Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

4.6. Грошовий ринок. Його об’єкти, суб’єкти та функції

Грошовий ринок – це ринок, де економічні суб’єкти купують необ-хідні їм складові грошової маси. Це частина національного ринку на якому здійснюється запозичення грошей (цінних паперів) в залежності від їх ліквідності.

Суб’єкти грошового ринку.

І. Первинні позичальники - одержувачі позики, юридичні та фізичні особи.

ІІ. Первинні кредитори – суб’єкти, які надають гроші в борг (домо-господарства, підприємства, державні органи).

ІІІ. Фінансові посередники – суб’єкти господарської діяльності, які акумулюють кошти первинних кредиторів і надають кошти первин-ним позичальникам (біржі, інвестиційні фонди, банки).

На грошовому ринку гроші, як правило, передаються в корис-тування за певну плату (відсоток), на певний строк. Суб’єкт, який надає позику (кредитор) отримує від боржника в своє користування боргове зобов’язання ( воно також може фігурувати на ринку як цінний папір), яке надає йому право вимагати від позичальника повернення в обумов-лений строк позичену суму і відсоток. На цій основі виникає система грошових відносин грошового ринку.

Попит на гроші та пропозиція грошей. Як і на будь-якому ринку, основними параметрами, що характеризує ринок грошей є попит на гроші, пропозиція грошей та ціна (відсоток), яку прийдеться заплатити за них.

Попит на гроші – загальна сума грошей, яку суб’єкти ринку готові взяти в борг при даній ціні на них ( величині відсотку) для забезпе-чення виробництва або збереження вартостей благ, якими вони володіють.

Попит на гроші включає: попит на гроші як капітал, і попит на гроші для придбання споживчих благ. Існує кілька теорій, які пробують виз-начити загальну суму попиту на гроші. Згідно однієї з них (запропоно-вана американським економістом І. Фішером ) він виводиться з рівняння

MV=PY

де:

M – грошова маса;

V - швидкість обертання грошової маси;

P – ціни товарів та послуг;

Y – реальний національний продукт (фактичний обсяг виробництва).

Тоді: MD=PY/V

де:

MD – попит на гроші.

Звідси виводяться фактори, які визначають попит на гроші:

А. Рівень цін (пряма залежність).

Б. Обсяги товарів і послуг, які виробляються в національному

господарстві.

С. Швидкість обороту грошей (чим швидше обертаються гроші, тим менше їх потрібно).

Пропозиція грошей – грошова маса, що пропонується фінансовими установами (центральним банком, державним казначейством, комерційними банками, інвестиційними та пенсійними фондами, страховими компаніями), підприємствами та домогосподарствами для надання їх в борг при умовах, що сформувалися на грошовому ринку. До цих умов відносяться перш за все відсоток, який буде виплачуватися позичальником та гарантії повернення грошей в обумовлені строки. Основними складовими пропозиції грошей є:

А. Пропозиція готівкових грошей;

Б. Пропозиція депозитних грошей.

Обсяг пропозиції грошей залежить від обсягів валового внутріш-нього продукту та темпів його зростання, швидкості обігу грошової маси, рівня інфляції та реального відсотка під який видаються гроші.

Попит і пропозиція грошей - дві тісно пов’язані та взаємо обумовлені сторони грошового потоку. Їх співвідношення активно впливає на стан економіки. Так, прихильники монетарної економічної школи вважають, що циклічні коливання виробництва, зайнятості і отри-маного доходу всього лише реакція економічної системи на зміни в пропозиції грошей.