Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільний захист.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
14.32 Mб
Скачать

5.2.3.1 Можливості фізико-математичного моделювання для оцінки і прогнозу поширення забруднень у довкіллі.

У результаті діяльності людини в атмосферу потрапляє значна кількість шкідливих речовин, які осідаючи на поверхню Землі, забруднюють великі території. Під час обробки сільськогосподарських угідь часто в поверхневі шари грунту вносять таку кількість мінеральних речовин, що їхня концентрація стає небезпечною для людини та тварин. Після чорнобильської катастрофи дуже актуальною стала проблема забруднення біосфери радіонуклідами. Вивченню та прогнозуванню поведінки радіоактивних домішок у грунтах і водоймах присвячені дослідження в природних умовах і під час лабораторних експериментів у багатьох науково-дослідних інститутах. Міграція шкідливих речовин, які потрапили у грунт, приводить до забруднення ґрунтових вод, водойм, рослин. Особливості просторового перерозподілу домішок у значній мірі залежить від фізико-хімічного стану, в якому перебувають частинки, процесів їхньої локальної трансформації в системі “грунт - вода”, структурних особливостей середовища, впливу зовнішніх фізичних факторів, таких як вібрації, електромагнітні поля тощо. Оцінка ступеня забрудненості природного середовища та прогноз щодо поширення шкідливих домішок є актуальними та важливими проблемами техногенно-екологічної безпеки.

У зв'язку з цим особливої ваги набуває побудова адекватних фізико-математичних моделей переносу шкідливих речовин у приповерхневі шари Землі, проведення кількісних досліджень переносу домішок в грунти та розробка на цій основі ефективних методик оцінки і прогнозу динаміки забрудненості природного середовиша.

Зокрема, залежно від властивостей конкретного радіонукліда і переважаючих його фізико-хімічних форм у даному типі грунту для дослідження міграції радіонуклідів у природних об'єктах вибирається та чи інша фізико-математична модель. Кожна модель повинна враховувати найбільш суттєві ефекти та параметри дослідження.

На основі побудованих математичних моделей та аналітичних розв'язків відповідних задач масопереносу шкідливих домішок можна проводити кількісні дослідження та здійснювати аналіз переміщення домішкових речовин для різних параметрів моделей.

Ці підходи можуть дозволити здійснювати превентивні (попереджувальні) заходи, сприяти виробленню об”єктивних управлінських рішень.

Тлумачення окремих абревіатур та розчинів

  • ДТС ГК – двотретиноосновна сіль гіпохлориду кальцію [Са (ОСl)2 · 2 Са(ОН)2]. Містить 56% активного хлору.

  • Водна кашка ДТС ГК – 2 об”єми ДТС ГК на один об”єм води.

  • Дегазуючий розчин №1 складається з 10% дихлораміну і 90% дихлоретану.

  • Дегазаючий розчин №2 – ащ (аміачно-лужний) складається з 2% їдкого натрію NаОН, 5% моноетаноламіну НОСН2СН22 і 20% аміаку NН3, які розчинені у воді.

  • Хлорне вапно [3 Са (ОСl)2 · СаО · 4Н2О]. Містить 28-35% активного хлору.

Контрольні питання :

1. Які складові частини комплексу заходів по знезараженню?

2. Основні способи дезактивації.

3. Роль поверхнево-активних речовин (ПАР) в дезактивації. Які речовини застосовуються в якості ПАР?

4. Способи дезактивації сільськогосподарської продукції.

5. Способи дезактивації води.

6. Профілактика реакційних уражень. Коротка суть.

7. Особливості харчування в період радіаційного впливу.

8. Способи дегазації. Коротка суть.

9. Які промислові відходи можна використовувати в якості дегазуючих речовин.

10. Дегазаційні розчини.

11. Способи дегазації.

12. Способи дезинфекції продуктів харчування і води.

13. Дегазиційні речовини і розчини.

14. Способи проведення санітарної обробки.

15. Технічні засоби, які використовуються для санітарної обробки.