Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
непрод. екзам..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
66.75 Кб
Скачать

10.Бібліографія, поняття, види, методи. Якість книг.

Бібліографія галузь науково-практичної діяльності, зав­данням якої є бібліографічна інформація про товари друку з метою впливу на розповсюдження і використання їх у суспільстві.

Багаторазове відтворення книги здійснюється поліграфічною промисловістю. Розповсюдження і рекламування книг є функціями книжкової торгівлі. Збирання, спеціальна обробка і зберігання книг, інформування читачів стосовно змісту книги, пропаганда книг здійс­нюється в межах бібліотечної справи.

Виробничий бік видання книги вивчає комплексна наука - книго­знавство, у торговельній мережі - товарознавство книги. Ці наукові і навчальні дисципліни надають великого значення не тільки змісту книг, а й їх оформленню та іншим художньо-поліграфічним засобам.

Видання - це твори друку, поліграфічно оформлені, що про­йшли редакційно-видавничу обробку та призначені для передачі вмі­щеної в них інформації.

З урахуванням матеріальної конструкції розрізняють такі ви­дання: книжкові, журнальні, буклети, листівки тощо.

Книжкові видання - це блок закріплених у корінці друкованих аркушів певного формату в обкладинці або в палітурках.

Журнальні видання є періодичними, мають установлений фор­мат і м'яку обкладинку.

Буклет - це видання у вигляді одного аркуша друкованого ма­теріалу, сфальцьованого у два або більше згинів.

Залежно від знакової природи інформації розрізняють текстові видання, нотні, картографічні та образотворчі видання.

У текстовому виданні найбільшу частку обсягу займає сло­весний, цифровий, формулярний або змішаний текст. У нотному - нотний вираз музичного твору, у картографічному - географічні кар­ти, в образотворчому виданні - відтворення живописного, скульп­турного зображення, спеціальної або художньої фотографії та інших графічних робіт (діаграм, схем, креслень).

За обсягом видання поділяють на книги, брошури, листівки.

Книга - видання обсягом понад 48 сторінок. Брошура - видання обсягом більше чотирьох сторінок, але менше 48. Листівка - видання обсягом менше чотирьох сторінок.

За складом головного тексту розрізняють моновидання і збір­ники. Моновидання містять один твір, а збірник - декілька.

За періодичністю розрізняють неперіодичні видання, періо­дичні, серії та з

продовженням.

За структурою розрізняють такі видання: однотипні, багато­томні, серія, збірник, вибрані твори.

За цільовим призначенням усі видання поділяють на офіційні, наукові, науково-популярні, навчальні, виробничо-практичні, масово-політичні, довідникові, рекламні, для відпочинку та літературно-художні.

Якість книжок можна уявляти як ступінь відповідності комп­лексу властивостей виробленим на певний час конкретним потребам, вимогам, що визначають придатність до застосування (використання). Споживну вартість книжок можна характеризувати як відповідність комплексу споживних властивостей об'єктивним потребам людини і суспільства. Книги, як і всі інші товари, мають власну ціну. Вважають, що істинну цінність книги визначає її духовне наповнення. Книги ма­ють комплекс споживних властивостей: функціональність, ергономічність, естетичність і надійність.