Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік 2..d.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
34.87 Кб
Скачать

24.Облік прибутку (збитку) підприємства.

Облік нерозподілених прибутків і непокритих збитків ведеться на рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». За Кт рахунку відображається прибуток, а за Дт – збитки та використання прибутку на певні цілі. На рахунку відображається сума отриманих результатів фінансової діяльності як поточного року, так і результатів минулих періодів, що потрібно враховувати при аналізі господарської діяльності. На субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений» відображається рух нерозподіленого прибутку наростаючим підсумком протягом існування під-ва, тобто показується прибуток минулих років, якщо він залишився нерозподіленим, та прибуток поточного року. На субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» відображається розподіл прибутку між власниками (нарахування дивідендів), виплата за облігаціями, відрахування в резервний капітал та інші цілі. Синтетичний облік прибутків ведеться в журналі 7 (кредит рахунку 44) аналітичний – у відомості 7.2, в якій наводяться зведені дані за субрахунками 441 і 442 та деталізовані дані субрахунку 443. У відомості наводиться сальдо на початок місяця, дебетовий і кредитовий обороти і сальдо на кінець місяця. Дані кредитового обороту переносяться в журнал 7.

25.Відображення інформації про доходи та фінансові результати у фінансовій звітності.

У І розділі Пасиву Балансу у статті «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» відображається або сума прибутку, яка реінвестована у під-во, або сума непокритого збитку. Сума непокритого збитку наводиться у дужках і вираховується при визначенні підсумку власного капіталу. У «Звіті про фінансові результати» визначаються звіти про фінансові результати під-ва. Метою складання звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інф-ї про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності під-ва за звітний період. У «Звіті про рух гр. коштів» наводяться дані про рух гр. коштів протягом звітного періоду в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

26.Економічна сутність та класифікація витрат.

Витрати – зменшення ек.вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу за звітний період. Мета обліку витрат на вир-во – своєчасно в повному і достовірному визначенні фактичних витрат, пов’язаних з вир-вом і збутом продукції, а також в контролі за використання ресурсів і гр.коштів. Для правильного обліку виробничих витрат велике значення має їх класифікація. Витрати класифікуються на: витрати вир-ва, цеха, ділянки, служби; витрати на вироби, типові види виробів, разові замовлення, валову, товарну, реалізовану продукцію; витрати за економічними елементами, витрати за статтями калькуляції; витрати прямі, непрямі, умовно-змінні, умовно-постійні; витрати поточні; витрати виробничі і невиробничі.

27.Облік витрат за економічними елементами.

Елемент витрат – сукупність економічно однорідних витрат. Нормативним документом, який забезпечує групування витрат за економічними елементами, є П(с)БО 16 «Витрати». Згідно із П(с)БО №16, витрати операційної діяльності групуються за такими ек.елементами: 1.Матеріальні затрати – до їх складу включається вартість витрачених у вир-ві: сировини й основних матеріалів; купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів; палива й енергії; буд.матеріалів; запасних частин; тари й тарних матеріалів; допоміжних та ін.матеріалів. 2.Витрати на оплату праці – до складу елемента включаються: з/п за окладами й тарифами; премії та заохочення; матеріальна допомога; компенсаційні виплати; оплата відпусток та ін. невідпрацьованого часу; ін. витрати на опл.праці. 3.Відрахування на соціальні заходи – до складу елемента включаються: відрахування на пенсійне забезпечення; відрахування на соц..страхування; страхові внески на випадок безробіття; відрахування на індивідуальне страхування персоналу під-ва; відрахування на інші соціальні заходи. 4.Амортизація – до складу елемента включається сума нарахованої амортизації ОЗ, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів. 5.Інші операційні витрати – до складу елемента включаються витрати операційної діяльності, які не увійшли до складу попередніх елементів, зокрема витрати на відрядження, на послуги зв’язку, плата за розрахунково-касове обслуговування.