Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАЛЮТНІ РИНКИ ТА ВАЛЮТНІ ОПЕРАЦІЇ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Арбітражні операції

Особливою формою валютних операцій є валютний арбітраж, оскільки він, будучи основною операцією в роботі дилерів ко­мерційних банків, використовується і небанківськими учасни­ками валютного ринку. Ідея арбітражу полягає у використанні взаємозв’язку цін різних фінансових інструментів, наприклад процентних ставок за депозитами грошового ринку, спот-курсів валют, процентних ставок за валютними депозитами і форвардними курсами (в основі яких лежать диференціали процентних ставок). Тобто діє принцип – купити фінансовий актив дешевше і продати його дорожче.

Це пов'язано з відхиленнями валютного курсу на валютних ринках, яке визначається величиною операційних витрат на переказ певної валюти з одного валютного ринку на інший. Таким чином, курс долара США, наприклад у Нью-Йорку, відрізняється від курсу цього ж долара в Токіо на величину операційних витрат, пов'язаних із переказом долара з Нью-Йорка в Токіо. У випадку, якщо курси валют відрізняються на величину, більшу, ніж величина операційних витрат, виникає можливість гри на курсових різницях, яка й одержала назву валютного арбітражу.

Розрізняють часовий і просторовий (локальний) валютний арбітраж. Часовий валютний арбітраж — це валютна операція з ме­тою одержання прибутку від різниці валютних курсів у часі. Просторовий (локальний) валютний арбітраж передбачає одержання доходу за рахунок різниці курсу валют на двох різних територіально віддалених ринках. Кожний з них у свою чергу може бути простим ( виконується з двома валютами ) і складним (крос-курсовим, виконується з трьома і більше валютами).

Слід підкреслити, що арбітражні операції мають велике еко­номічне значення для всього фінансового ринку, оскільки втру­чання арбітражерів дає змогу забезпечити взаємозв'язок курсів валют і регулювання ринку, що сприяє тимчасовому вирівню­ванню курсів на різних ринках, стиранню різних кон'юнктур­них стрибків, підвищуючи стійкість валютного ринку.

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте сутність валюти як посередника у міжнародній торгівлі та як специфічний самостійний товар на валютному ринку?

  2. Розкрийте поняття “валютного ринку“ та його структуру.

  3. Як співвідносяться між собою поняття «валюта» та «валютні цінності» в українському законодавстві?

  4. Назвіть головні канали руху фінансових потоків на валютних ринках.

  5. Охарактеризуйте функції міжнародного валютного ринку.

  6. Назвіть основних суб’єктів валютного ринку та цілі їх участі у валютних операціях?

  7. Чим відрізняється діяльність спекулянтів та хеджерів на валютному ринку?

  8. Охарактеризуйте міжнародні, регіональні та національний валютні ринки.

  9. Як співвідносяться між собою поняття «євро» та «євровалюта»? Чи може євро та українська гривня бути євровалютами. Наведіть приклади операцій з євровалютами. Які загрози та переваги для світової та національної економік має функціонування євроринків?

  10. У чому сутність та основні відмінності організованих та неорганізованих валютних ринків? Який з цих сегментів переважає на світовому валютному ринку?

  11. Охарактеризуйте ринок «Forex» як сегмент міжнародного валютного ринку.

  12. Визначте поняття валютних операцій та види.

  13. Що таке валютна позиція учасника валютного ринку ? Назвіть види валютних позицій.

  14. Назвіть види валютних курсів залежно від терміну поставки іноземної валюти.

  15. Які режими ціноутворення застосовуються на ринку валюти?

  16. Що являє собою паритет купівельної спроможності та яка методика розрахунку валютних курсів згідно теорії паритету купівельної спроможності?

  17. Які чинники впливають на формування валютних курсів?

  18. Що таке котирування валюти ? Які види котирувань ви знаєте ?

  19. Розкрийте поняття крос – курсу? У якому випадку необхідний його розрахунок?

  20. Дайте характеристику спот – ринку.

  21. Дайте характеристику строкового ринку.

  22. Розкрийте сутність та види ф’ючерсних, форвардних, опціонних контрактів, своп – операцій. У чому переваги кожного з названих фінансових інструментів?

  23. Розкрийте методику розрахунку форвардного валютного курсу.

  24. Здійсніть порівняльну характеристику ф’ючерсних і форвардних валютних контрактів.

  25. Розкрийте сутність та мету арбітражних операцій.

Завдання для самостійної роботи

  1. Визначте, відкриття якої відкритої позиції – довгої чи короткої – означає кожна з наведених у таблиці валютних операцій.

