Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
доповідь.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

Картка оцінювання конкурсу

Умови оцінювання

Рибка

Півник

Лебідь

Дзеркаль­це

1. Артистич­ність

2. Реквізити учасників

3. Знання ка­зок (назвати казки за ілю­страціями)

1-й учень. Усім відоме ім'я Олександра Сергійовича Пушкіна — автора багатьох книжок, які вважаються перлинами російської літератури. Він жив і творив майже два століття тому. (Демонструє портрет поета.)

Відтоді в житті людей багато що змінилося: замість карет вулицями мчать автомобілі, канделябри зі свічками поступилися місцем електричним люстрам, на зміну гусячому перу й чорнилу прийшов комп'ютер. Однак твори цього майстра слова й сьогодні виблис­кують так само яскраво, як і за тих часів, коли вони вперше прийшли до читачів.

Олександр Пушкін

Завдання

— Виразно в особах розіграти уривок із казки.

  • Відгадати, до якої казки відноситься ілюстрація. Прислів'я і приказки в пушкінських казках.

— Поки журі оцінює і визначає переможців, ми поговоримо про народну мудрість — прислів'я іприказки, яку увібрали в себе пушкінські казки. Які прислів'я та приказки ви зустріли в казках? З яких вони казок?

• Сказка — ложь, да в ней намек, Добрьм молодцам урок. («Сказка о золотом петушке».)

• Я там был, мед, пиво пил — И усы лишь обмочил.

(«Сказка о мертвой царевне и семи богатирях».)

— Молодці, І це завдання для вас видалося не­складним.

Підсумок конкурсу і нагородження переможців. Усі команди нагороджуються грамотами і подяками на згадку про урок.

V. Підсумок уроку.

— Казки Пушкіна чарують нас мелодійністю, легкістю рими і звучать, як музика. Зрозуміло, чому вони надихнули композитора М.Римського-Корсакова на створення таких чудових опер, як «Сказка о царе Салтане» і «Сказка о золотом петушке».

Послухайте уривок із опери М.Римського-Кор­сакова «Сказка о царе Салтане».

  • Пушкінські казки мають особливу властивість: чим більше їх читаєш, тим більше відкриваєш для себе нового і цікавого, таємничого і прекрасного.

  • Чому був присвячений наш урок? (Казкам Олек­сандра Сергійовича Пушкіна.)

— Про що свідчить той факт, що ім'я Пушкіна носять селища, вулиці, площі, інститути, театри, му­зеї, бібліотеки, станції метро, в багатьох містах можна зустріти пам'ятники йому? (Це видатний, славетний поет.)

— Ви повинні знати, що казки Пушкіна надих­нули не лише на створення музичних шедеврів, а й на написання картин. Прикладом цього є картина М.Врубеля «Царівна Лебідь».

Життя і творчість великого поета невід'ємно пов'язані з Москвою. Тут він народився, тут почав пи­сати перші вірші. Ось перед вами пам'ятник Пушкіну в Москві, до речі, на площі, яка носить його Ім'я. А це пам'ятник у Санкт-Петербурзі і в парку Пушкіна у Києві. У Києві є вулиця, названа його ім'ям.

Твори Пушкіна перекладені багатьма мовами світу, отже, це поет світового значення, а його твори є пер­линами світової літератури.

На цьому наша подорож закінчується. Ви сумлінно працювали, перечитали пушкінські казки, створили виставку власних робіт. Ви — молодці!

На прощання хочу побажати вам: читайте нові твори Пушкіна, перечитуйте і повертайтеся до вже відомих. Світ казок великий і цікавий, тож подорожуйте ним.