Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_shodo_provedennya_praktichn...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
513.54 Кб
Скачать

Заняття 14.

Тема 13. Регулювання, планування та прогнозуванні діяльності

Мета заняття – закріплення та поглиблення знань щодо сутності, ролі і значення процесів регулювання, планування, прогнозування в діяльності підприємства.

Програмні питання для обговорення на практичному занятті:

  1. Державне економічне регулювання діяльності суб‘єктів господарювання.

  2. Державні органи економічного регулювання: цілі, функції, структура.

  3. Сутність прогнозування, його мета, ознаки, об'єкти і принципи.

  4. Планування як функція управління, та принципові основи планування Система планів підприємства і методи планування.

  5. Стратегічне планування

  6. Відмінність між стратегічним і тактичним плануванням. Сутність, зміст та структура бізнес-плану.

  7. Тактичне та оперативне планування.

Проблемні запитання:

  1. Чи активізує чинна система оподаткування підприємницьку діяльність суб‘єктів господарювання?

  2. Чи є обов’язковим бізнес-план для кожного суб’єкта господарювання?

  3. Чи існує усталена методика розробки бізнес-плану?

Теми реферативних доповідей:

  1. Світовий досвід прогнозування розвитку суб’єктів господарювання.

  2. Розвиток системи стратегічного планування та бізнес – планування за ринкових умов господарювання.

  3. Системи календарно-оперативного планування діяльності підприємства і шляхи їх удосконалення.

Задачі:

  1. Підприємство планує виготовити 6300 од. виробів із металу. Середня вага одного виробу 820 г, коефіцієнт використання металу – 0,85. Відходи металу можуть повторно використовуватися у виробництві в обсязі 30%. Ціна металу за 1 кг - 4 грн. Визначити потребу підприємства у металі в плановому періоді.

  2. Визначити потребу в болтах на плановий період за умови, що норми витрат немає. Фактичні витрати за минулий період становили 4 т. У плановому періоді обсяг виробництва збільшиться на 12%. Потрібно забезпечити економію матеріалів на 2%.

  3. Підприємство в плановому періоді передбачає виробити 20 тис. виробів А і 10 тис. виробів Б. Визначити річну потребу та обсяг закупки матеріалу Х, якщо витрати на продукцію А складають 10 кг/од., на Б – 14 кг/од., запас матеріалу Х на підприємстві на початок року становить 5 т., на кінець – 15 т.

Література: [1, р.3; 3, гл 2; 6, т.18; 7, т.13; ]

МОДУЛЬ 3. КІНЦЕВІ ВИРОБНИЧО-ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ

Заняття 15

Тема 14. Виробництво, якість і конкурентоспроможність продукції (послуг).

Мета заняття – закріплення та поглиблення знань щодо сутності, ролі і значення процесів регулювання, планування, прогнозування в діяльності підприємства.

Програмні питання для обговорення на практичному занятті:

  1. Загальна характеристика продукції (послуг).

  2. Маркетингова діяльність і формування програми випуску продукції (надання послуг).

  3. Матеріально-технічне забезпечення виробництва.

  4. Якість і конкурентоспроможність продукції (послуг).

  5. Стандартизація та сертифікація продукції (послуг).

  6. Державний нагляд за якістю та внутрішньовиробничий технічний контроль.

Проблемні запитання:

  1. Який існує зв'язок між категоріями „споживча вартість”, „корисний ефект”, „якість продукції”, „конкурентоспроможність продукції”?

  2. Чи є можливим застосування системи матеріально-технічного забезпечення „точно за часом” в умовах діяльності вітчизняних підприємств?

Теми реферативних доповідей:

  1. Обґрунтування маркетингової стратегії підприємства.

  2. Умови оптимізації обсягів випуску продукції в конкурентному середовищі.

Задачі:

    1. У плановому році підприємство має випустити основної продукції для реалізації на 240 тис. грн., крім того, заплановані послуги промислового характеру на сторону на 65 тис.грн. Виробництво напівфабрикатів становить 320 тис.грн., з них буде використано у власному виробництві на суму 280 тис.грн.

Незавершене виробництво на кінець року збільшиться в порівнянні з початком року на 33 тис.грн. На початок року залишки готової продукції на складі становили 65 тис.грн., на кінець становитимуть 55 тис.грн. Визначити обсяг товарної, валової та реалізованої продукції.

2. Обчислити величину реалізованої продукції та її приріст у плановому році, якщо у звітному році обсяг реалізації становив 600 тис. грн.

У плановому році підприємство передбачає виготовити продукції на суму 740 тис. грн. Частина її на суму 30 тис. грн. піде на внутрішні потреби. Незавершене виробництво за плановий рік зменшиться на 5 тис. грн. Додатково до програми випуску готових виробів підприємством будуть надані послуги промислового характеру заводам галузі на 45 тис. грн., і виготовлено напівфабрикатів для реалізації на сторону на 12 тис. грн.

3. Визначити оптимальну партію поставки та кількість поставок матеріалу , якщо його річні витрати 230т. Перехідні запаси на початок року 20т, на кінець 10т. Витрати на організацію 1 партії поставок -73 грн., а витрати на зберігання матеріалу на складі 4 грн./добу.

4. Сталеплавильний цех на виготовлення 1 т сталі у звітному році витратив 400 кг чавуну і 620 кг заліза. В плановому році норма витрат чавуну знизиться на 2 %, заліза - 3%, виробнича програма цеху на рік 40000 т сталі. Визначити плановану норму витрат чавуну та заліза на 1 т сталі, річну потребу чавуну та заліза на виробничу програму.

5. Норма витрат матеріалу на один вибір 2,5 кг, чиста вага виробу - 2 кг. Підприємство виготовило за рік 3500 виробів, на які використовувало 9100 кг матеріалу. Визначити фактичні витрати матеріалу на один виріб, чисту вагу виготовлених виробів, витрати матеріалу на весь випуск продукції по нормам, коефіцієнти використання матеріалу по нормі і фактично, порівняйте їх і зробіть висновок по використанню матеріалу: визначте резерви росту випуску продукції за рахунок кращого використання матеріалів.

6. По плану встановлено виготовлення 678 тис. хлібобулочних виробів, у тому числі вищого сорту – 72% загальної кількості. Ціна одиниці продукції 1-го сорту – 2, 2 грн., а до ціни вищого сорту встановлена надбавка у розмірі 15% ціни 1-го сорту. Визначити коефіцієнт сортності продукції у плановому році та його зміну у порівнянні з базовим, якщо у базовому він складав – 0,88.

7. Встановити підвищення якості свердлильного верстата, якщо під час його випробувань було встановлено, що за весь період експлуатації на ньому можна просвердлити (ресурс верстата) 10 млн. отворів заданих типових діаметра і довжини. Затрати на придбання і експлуатацію його становлять 487 тис. грн. Існуючий базовий верстат має ресурс 9,2 млн. отворів при сумарних затратах 350 тис. грн.

Література: [1, р. 17; 2, р.10; 3, гл.2; 5, р.17; 7, т.19]

Заняття 16.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]