    Валютні операції українського банку

    Довга позиція

    Коротка позиція

    Продаж 100 тис.дол.США на спотовому ринку

    Придбання 5 тис. євро на спотовому ринку

    Надано кредит на 3 місяці обсягом 25 тис.дол. США

    Прийнято на депозит строком на 1 рік 5 тис євро

    Придбання єврооблігацій на суму 250 тис. дол. США

    Продаж 1000 шт. акцій іноземного підприємства за 250 тис. євро.

  2. Ви є дилером банку. На сьогодні ваш банк заявив наступні котирування валют1:

USD/EUR USD / GBP USD / JPY USD/ RUB USD/UAH

1,3560/80 3,5500/50 30,45/70 25,5200/70 9,7860/90

2.1. Для кожної пари назвіть базову валюту та зустрічну, курс бід та офер.

2.2.Для кожної пари назвіть ціну придбання та продажу банком базової валюти.

2.3. За яким курсом ви будете:

  1. Купувати у клієнта USD за EUR;

  2. продавати EUR за USD;

  3. продавати GBP за USD;

  4. купувати UAH за USD;

  5. продавати RUB за USD;

  6. продавати RUB за UAH;

  7. купувати JPY за UAH.

3. У вашому розпорядженні є 5 млн дол. США, котирування: EUR/USD=1,3210 -1,3215. За яким курсом ви можете продати долари та купити євро? Скільки євро ви отримаєте? Скільки пунктів становить спред дилера? На скільки піпсів відрізняються курси придбання та продажу євро? Розрахуйте маржу дилера.

  1. Протягом дня банк здійснив три конверсійні операції, наслідком чого була зміна довгих і коротких позицій як по окремих валютах, так і в цілому по операціях банку.

4.1. Розрахуйте значення валютних позицій банку за результатами проведених операцій по всім задіяним валютам.

(тис. грошових одиниць)

Валютна конверсія

Курс

Позиція

Куплено

Продано

довга

коротка

1000 USD

1679 DM

1,674

2000 GВР

3194 USD

1,597

1000 USD

99 873 JPY

99,873

В результаті трьох конверсійних операцій банк має такі відкриті позиції (тис. гр. од.):

Позиція

довга

коротка

5. Поточний валютний курс EUR/USD = 1.46160/190.

а) Ви вважаєте, що Євро недооцінений по відношенню до Долара США, а тому ви очікуєте, що євро зміцнюватиметься. Тому ви купили Євро 100,000 Євро (одночасно продали Долар) і чекаєте росту курсу євро. Маржа вашого брокера за даною валютною операцією складає 1% (кредитний важіль 1:100)

За якою ціною ви можете купити та продати євро? Яку маржу необхідно внести вам, для здійснення угоди?.

б) Євро подорожчав, як Ви передбачали: EUR/USD = 1.46230/260. Настав час закривати позицію, здійснивши зворотню операцію – продаєте євро. За якою ціною ви продасте євро та скільки доларів отримаєте?

В) розрахуйте фінансові результати (прибуток) ваших операцій на валютному ринку.

Г) Ваші прогнози не справдилися. Євро слабшає до ціни EUR/USD = 1.46110/140. Для мінімізації втрат ви закриваєте позицію, здійснивши зворотню операцію – продаєте євро. За якою ціною ви продасте євро та скільки доларів отримаєте?

Д) розрахуйте фінансові результати (збиток) ваших операцій на валютному ринку.

6. На ринку Форекс для відкриття позиції за похідними операціями потрібні відносно невеликі витрати капіталу (початкова або депозитна маржа) порівняно із загальною сумою контракту. Виникає «ефект важеля» (leverage efect), який дає можливість отримати великі прибутки або спричинити великі збитки, оперуючи відносно невеликим капіталом.

Ви відкрили у брокера депозит (маржа) розміром 1 000 USD для здійснення валютних операцій. Ви здійснюєте угоду по покупці EUR за USD максимальним лотом, тобто на максимально можливу суму USD. На момент покупки EUR (відкриття позиції ) курс дорівнює 1.2500 USD за 1 EUR. Протягом дня курс євро підвищився на 100 пунктів (цілком реальна ситуація) і до кінця дня становить 1.2600 USD за 1 EUR. Ви продаєте усі EUR, що у вас є, за долари ( закриття позиції ). Яку максимальну суму доларів ви можете потратити на придбання євро, скільки євро придбаєте та яку суму доларів отримаєте від продажу євро, якщо кредитне плече вашого брокера становить: А) 1:100; б) 1:200; в) 1:50. Розрахуйте фінансові результати від трьох варіантів здійснення фінансових операцій.

