Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
непрод. екзам..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
66.75 Кб
Скачать

15.Сучасний ринок галантерейних товарів. Класифікація галантерейних товарів.

Асорти­мент галантерейних товарів різноманітний і нараховує десятки тисяч найменувань. До галантерейних товарів відносять товари, застосовувані для туалету, прикраси людини, одягу і домашнього побуту. Широту асортименту обумовлює використання різних сировинних матеріалів, способів виробництва і методів обробки.

Асортимент галантерейних товарів за вихідною сировиною поділяють на такі групи: текстильна галантерея, шкіряна галанте­рея, металева галантерея, галантерея з пластичних мас і виробних матеріалів, щіткові вироби, дзеркала.

16. Характеристика текстильної галантереї.

Для текстильної галантереї характерний широкий асортимент ниток, стрічок, тасьми, шнурів, мережива, краваток, хусток, шарфів, інших аксесуарів.

Нитки поділяють на швейні, вишивальні, штопальні,в*язальні.

Стрічки виготовляють на стрічкоткацьких станках різних переплетень.

За призначенням стрічки поділяють на: декоративно-оздоблювальні (атласна, шлепна), одягово-допоміжні (бандажна, обшивкова), прикладні (для виготовлення бретелей, застібок, блискавок), спеціального призначення (флотська, для ординів).

Шнури випускають пустотілими та наповненими пучком ниток або оплетениз пряжею.

За способом виготовлення: плетені, кручені, виті.

Мережені вироби являють собою візерунковий сітчастий текстильний виріб із пряжі. До них відносять: комірці, манжети, скатертини, серветки, покривала, палерини, косинки тощо.

До галантерейних товарів відносять різні аксесуари, що доповнюють костюм: шийні і головні хустки, шарфи, краватки.

17. Асортимент металевої та пластмасової галантереї.

18. Сучасний ринок ювелірних товарів, матеріали для виробництва.

Ювелірні товари - це високохудожні вироби тонкої роботи, які виготовляються найчастіше із дорогоцінних металів, ювелірно­го каміння чи інших довговічних матеріалів (емаль, кераміка, роги), що виконують роль різних прикрас, предметів побуту, а також ви­користовуються для декоративних цілей.

Для виготовлення недорогих ювелірних виробів використовують сплави кольорових металів (латунь, том­пак, мельхіор, нейзильбер, бронзу), а також нержавіючу сталь і ли­варний чавун. Широко застосовують дорогоцінні метали та їх спла­ви. До дорогоцінних металів відносять золото, срібло і метали платинової групи - платину, паладій, родій, рутеній, іридій і осмій. Завдяки комплексу природних властивостей (красивий зовнішній вигляд, високі пластичність і хімічну стійкість, здатність сплавля­тися з іншими металами), які зустрічаються зрідка, їх називають благородними.

Золото - метал жовтого кольору з сильним блиском, важкий і пластичний. Золото використовують для виготовлення усіх без винятку осо­бистих прикрас та інших ювелірних виробів. Широко застосову­ють його для декоративного покриття (золотіння) і як компонент золотих припоїв.

Срібло - метал білого кольору, ковкий і пластичний. Цей метал чудово полірується й надовго зберігає свій зовнішній вигляд. Срібло міцніше та твердіше за золото.

Метали платинової групи належать до малорозповсюджених елементів.

Платина - метал сріблясто-білого кольору із сіруватим відтінком; важкий та тугоплавкий метал, який має високу відбивальну здатність. Платина широко застосовується для виготовлення особистих прикрас, корпусів і деталей годинників та для оправ діамантів.

Виробництво є також одним із найважливіших чинників, які впливають на формування споживних властивостей та якість юве­лірних товарів.

Основними процесами виробництва ювелірних виробів є такі: заготівка матеріалів; створення форм виробів; філігранні й обробні роботи; декорування й закріплення каменів.