Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАЛЮТНІ РИНКИ ТА ВАЛЮТНІ ОПЕРАЦІЇ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Своп – операції

Операція "своп" — це валютна операція, коли поєднуються форвардні умови та умови "спот", тобто валютна операція про­дажу готівкової валюти (спот) здійснюється з одночасною її купівлею на строк (форвард) або навпаки. Операції "своп", як правило, здійснюються на строк від 1 до 6 місяців, значно рідше зустрічаються своп-операції з термі­ном виконання до 5 років. Це валютна операція, що поєднує купівлю – продаж двох валют на умовах негайної поставки з одночасною контроперацією на визначений строк з тими ж валютами. Операція "своп" не створює відкритої позиції та тимчасово забезпечують валютою без ризику, повязаного зі зміною курсу.

Валютний своп проводиться як єдина угода з єдиним контр­агентом. Однак з метою обчислення прибутків і збитків у бухгалтерському обліку своп застосовується як дві самостійні, але взаємозалежні угоди, кожна з яких відповідає певній стороні (або «нозі») свопа.

Операції «своп» надзвичайно зручні для банківської практики. У цих операціях два партнери домовляються про зустрічні платежі. Хоча будь-який валютний своп — це єдина угода з єдиним контрагентом, вона має дві дати валютування, або дві «ноги», у яких відбувається обмін коштів. Поточна (касова) операція здійснюється за курсом «спот». У строковій контругоді цей курс коригується з урахуванням премії або дисконту залежно від руху валютного курсу.

Учасниками операції "своп" можуть бути комерційні, центральні банки. Наприклад, якщо банк має запаси доларів, а йому тимчасово на 6 місяців потрібні франки, то він може продати долари за фран­ки з негайною оплатою і одночасно укласти договір про купів­лю такої ж суми доларів через 6 місяців у свого партнера.

Напрями застосування «свопів»:

  • для придбання іноземної валюти на обмежений період по фіксованому обмінному курсу (на основі схеми “своп”: спот проти форварду).

  • для швидкого реагування на зміни в очікуваних вхідних та вихідних валютних потоках шляхом скорочення чи подовження строків своп – контрактів, які вже були укладені (на основі схеми своп: форвард проти форварду).

  • комбінації з процентною ставкою, опціоном, золотом, цінними паперами, кредитами, депозитами.

Види свопів:

  • Валютні свопи – операції з обміну валюти з фіксованим валютним курсом на валюту з плаваючим валютним курсом. У валютних свопах проводиться лише обмін основними сумами в дати валютування без будь-яких процентних платежів.

  • Процентні свопи – операціїї з обміну валюти з фіксованою процентною ставкою проти плаваючої ставки, або ж з плаваючою ставкою проти плаваючої, але в іншому режимі. Процентні свопи пов’язані тільки з однією валютою.

  • Валютно – процентні свопи – комбінації вище згаданих свопів. Це угода між сторонами, відповідно до якої вони виплачують один одному процентні ставки за позиками у різних валютах у визначені дати протягом терміну дії угоди. Валютно-процентний своп дуже схожий на процентний своп, однак у ньому беруть участь дві різні валюти.

  • Диференційні свопи – свопи з нетто платежем однієї сторони на користь іншої при укладанні угоди.

Класичні свопи залежно від послідовності виконання операцій спот та форвард поділяються на репорт та депорт:

  • Репорт - це продаж валюти на умовах спот і одночасно купівля на умовах форвард.

  • Депорт - купівля валюти на умовах спот і продаж на умовах форвард.

Також розрізняють свопи :

  • звичайні (операції репорту та депорту);

  • тижневі -перша угода виконується на умовах спот, а друга на умовах тижневого споту;

  • одноденні, коли перша операція здійснюється з датою валютування "завтра", а зворотна - на умовах спот;

  • Короткі свопи, термін яких менший одного місяця. Наприклад, перша «нога» може бути виконана сьогодні, а друга — завтра.

  • форвардні (форвард-форвард).

У валютному свопі від базової валюти залежить, яка сума зустрічної валюти буде поставлена на дату валютування. Котирування форвардного постачання проводиться у форвардних пунктах, які в цьому разі називаються своповими пунктами. Математично форвардний курс визначається як спот-курс з додаванням або відніманням так званих свопових пунктів. Свопові пункти (мають також назву форвардних пунктів) розраховуються за такою формулою:

де Swapсвоповий курс (терміновий, або форвардний, курс);

Spotспот-курс;

S.C.I.R. (second currency interest rate) та F.C.I.R. (first currency interest rate) — процентна ставка другої (котируваної) та першої (базової) валюти відповідно;

S.C.I.B. (second currency interest base) та F.S.R.B. (first currency interest base) для обчислення відсотків за другою та першою валютою відповідно;

Days — кількість днів до виконання термінової угоди.

Підбиваючи підсумок, відзначимо, що в рамках валютного свопа:

  • укладається єдина позабіржова угода з двома датами валютування, їх ще називають, як зазначалося, «ногами»;

  • є дві «ноги», при цьому друга припускає зворотне щодо першої дії;

  • операція обміну проводиться двічі;

  • терміни валютування можуть змінюватися від одного дня до 12 місяців;

  • зазвичай суми базової валюти ідентичні для обох «ніг»;

  • котирування здійснюється у форвардних пунктах.