Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАЛЮТНІ РИНКИ ТА ВАЛЮТНІ ОПЕРАЦІЇ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать
  1. Валютні операції на строковому ринку

Операції з купівлі-продажу валюти з терміном оплати більше двох банківських днів, не рахуючи дня укладення угоди, відносять до строкових операцій. Стан­дартними термінами виконання строкових контрактів є, як правило, 1, 3, 6, 9 і 12 місяців. Строкові операції можуть здійснюватися на організованому фінансовому ринку — біржі (ф’ючерси, опціони) та поза ним (форварди, опціони).

Форвардні операції

Ф`ючерсні операції

Своп операції

Опціони

Комбінації операцій

Рис. Види строкових операцій.

Варто наголосити, що майже у кожній строковій операції присутній елемент спекуляції. Валютною спекуляцією є діяльність на фінансовому ринку, розрахована на отримання прибутку від зміни валютних курсів. Ця діяльність передбачає свідоме прийняття валютного ризику. Серед строкових валютних операцій спекулятивного характеру виділяють гру на пониження курсу та гру на підвищення курсу валюти. Якщо очікується падіння курсу валюти, ті, хто грає на пониження, продають її за існуючим у даний момент форвардним курсом для того, щоб через певний термін поставити покупцям цю валюту, яку вони, у разі сприятливого для них розвитку курсу, зможуть дешево купити на ринку, отримавши прибуток у вигляді курсової різниці. Якщо очікується підвищення курсу, гравці на підвищення ску­повують валюту на cтрок, в надії при його настанні отримати її від продавця за курсом, зафіксованим у момент угоди, і продати цю валюту за вищим курсом.

Форвардні операції

Форвардний валютний контракт (форвард) – це обов`язкова для виконання угода про купівлю чи продаж у визначеий день у майбутньому визначеної суми іноземної валюти (валюта, сума, обмінний курс і дата платежу фіксується у момент укладеня угоди). Форвардні операції є угодами з обміну валют за наперед узгодженим курсом, які укладені сьогодні, але дату валютування відкладено на певний термін у майбутньому. Форвардні валютні угоди є позабіржовими угодами, що не мають жорсткої стандартизації щодо форми та строків виконання; здійснюються переважно у вигляді міжбанківських операцій та операцій банків з клієнтурою. Ці строкові операції, як правило, закінчуються поставкою активів, які були предметом угоди. Строки виконання цих угод від 1 тижня до 5 років, найбільш поширені 1, 3, 6, 12 місяців з дня укладення угоди.

Форварди використовуються здебільшого великими зовнішньо-торговельними фірмами для хеджування валютних ризиків. Їм значно зручніше укласти індивідуальну угоду з банком щодо майбутньої конверсії однієї валюти в іншу, ніж виходити на біржу для купівлі ф’ючерсних угод. Разом з тим вадою форвардних угод порівняно з ф’ючерсами є те, що гарантією виконання форвардної угоди є тільки банк, тоді як за ф’ючерсною угодою гарантом є біржа.

Дата укладення форвардної угоди – це дата досягнення домовленості між покупцем та продавцем щодо суми, валютного курсу та терміну. Дата валютування – це дата зарахування коштів на кореспондентський рахунок банку. Звичайно вона вираховується методом додавання до дати укладення форвардної угоди дати валютування спот угоди і терміну дії форвардної угоди.

Форвардні операції поділяються на два види:

  • угоди «аутрайт» (out-right) — одинична конверсійна опера­ція з датою валютування, відмінною від дати «спот»;

  • угоди «своп» (swap) — комбінація протилежних конверсійних операцій з різними датами валютування.

Форвардний валютний курс і курс "спот" тісно пов'язані між собою. Форвардні операції здійснюються за форвардним курсом, який відрізняється від курсу по поточних операціях на величину форвардної маржі. Остання може бути у вигляді премії (курс «форвард» вищий за курс «спот») або дисконту (курс «форвард» нижчий за курс «спот»). Величина форвардної маржі залежить в основному від різниці між відсотковими ставками за однотипними кредитними інструментами у відповідних валютах. Валюти з відносно низькими відсотковими ставками котируються з премією проти валют з відносно високими відсотковими ставками.

Форвардний курс = спот курс + премія (-дисконт)

Форвардний валютний курс котирують за допомогою методу “аутрайт” та методу своп-ставок. Згідно методу “аутрайт” клієнт отримує інформацію про повний спот курс, повний форвардний курс, строк та суму поставок валюти.

Котирування форвардного курсу (метод аутрайт) має такий вигляд:

EUR/USD

0,9530 – 0,9540

курс спот

1m fwd

0,9540 - 09580

форвардні курси

За методом своп-ставок визначається тільки премія (pm) чи дисконт (dis), які при прямому котируванні відповідно додаються до курсу “спот” або вираховуються з нього.

Котирування форвардного курсу (метод своп-ставок) має такий вигляд:

EUR/USD

0,9530 – 0,9540

курс спот

1m fwd

10 40

форвардні курси

Якщо bidoffer, то має місце дисконт. Якщо bidoffer, то має місце премія.

Валютні курси на строковому ринку ставки мають дві сторони котирування – bid та offer, тому щоб розрахувати двостороннє котирування форвардного курсу необхідно використати формули (1, 2).

(1)

(2)

де S – курс спот (відповідно bid та offer)

Rc – процентна ставка валютного котирування (bid та offer)

Rb - процентна ставка бази котирування (bid та offer)

D – кількість днів у періоді B – 366 або 365

Приклад. Розрахувати форвардний курс USD/UAH на 1 місяць, якщо на ринку спот котируються: USD/UAH = 5, 3306 – 5, 3309, процентні ставки за депозитами: USD 1m = 5, 5 – 6 % р.а, UAH 1m = 15 – 16 % р.а

1) премія (форвардні пункти) =

bid = 5,3306+0,0392=5,3701

2) премія=

offer = 5,3309+0,0458=5,3767