Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
непрод. екзам..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
66.75 Кб
Скачать

19. Асортимент і вимоги до якості ювелірних товарів.

За призначенням ювелірні вироби поділяють на групи та підгрупи: особисті прикраси (при­краси для голови, шиї, для рук, гарнітури); аксесуари (жіночі, чо­ловічі); інтер'єрні прилади (керамічні вироби, художні вироби з деревини, з металу, каменерізні, янтарні та кісткорізні художні ви­роби); предмети для сервірування столу (окремі предмети для сер­вірування столу, сервізи та прибори); письмове приладдя (приладдя для письма та читання, предмети для зберігання письмового при­ладдя, письмові прибори); приладдя для годинників (приладдя для наручних і кишенькових годинників); предмети для куріння (предмети для зберігання тютюну та тютюнових виробів, предме­ти для тримання тютюнових виробів, для висікання вогню тощо); сувеніри (пам'ятні медалі, нагрудні знаки, герби, ключі, брелоки, сувеніри-символи, сувенірні скульптури малих форм, сувенірні ви­роби народних художніх промислів, інші сувенірні вироби), цер­ковно-культові вироби (ікони, хрести та ін.).

За способом виробництва ювелірні вироби бувають індивіду­ального й масового (серійного) виготовлення. При індивідуаль­ному виготовленні майстер-ювелір виконує всі роботи власноруч, використовуючи устаткування тільки для отримання первинної заготівки або необхідного профілю металу. Цей спосіб застосо­вується при створенні окремих зразків або дорогих ювелірних виробів із складною й тонкою художньою обробкою, а також при використанні нестандартних за розмірами й формами коштовних і напівкоштовних каменів. При масовому виготовленні вироби створюються механічною обробкою і точним литтям за моделя­ми, що виплавляються. Кращі ювелірні вироби виготовляють ма­лими партіями.

Споживними на­зивають властивості ювелірних товарів, які виявляються безпосе­редньо при їх використанні. Це стосується особистих прикрас (брас­летів, каблучок, брошок та ін.) та інших виробів (предметів сервірування, куріння, аксесуарів і т. д.). Вони повинні задовольня­ти визначені потреби (найчастіше естетичні) людини у процесі їх експлуатації. Споживні властивості охоплюють соціальні, функціо­нальні, ергономічні та естетичні властивості, безпечність та надійність споживання.

20. Сучасний ринок годинників. Асортимент годинників.

Годинники – це прилади для вимірювання часу за допомогою досить постійного за тривалістю періодичного коливального процесу, які не тільки вимірюють поточний час, але вимірюють інтервали і моменти часу.

За призначенням: годинники, що показують поточний час; комбіновані; для вимірювання малих проміжків часу; спеціальні.

За принципом користування: індивідуальні (наручні, кулони, каблучки); суспільні.

За джерелом енергії: механічні; електричні (електро-механічні, електронно-механічні, електронні).

За типом коливальної системи: маятникові, балансові, кварцові, камертонні.

За видом інформативності: з циферблатом і стрілками, з електронною індикацією.

За місцем встановлення: переносні(наручні, кишенькові, настільні); стаціонарні (настінні, підлогові).