7. Ви дилер, котрий котирує валютну пару EUR/ GBP. Клієнт хоче продати євро і купити швейцарські франки. У цьому випадку він, оскільки продає базову валюту, здійснює операцію за вашим курсом бід. Розрахуйте крос-курс (Курс бід та Курс аск), якщо відомі спот-курси: USD/EUR = 1,7000/10, USD/ GBP = 1,5100/10.

8. За наведеними даними розрахувати повне котирування шестимісячного форвардного курсу EUR/USD. Курс спот (відповідно bid та offer) EUR/USD=1,91530 – 1,1540; процентна ставка валюти котирування (bid та offer) – 0,1425-0,1430; процентна ставка бази котирування (bid та offer) - 0,1545-0,1600, тривалість форвардного кнтракту – 6 місяців.

9. 1 липня фірма «Марія» уклала торговельну угоду щодо експорту товару у Німеччину, за якою вона одержить 1 вересня дохід у сумі 125 000 євро. Фірма планує у вересні здійснити реконструкцію виробництва, придбавши нове обладнання в США, оплата вартості якого відбуватиметься в доларах. Тому, отримавши євро у вересні, фірма має намір одразу конвертувати євро в долари, тому в неї з'являється ризик зниження обмінного курсу євро до одержання грошей. Компанія зайняла довгу позицію по євро й буде у виграші, у випадку зміцнення євро, але в програші при його ослабленні.  Компанія вирішила хеджувати свої валютні ризики на ф’ючерсному ринку.

9.1. Яку стратегію хеджування ви порадите обрати компанії, якщо 1 липня - спот-курс EUR/USD=0.6922, форвардний курс EUR/USD= 0.6956.? Яку позицію (коротку чи довгу) необхідно відкрити компанії 1 липня на ф’ючерсному ринку? Купувати чи продавати ф’ючерс на поставку євро?

9.2. 1 вересня встановлено наступні котирування: спот-курс EUR/USD=0.6542, форвардний курс EUR/USD=0.6558. Компанія закрила відкриту 1 лютого позицію на ф’ючерсному ринку, здійснивши офсетну (зворотню) угоду за курсом EUR/USD=0.6558. Які параметри цієї угоди? Компанія виграє чи програє на ф’ючерсному ринку від зниження курсу євро?

9.3. Розрахуйте фінансовий результат операцій компанії на строковому ринку.

9.4. 1 вересня фірма отримала заплановану валютну виручку у сумі 125 000 євро та придбала за них євро на спот-ринку. Програли чи виграла компанія від зниження курсу євро на спот-ринку з EUR/USD=0.6922 (1 липня) до EUR/USD=0.6542 (1 вересня)? Яка сума виграшу (недоотриманого прибутку)?

9.5. Порівняйте фінансові результати валютних операцій на спотовому та фючерсному ринках. Чи вдалося компанії захистити себе від валютного ризику?

  1. У який із перелічених строків зазвичай здійснюється валютування за угодами «спот»? а) сім робочих днів з моменту укладення угоди; б) п’ять робочих днів з моменту укладення угоди; в) два наступні робочі дні з моменту укладення угоди.

2. Банк «Ажіо» здійснює такі котирування спот-курсів валют: USD/EUR 1,6100/10. За яким курсом USD/EUR клієнт зможе придбати євро в банку: а) 1,6100; б) 1,6110; в) 0,0090; г) 1,6110.

2. Банк «Ажіо» здійснює котирування спот-курсів валют: USD/CHF 1,6100/10. За яким курсом USD/CHF клієнт зможе придбати долари в банку: а) 1,6100; б) 1,6110; в) 0,0090; г) 1,6110.

3. Банк «Ажіо» здійснює котирування спот-курсів валют: USD/CHF 1,4022/28. Який спред купівлі-продажу долара встановив банк? а) 1,4022; б) 1,4028; в) 28%; г) 0,0028; д) 0,0006.

4. Банк «Ажіо» здійснює котирування спот-курсу валют: USD/JPY 105,20/40. За яким курсом USD/JPY банк продасть клієнту 4 млн єни? а) 105,20; б) 105,40; в) 105,60; г) 20.

5. Яке з наступних тверджень стосовно форвардних курсів є правильними? а) на підставі форвардних курсів дилери оцінюють імовірний напрям руху обмінних курсів у майбутньому; б) форвардні курси як правило не відрізняються від спот-курсів. г) форвардний курс USD/ EUR відбиває диференціал (відмінність) процентних ставок між євро та доларами.

1*USD долар США, EUR євро, GBP фунт стерлінгів, JPY ієна, UAH гривня

6