Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
180.74 Кб
Скачать

4. Туристичний кластер

Стратегічним напрямком підвищення інвестиційної привабливості Чернігівського регіону є створення нових виробничих систем – кластерів. Конкурентна перевага туристичного кластеру заключається в можливості розвитку культурно-історичного та екологічного туризму.

  • Ключові учасники кластеру: туристичні фірми, готельно-ресторані та транспортні підприємства, наукові та учбові заклади, фінансові інститути, місцеві органи влади, а також інші підприємства, які надають непрофільні послуги (організація дозвілля, місцеві промисли, музеї, рекламні фірми тощо).

  • Географічна концентрація: пілотний туристичний кластер буде концентруватися в м. Чернігів та Чернігівській області.

  • Основна мета діяльності: розвиток конкурентних переваг регіону шляхом активізації розвитку культурно-історичного та екологічного туризму.

    • Культурно-історичний туризм направлений на популяризацію наявного історико-археологічного потенціалу та культурного спадку;

    • Екологічний туризм – це використання ландшафтів регіону та його природних можливостей.

  • Пріоритети:

              1. Створення реального реєстру туристичних маршрутів з зазначенням інфраструктури (наявної/потрібної) щоб інвестори знали куди вкладати гроші;

              2. Реклама, створення історично-туристичного іміджу області;

              3. Будівництво приватних готелів;

              4. Підвищення кваліфікації кадрів;

              5. Розвиток індустрії розваг з врахуванням місцевих особливостей;

              6. Проведення заходів по збереженню і реконструкції пам’ятників архітектури, що мають важливе історичне значення;

              7. Отримання більшого фінансування для розвитку культурно-історичного та екологічного туризму з місцевих та державного бюджетів, міжнародних фондів.

  • Джерелами фінансування:

  • Міжнародні гранти. (Кластерів стосується багато стратегій Європейського Союзу: промислова стратегія, підприємницька стратегія, Європейська хартія МСП, інноваційна стратегія, стратегія в галузі конкуренції тощо);

  • Залучення коштів з державного та місцевих бюджетів;

  • Власні кошти підприємств кластеру.

  • Головні перешкоди:

  • Необхідність залучення інвестицій із місцевих та державного бюджетів, приватних інвесторів, міжнародних організацій;

  • Недостатня кількість кваліфікованих кадрів всіх рівнів.

5.Висновки та пропозиції

Пройшовши виробничу практику на базі Управління культури і туризму Чернігівської обласної державної адміністрації я набув необхідних навичок та вмінь що знадобляться мені в майбутньому,розробив заходи поліпшення розвитку туризму в регіоні. Ознайомився з оргструктурою та апаратом управління, вивчив робочий розпорядок та вимоги до робочого місця і техніки безпеки при роботі, здобув навички роботи з орг технікою, був присутній на зборах колективу, готував матеріали для доповіді тощо.

Щодо роботи управління, на мою думку воно працює в межах своїх можливостей, і хоча в останній період у галузі туризму спостерігається покращення ситуації можна виділити ряд недоліків.

  • По-перше це фінансування. Звичайно для сталого розвитку потрібні кошти, в данний час їх не вистачає;

  • По-друге брак кваліфікованих кадрів;

  • По-третє недосконалість законодавчої бази в галузі туризму;

  • По-четверте відсутність категоризації деяких видів туризму;

  • По-п’яте не достатньо розвинуті комунікації і зв’зок, а також технічне оснащення, тощо.

Отже на мій погляд можна висунути такі пропозиції покращення роботи управління:

- Очевидно що коштів з державного бюджету ніколи не буде достатньо, отже треба шукати альтернативні джерела їх залучення, тобто працювати над привабленням додаткових інвестицій в галузь, а також використовувати потенціал області для розкрути нових проектів, що в подальшому принесуть прибуток.

- Безпосередньо щодо кадрів, в Управлінні працють здебільшого не кваліфіковані працівники, тобто за професійним спрямуванням далекі від тієї роботи якою займаються. Отже потрібно провести перекваліфікацію, крім того багато працівників мають перед пенсійний вік, я вважаю що необхідне деяке омолодження колективу,це сприятиме виникненню нових ідей і раціональних пропозицій.

- Щодо безпосередньо туризму то тут необхідно вдосконалити правову базу. На приклад для сільського, зеленого туризму необхідна категоризація.

- Необхідно також переоснастити підрозділи новим технічним і матеріальним забезпеченням.