Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік 2..d.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
34.87 Кб
Скачать

8.Облік кредитних операцій.

Кредит – це ек.відносини, що виникають між кредиторами та позичальником з приводу одержання останньої позики в грошовій або товарній формі та умовах повернення в певний строк із обов’язковою сплатою відсотків. Довгострокові позики видаються на строк понад 12 місяців із дати балансу, але в обмежених масштабах, що пояснюються ентропією ринку. Надані банком довгострокові кредити обліковуються на рахунку 50 «Довгострокові позики». У Кт рахунку 50 відображається сума отриманих кредитів із строком погашення більше одного року, а також відстрочених позик банку в нац. та іноз.валюті. У Дт рахунка показується погашення зобов’язань виплатою грошима, передачею необоротних і оборотних активів, наданням робіт і послуг, заміною одних видів зобов’язань іншими, перетворенням зобов’язань у капітал та іншими операціями. Короткострокові кредити повинні погашатися за термін, що не перевищує одного року з дня дати балансу. Господарські операції з отримання і погашення короткострокових позик банку обліковуються на рахунку 60 «Короткострокові позики». Синтетичний облік довго- та короткострокових позик ведеться в журналі 2, окремо за рахунком 50 – розділ І, за рахунком 60 – розділ ІІ. В обох розділах записи робляться на основі виписок банку з кредиту рахунків 50 чи 60 у дебет різних рахунків.

9.Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками.

Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконанні роботи і надані послуги ведеться на рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» За Кт рахунку 63 відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, за Дт – її погашення, списання. Рахунок 63 має такі субрахунки: На субрахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» ведеться облік розрахунків за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги з вітчизняними постачальниками та підрядниками. На субрахунку 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками» ведеться облік розрахунків з іноземними постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги. На субрахунку 633 «Розрахунки з учасниками ПФГ» учасник ПФГ веде облік розрахунків за одержані від учасників ПФГ товарно-матеріальні цінності, роботи і послуги.

10.Облік розрахунків за податками і платежами.

Для узагальнення інф-ї про розрахунки з державними органами за податками та платежами в бух.обліку застосовується рахунок 64 «Розрахунки за податками та платежами». Рахунок 64 має наступні субрахунки: Для обліку нарахування і перерахування в бюджет податків в співвідношенні з діючим законодавством використовується субрахунок 641 «Розрахунки за податками». На субрахунку 642 «Розрахунки за обов’язковими платежами» ведеться облік нарахування і перерахування зборів. На субрахунку 643 «Податкові зобов’язання» ведеться облік суми ПДВ, виходячи із суми отриманих авансів за готову продукцію, товари, ін.матеріальні цінності і нематеріальні активи, роботи, послуги. На субрахунку 644 «Податковий кредит» ведеться облік суми ПДВ, на яку під-во придбало право зменшить податкове зобов’язання. За Дт рахунку 64 відображаються суми, які належать компенсуванню із бюджету податків, їх оплата і списання. За Кт рахунку 64 відображаються суми нарахованих платежів в бюджет.