Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАЛЮТНІ РИНКИ ТА ВАЛЮТНІ ОПЕРАЦІЇ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать
  1. Валютні операції на спот-ринку.

Валютний ринок як на глобальному, так і на локальному рівні поділяється на поточний (спот) та строковий. Основа поділу — відмінність у датах укладення угод і датах розрахунку за угодами (дата виконання угоди). Спот-ринок — це ринок негайної поставки валюти. Найбільш частими є угоди з терміном розрахунку через два робочі дні після дня її укладення за курсом, зафіксованим в угоді. Відповідно, валютна операція спот — це операція, у процесі якої дві сторони обмінюються двома різними валютами за погодженим обмінним курсом з розрахунком через два робочі дні.

Основні учасники спот-ринку — комерційні банки, які ведуть операції:

  • напряму з клієнтами-підприємствами приватного та державного секторів;

  • на міжбанківському ринку напряму з іншими комерційними банками;

  • через брокерів з банками та клієнтами;

  • з центральними банками країн;

Термін «спот» відомий з часів, коли угоди відбувалися «з розрахунком на місці» (on the spot), а фактичне постачання валют — через два робочі дні. Відтоді технології істотно змінилися і нині забезпечують практично миттєвий зв’язок, але і сьогодні більшість угод спот передбачає постачання фінансових інструментів через два робочі дні. Світовий ринок спот за оцінками 1995 р. складав дещо більше 40 % денного обороту валютного ринку, відповідно строкові фінансові інструменти стали переважати, і тепер їхня частка в загальному обороті перевищує 60 %.

Головним атрибутом спотового ринку є валютний курс — ціна однієї валюти виражена в одиницях іншої валюти. Курс спот являє собою втілення поточного співвідношення ринкового попиту та пропозиції. Залежно від швидкості зміни рівнів попиту та пропозиції відбуваються відповідні зміни поточного курсу. На світовому міжбанківському валютному ринку в години найбільшої активності середня частота змін котирувань (курсів) сягає 50—60 разів за хвилину, тобто кожної секунди може з’являтися новий курс.

Як уже зазначалося, зі більшістю угод спот постачання здійснюється через два робочі дні з моменту укладення угоди. Дата постачання валют називається датою валютування. Наприклад, для угоди, укладеної в понеділок, датою валютування буде середа.

Дата укладення угоди

Понеділок

Вівторок

Середа

Четвер

П’ятниця

Дата валютування

Середа

Четвер

П’ятниця

Понеділок

Вівторок

Якщо в якій-небудь із країн, що мають здійснити валютні операції, на наступні два дні припадає вихідний, то дата валютування пересувається на один день. У прикладі — на четвер.

На спотовому валютному ринку торгують безготівковою валютою (форексом)і готівковою валютою (банкнотами ).

Таблиця Відмінності між торгівлею валютою і банкнотами

Критерій

Торгівля валютою

Торгівля банкнотами

Спосіб здійснення операції

По телефону чи на основі письмового наказу

По телефону чи в касі

Поставка

Кредитування рахунку (електронний переказ)

Поставка банкнот в касу чи спеціаль-ним кур’єром експрес - поштою

Перевірка

На екрані

Перерахунок банкнот

Зберігання

Депозит в іноземній валюті, що приносить процент

Фізичне зберігання в спеціальних сей-фах, не приносить ніяких процентів

Хоча спот-операції належать до "швидких" валютних oпeрацій, все ж і вони підвладні валютному ризику. Це пов'язано і насамперед з технічними особливостями клірингових розрахунків, що мають місце в більшості країн світу, а також з часо­вими різницями в роботі валютних ринків. Крім того, особливістю багатьох клірингових систем є те, що інформація про одержання платежу від контрагента стає відо­мою лише на наступний день після дати валютування, а за цей час різка зміна валютного курсу може призвести до збитків або до упущення вигоди.