Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дисим_нрваний туберкульоз легень в фаз_ розпаду...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
143.87 Кб
Скачать

Епікриз:

Хворий народився в селі Задністрянськ Галицького району Івано-Франківської області в фізичному та розумовому розвитку не відставав. На­вчання почав в шестирічному віці в ЗОШ. З 1947 по 1948 нвчався в профтех. училищі. Сімейний стан: має двох дітей. Шкідливі звички відсутні. Перенесені захворюваня: Хворобою Боткіна не хворів. В 2002 році пренесена пневмонія, яка виникла після грипу. В квартирі погані кому­нальні зручності; шкідливі для життя умови сирість. Режим харчування: харчу­ється не регулярно. Патологія легень виявлена в середині цього року при зверненні до терапевта. Оглянутий фтизіатром РТД, ОФПЦ і госпіталізований в відділеня деструктивних форм ОФПЦ. В квітні 2001, лікувався в ЦРЛ з приводу пневмонії.

Остання флюорографія органів грудної клітки перед встановленням діагнозу туберкульозу прово­дилась 16.10.01. Заключення: з двох сторін у верхніх долях, та S6 інтенсивно-неоднорідне затамненняза рахунок вогнищево-інфільтративних змін. Діафрагма та серце в нормі.

При об’єктивному обстеженні встановлено ,що стан хворого середньої важкості, свідомість ясна, хвора пониженого відживлення, периферичні лімфовузли не пальпуються. Патології з боку кістково-суглобового апарату не виявлено. Тілобудова правильна, тип конституції астенічний. Температура субфебрильна. При дослідженні дихальної системи спостерігається посилення голосового тремтіння та бронхофонії над верхньою долею зліва, вкорочення перкуторного звуку з тієюж локалізацією, зниження висоти стояння лівої верхівки спереду та ширини поля Креніга зліва. Аускультативно жорстке дихання над всією поверхнею легень.

При дослідженні ділянки серця патології не виявлено. Аускультативно серцеві тони ясні, ритмічні. А\т- 120\80.

При дослідженні шлунковокишкового тракту змін не виявлено.

При проведенні лабораторних та інструментальних методів дослідження було встановлено: Rtg- Якість рентгенівського знімка нормальна. Положення хворого за екраном переднє.

М'які тканини:

тінь великого грудного мяза проектується між переднім відділом 2-3 ребер. Малий гру­дний м'яз проектується на бокові ділянки підключичних ділянок. Контури ребер рівні і чіткі, деформації, переломи, ознаки деструкції відсутні. Тінь переднього відділу ребер зникає на відстані 3 см від гру­дини. Задні відділи зєднуються з серединною тінню. Тіні лопаток проектуються поза легеневими полями. Тіні ключиці чіткі і рівні. Проектуються на рівні 3-го міжребер'я. Краї рукоятки грудини розміщені на зовні від серединної тіні нижче медіальних кінців ключиці. Хвора астенічної конституції: ширина між­реберних проміжків 1- см. Висота стояння куполів діафрагми справа - 6 ребро, зліва - 7, контури їх рівні, плевральні нашарування відсутні. Середостіння розміщується на 2/3 зліва і 1/3 справа від груд­ної лінії Серцева тінь дещо поширена вліво. Контури серцевої тіні не чіткі. Відмічається дві дуги на правому і чотири на лівому контурі. Правий корінь легень дещо деформований, підтягнутий доверху, структура його порушена. Лівий корінь розміщений на рівні 2-4 ребра, нагадує фігуру півмісяця повернутого ввігнутою стороною назовні, струк­тура його збережена. Спостерігається посилення легеневого малюнка у верхніх відділах обох легень. У верхніх долях обох легень, інтенсивне неоднорідне затемнення за рахунок вогнищ нерівних контурів, які подекуди зливаються між собою діаметром (2-3 мм) на фоні дрібно петлистої судинної сітки.

Зсув лейкоцитарної формули вліво та підвищення ШОЕ. Значне зниження показників зовнішньго дихання.Позитивна проба Манту.

В результаті проведених досліджень та диференційного діагнозу хворому був виставлений клінічний діагноз: Дисимінований туберкульоз легень в фазі розпаду з обох сторін. МБТ (+), 1 А.

Хворому було проведено наступне лікування:

1. Rp. Thiamini bromidi 3% — 1 ml.

D.t.d. №20

S. по 1 мл. В\м. Через день.

2. Rp.Sol. Рігіdохіпі hydrосhlогіdi 5% - 1 ml/

D.t.d N 10 іп аmр.

S. по 1 мл в/м через день.

3. Rp.Streptomycini sulfatis 0.25

D.t.d. № 50

S.вводити в\в 5 мл препарату 1 раз на добу, асептично розчинивши в 5 мл. ізотонічного розчину.

4. Rp.Isoniazidi 10%- 5 ml

D.t.d. №20 in amp.

S.вводити в\в 5мл препарату 1 раз на добу , асептично розчинтвши в 5 мл ізотонічного розчину.

5. Rp. Ethambutoli 0.4

D.t.d. № 100 in tab.

S. по три таблетки 1 раз на добу.

6. Rp. Rifampicini 0.45

D.t.d.№ 30 in caps.

S. по 1 капсулі 1 раз на день.

7.Rp. Sirepar 10 ml

D.t.d. № 5

S. по 3мл в\м 1 раз на день. + загальнозміцнююча терапія.