Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік 2..d.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
34.87 Кб
Скачать

11.Облік іншої поточної заборгованості.

До іншої дебіторської заборгованості відноситься видача довгострокових позик працівникам підприємства та інші види розрахунків. Видача позик підприємством може проводитись, якщо вона передбачена статутом або іншим аналогічним документом підприємства та при наявності оформлених належним чином документів. Видача позики повинна бути оформлена договором в письмовій формі. Обов'язковими елементами договору повинні бути: предмет договору, розмір та порядок видачі позики, термін, на який вона видається, порядок погашення, відповідальність сторін та юридичні реквізити сторін. Видача позик здійснюється як готівкою, так і шляхом безготівкових перерахувань, згідно із заявою працівника.

Максимальний розмір позики для одного працівника законодавством не обмежується. Позика може видаватись на будь-який термін. Повернення позики може визначатись числом місяців або календарним періодом. Якщо термін повернення не встановлюється або визначається моментом вимоги, то в цьому випадку працівник повинен повернути гроші в 7-денний термін з дня пред'явлення вимоги.

12.Облік розрахунків за виплатами працівникам

Узагальнення інф-ї про розрахунки за виплатами працівникам, які належать як до облікового, так і до не облікового складу під-ва, - з оплати праці, за не одержані у встановлений строк з каси під-ва суми з виплат працівникам, за іншими поточними виплатами, здійснюється на рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам». За Кт рахунку 66 відображаються нарахована працівникам під-ва основна та додаткова з/п, премії, допомога по тимчасовій непрацездатності, інші належні до нарахування працівникам виплати, за Дт – здійснення платежів за виплатами у гр. і натуральній формі, утримання податку із доходів фіз.осіб, утримання до фондів соц.спрямування, а також інші утримання з виплат працівникам. Заборгованість під-ва з виплат працівникам у разі неотримання їх працівниками із каси під-ва в установлений строк відображається за Дт субрахунків 661 «Розрахунки за з/п» і 663 «Розрахунки за іншими виплатами» за Кт субрахунку 662 «Розрахунки з депонентами». На субрахунку 663 ведеться облік розрахунків за виплатами, що не належать до фонду оплати праці, зокрема допомого по частковому безробіттю, допомога по тимчасовій непрацездатності.

13.Облік розрахунків за страхуванням.

На під-вах найбільш розповсюдженим видом використання коштів соц..страхування являється оплата лікарняних листів непрацездатності. Нарахування допомоги працівникам за тимчасової непрацездатності виконується за рахунок коштів фонду соц..страхування і в обліку відображається записом: Дт рахунку 65 «Розрахунки за страхування», Кт рахунку 661 «Розрахунки за з/п». Виплати допомоги одноразового характеру відображається по Дт рахунку 652 «Розрахунки за соц..страхуванням» в кореспонденції з рахунком 30 «Каса». Відрахування на соц..страхування відображаються в бух.обліку за Кт рахунку 652 і за Дт тих рахунків на які відносяться нарахування з/п ті ін.нарахування – 23, 91-94. Після відображення всіх операцій по рахунку 65 виявляється кінцевий результат розрахункових взаємовідносин під-тв з відповідними органами соц.страхування і забезпечення.