Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
непрод. екзам..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
66.75 Кб
Скачать

13. Асортимент шкільних товарів.

Група шкільно-письмових товарів об'єднує широкий асорти­мент виробів, які за призначенням поділяються на приладдя для письма, креслення, малювання та шкільні товари. Кожна з цих підгруп охоплює широкий асортимент товарів (рис, 1).

Приладдя для письма - це одна з найпоширеніших груп шкільно-письмових товарів. До цієї підгрупи відносять олівці, руч­ки, пера, пишучі вузли та балончики для чорнил, комплекти та при­бори для писання, чорнило, туш.

Олівці. Залежно від особливостей конструкції олівці поділя­ють на три групи: у дерев'яній оболонці, механічні та маркувальні

Олівці в дерев'яній оболонці конструктивно складаються із обо­лонки та стержня.

Класифікують олівці залежно від матеріалів, з яких виготовлено стержні, ступеня твердості та кольору стержня, форми і діаметра олівця.

З огляду на матеріали, з яких виготовлено стержні, олівці мо­жуть бути чорно-графітними, спеціальними та кольоровими.

Залежно від призначення і виду стержня олівці поділяють на такі групи: для малювання, креслення, шкільні, канцелярські, спеціальні.

Ручки. Сучасний асортимент ручок представлено автоматич­ними ручками, які залежно від особливостей нанесення чорнила або пасти на папір бувають перові та кулькові.

За особливостями конструкції кулькові ручки поділяються на прості та автоматичні, які мають кнопковий механізм подачі стержня.

Кулькові ручки складаються із пластмасового або металевого корпусу і змінного пишучого вузла.

Маркувальні олівці (волокнисті олівці) останнім часом кори­стуються підвищеним попитом, асортимент їх постійно розши­рюється та оновлюється.

Маркери складаються із пластмасового корпусу, в який встав­лено гігроскопічний стержень визначеного кольору, з навінченим пластмасовим утримувачем. Маркери відрізняються формою кінчи­ка (круглий, конічний), шириною смуги (1-12 мм). Використову­ють маркери для маркування паперу, шкіри, деревини, тканин, ме­талу, скла, плівки.

За призначенням маркери можуть бути звичайні (для викорис­тання вдома та в офісі), спеціальні (для використання в різних про­фесійних галузях) та демонстраційні.

Фломастери складаються з кольорового пластмасового корпу­су з кришкою, всередині якого розміщено тампон, який заповнено спеціальними чорнилами визначеного кольору. В основі олівця є стержень, що має високу стійкість до зношування у процесі трива­лого використання. Стержень закривають кришкою. Колір корпусу відповідає кольору чорнил писального вузла.

14. Асортимент оргтехніки

Серед різних видів обчислювальної техніки нині найбільшого розповсюдження у побуті набули калькулятори.

Калькулятор - це пристрій, призначений для виконання мате­матичних операцій з обов'язковим втручанням користувача для внесення змін у програму, що є в пам'яті, і для запуску на виконан­ня кожної операції чи послідовності операцій. Калькулятор вико­нує деякі функції комп'ютера, але вимагає частого втручання кори­стувача.

Масовий випуск зробив калькулятори загальнодоступними. Завдяки простоті експлуатації, швидкості отримання кінцевої інформації, точності підрахунків мікрокалькулятори впевнено по­сіли своє місце серед сучасних обчислювальних машин.

Основними ознаками класифікації калькуляторів є функціо­нальні можливості, логіка роботи, вид джерела живлення, розміри, можливість програмування.

За функціональним можливостями асортимент калькуляторів поділяють на групи: найпростіші, інженерні, мікрокалькулятори з можливостями програмування, спеціалізовані. За логікою роботи калькулятори бувають з арифметичною чи алгебричною логікою, з логікою оберненого бездужкового запису.

За видом джерела живлення асортимент калькуляторів поділя­ють на калькулятори, які працюють від неавтономного живлення (виключно від електричної мережі), від автономного живлення (аку­муляторів, хімічного чи сонячного елементу) чи від комбінованого живлення. Перехід на автономне живлення або електромережу здійснюється за допомогою перемикача живлення.

За способом виведення вихідних даних калькулятори поділяють на калькулятори з дисплеєм, з друкувальним пристроєм, з дисплеєм і друкувальним пристроєм. За розмірами калькулятори бувають ки­шеньковими та настільними. За можливістю програмування розріз­няють калькулятори програмовані і непрограмовані.

Електронні записні книжки, на відміну від калькуляторів, ма­ють рідкокристалічний дисплей, в якому може бути від 2 до 10 рядків на 16-26 символів в рядку і широким переліком функціональних можливостей, таких, як наявність блокнота, щоденника зі звуко­вим супроводженням на визначену дату і час, телефонної книжки з автоматичним сортуванням за абеткою, календаря, годинника з будильником, з можливістю обміну інформацією з іншою записною книжкою чи комп'ютером, з автоматичним відключенням тощо. Сучасні моделі записних книжок можуть бути зі словником.

Принтери - це пристрої, призначені для друкування текстів, гра­фічної та інших видів інформації на паперові та деякі інші види носіїв (прозорі плівки, конверти, карти, термонаклейки, листівки тощо).