Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гутірка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Підготовка до мандрівки

Готуватися до походів потрібно заздалегідь. Тривалість підготовки залежить від складності походу і від Вашого фізичного стану. Якщо до нескладного походу на підготовку вистачить і тижня, то до серйозних походів можуть готуватися роками. Але серйозні походи залишимо серйозним альпіністам, а самі розберемося, як підготуватися до походу в гори в найкоротший термін.

Як розвинути витривалість.

Почнемо з тренування витривалості - саме вона є пріоритетною в горах, де панують величезні простори. Найкраще нам допоможе біг. Але потрібно пам'ятати, що в походах ми ходимо, а не бігаємо, тому під час тренувань варто віддавати переваги неспішному бігу на великі дистанції, а не марш-кидкам на рекорди за часом. Біг в першу чергу розвиває дихалку - це дуже важливо на підйомах, де непідготовленому організму часто не вистачає кисню. А саме брак кисню в крові викликає той стан, коли вже не те що підніматися не хочеться, а навіть жити; коли перед очима темніє і серце, намагаючись перегнати більше крові, щоб наситити м'язи киснем, виривається з грудей! Тому бігайте, бігайте не поспішаючи й багато, тоді з Вами такого не буде!

Крім дихалки біг зміцнює м'язи голеностопа, що в поході дуже важливо (часто доводиться йти по нерівній поверхні і шанс підвернути ногу завжди є). Для імітації підйому і спуску можна бігати по сходинках в багатоповерхівці. Біг по сходинках - дуже гарне тренування дихалки і координації. Якщо поруч з будинком є ​​ліс - бігайте по пересічній місцевості хоча б по півгодини кожен другий день. Цього вистачить, щоб почуватися впевнено в поході.

Але одного бігу не достатньо. Окрім розвитку витривалості потрібно розвивати і силу в ногах. У цьому нам допоможуть звичайні присідання. Починати присідати варто не пізніше ніж за тиждень до початку походу.

Як розвинути координацію.

У поході ми пересуваємося по стежках і бездоріжжю, нерідко потрібно перейти річку по колоді або перестрибнути з камінця на камінчик. Або ж просто зберігати рівновагу на спуску по крутій стежці, особливо після дощу, коли все мокре і нереально слизьке! Все це вимагає певних навичок, а вестибулярний апарат добре розвинений далеко не у всіх. Найпростішою і доступною вправою для розвитку координації і рівноваги є ходьба по бордюру. Ця вправа не відбере у Вас ні сил ні часу - просто по можливості замінюйте ходьбу по тротуару ходьбою по бордюру. Якщо ви оступитеся і навіть впадете - не страшно! Бордюр не високий.

Коли по бордюру будете ходити без проблем, можна переходити на більш складний рівень - ходьба по колодах в лісі або по їх залізним побратимах на спортмайданчику. Залізні труби дуже слизькі і утриматися на них буває складно. А колоди в лісі - якщо не товсті, часто «живі» і обертаються під кожним Вашим кроком, потрібно розраховувати заздалегідь куди поставити ногу, щоб зберегти рівновагу. Якщо все це у Вас вийде - то з координацією в поході не буде проблем.

Психологічна підготовка.

Психологічна підготовка є невід'ємною частина підготовки до успішного походу. Потрібно заздалегідь налаштуватися, що похід не буде легкою прогулянкою або екскурсією. Пам'ятайте, що не завжди світить сонце, а під ногами суха і рівна поверхня. Ви повинні розуміти, що іноді буде страшно, тяжко, мокро, холодно і бути готовими все це подолати. Якщо всі загальні питання вирішить інструктор, то за свій фізичний і моральний стан Ви відповідаєте самі. Потрібно готуватися до гіршого, але сподіватися на краще.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]