Касова дисципліна та контроль банків за її дотриманням.

Порядок роботи видаткової каси. Прийом готівки від клієнтів банку до прибуткової каси, до вечірньої каси банку. Організація та порядок роботи служби інкасації.

Прогнозування надходжень готівки в касу банків та видачі готівки з каси банку. Складання зведеного плану касових оборотів та контроль за його дотриманням.

Порядок купівлі та продажу готівки банками.

4. Кредитно-депозитна діяльність банку

Робота банку (правова, економічна, аналітична), яка пов’язана з кредитуванням (короткотерміновим і довготерміновим) юридичних та фізичних осіб.

Суб’єкти кредитування. Правова та економічна робота банків з ними. Об’єкти кредитування. Склад та джерела формування оборотних коштів, економічно характеристика основних об’єктів кредитування. Методи і форми кредитування.

Кредитна угода її зміст та значення. Основні принципи кредитування банками клієнтів. Гарантії повноти та своєчасності повернення позик (гарантійний лист, поручництво, застава, страхування та інше), банківський ризик та методи його оцінки.

Ефективність використання банківських позик.

Плата за кредит. Порядок визначення і нарахування відсотків. Шляхи та строки погашення позик. Можливість та умови відсторонення погашення позик.

Диференційний підхід банків при кредитуванні клієнтів. Аналіз платоспроможності і кредитоспроможності клієнтів, методика розрахунку показників.

Перевірка забезпечення і пільгового використання банківських позик економічні санкції для підприємств, які не дотримуються умов кредитних угод.

Система планування та регулювання кредитних ресурсів.

Аналіз наявного кредитного портфеля банку. Прогнозування та управління кредитами. Кредитні вкладення банку, порядок їх прогнозування. Економічний зміст кредитних вкладень. Участь банку на ринку кредитних ресурсів.

Формування страхового резерву банку.

Порядок кредитування клієнтів банку.