Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 8. Фінансова система суспільства.

Мета вивчення теми: зрозуміти сутність фінансів та кредиту, вив-чити закономірності функціонування фінансової та кредитної системи суспільства.

ЗМІСТ

Вступ. 8.1. Сутність та функції фінансів. 8.2. Фінансова система. 8.3. Державний бюджет. 8.4. Податки і податкова система. Висновки.

Вступ. Національну економіку можна представити як два взає-мозалежні потоки: з одного боку – рух товарів і послуг від виробників до споживачів, з іншого – рух грошей від споживачів до виробників. Потік грошових коштів будучи залежним від потоку товарів і послуг має, разом з тим, відносну самостійність, свої, притаманні тільки йому особливості і закономірності. Вивченню специфічних особливостей руху грошових коштів присвячена ця тема.

8.1. Сутність та функції фінансів

Фінанси (фінансові відносини) – сукупність економічних відносин, пов’язаних з формуванням та використанням грошових фондів. Вони відображають рух вартості (грошових коштів) від одного суб’єкта до іншого, характеризують обмінні, розподільчі та перерозподільчі відносини.

Головне призначення фінансів – забезпечення кожного господарюю-чого суб’єкта (фізичної особи, суб’єкта підприємницької діяльності, органа державного управління) достатніми для його функціонування грошовими коштами. Без них неможливе функціонування органів державного управління, юридичних та фізичних осіб.

Фінансова діяльність будь-якого суб’єкта виявляється у формування доходів і здійсненні витрат. Це двополюсний процес: формування доходів одного суб’єкта є водночас витрати іншого. Характерними рисами фінансів є:

І. Грошова форми відносин між суб’єктами виробничого процесу.

ІІ. Регламентованість відносин – наявність адміністративно встанов-лених показників, норм, суб’єктів тощо.

III. Рух вартості від одного суб’єкта до іншого. Існування фінансів неможливе без наявності різних суб’єктів.

ІV. Формування доходів (грошових фондів) та витрат.

V. Еквівалентний характер обміну та розподілу і нееквівалентний перерозподілу. Наприклад, обмін товарами здійснюється на еквіва-лентній основі, а сплата податків – на безеквівалентній.

Фінанси виконують дві основні функції – розподільчу та контрольну.

Розподільча функція полягає у тому, що фінанси є основним інстру-ментом розподілу і перерозподілу ВВП – через сплату податків, отримання трансфертів тощо.

Контрольна функція фінансів проявляється у тому, що фінанси є засобом контролю за реалізацією обмінно-розподільчих відносин. Грошові потоки відображають обмін, розподіл і перерозподіл вартості, формування доходів різних суб’єктів тому вимагають котролю.

Рух грошових коштів має дві сторони:

Перша. Політекономічна – відображає відносини власності. Наприклад, сплачуючи податки суб’єкти господарської діяльності віддають частину своєї власності у розпорядження держави.

Друга. Суто фінансова – збільшення грошових ресурсів у одних суб’єктів і зменшення у інших.