Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільний захист.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
14.32 Mб
Скачать
        1. Вивчення конструкції і принципу дії приладу припять

Радіометр "Припять" призначений для індивідуального та колек­тивного використання при вимірюванні еквівалентної (експозиційної) дози γ- випромінювання, густини потоку і питомої активності β- ви­промінювання. Він виконаний у вигляді портативного приладу, простого в експлуатації, що дозволяє забезпечити широку сферу використання: оцінку рівня γ- фону і контроль радіоактивної забрудненості житлових і виробничих приміщень, продовольчих товарів, предметів побуту, одягу, поверхні землі. В радіометрі передбачена можливість вибору тривалості вимірювання, що дозволяє підвищити статистичну достовірність результатів вимірювань. Для попередньої оцінки рівня радіації передбачена звукова індикація.

Рис. 3.4. Зображення зовнішньої панелі радіометра "Прип"ять".

Основні технічні характеристики.

• Діапазон вимірювання потужності:

• експозиційної дози, мР/год 0.01-19.99;

•еквівалентної дози, мкЗв/год 0.1-199.9.

• Діапазон вимірювання потоку β- випромінювання радіонуклідів - 10-19.99*103 см-2* хв-1

• Діапазон вимірювання питомої (об'ємної) активності β- випромінювання нуклідів у рідинах і сипучих речовинах по Сs- 137;

•3,7*10-3 - 3,7*10-5 БК/кг (БК/л) або 1 • 10-7 - 1 • 10-5 Кі/кг (Кі/л)

• Час встановлення робочого режиму не більше ніж 5с.

• Час вимірювання за вибором оператора:

• при вимірюванні експозиційної дози - 20±2 с;

• при вимірюванні питомої (об'ємної) активності в рідинах і сипучих речовинах - 10±1хв.

Живлення радіометра здійснюється від сухих елементів типу Корунд напругою 9В або від зовнішнього джерела живлення постійного струму напругою 4-12В. Час роботи без заміни батарей не менше ніж 80 год. .

Підготовка приладу до роботи.

• Встановити елемент живлення Корунд, для чого необхідно зняти, а після встановлення елементу живлення - поставити на місце кришку відсіку живлення. У випадку використання зовнішнього джерела живлення, останнє підключається до радіометра через роз'єм Живлення.

• Увімкнути радіометр, перевівши перемикач Живлення з положення ВКЛ. Відсутність свічення або мерехтіння індикатора свідчить, що напруга елемента живлення знаходиться нижче від номінально допустимого значення і необхідна його заміна.

• Для контролю напруги елемента живлення натиснути кнопку КП, при цьому на табло з’явиться число з комою після другої цифри, яке показує значення напруги у вольтах.

Вимірювання потужності дози γ - випромінювання

• Перемикач Живлення встановити в положення ВКЛ. Потім перемикач β-γ встановити в положення γ .

• Перемикач Н-Х встановити в одне з положень, залежно від того, в яких одиницях потрібно виміряти потужність дози: Н (мкЗв/год) або Х (мР/год).

Потужність експозиційної дози Х при положенні перемикача МЕЖА 1 вимірюється в діапазоні 0.01-1.999 мР/год з індикацією коми після першої цифри. При положенні перемикача МЕЖА 2 потужність експозиційної дози вимірюється в діапазоні 2,0-19.99 мР/год з індикацією коми після другої цифри.

Потужність еквівалентної дози при положені перемикача МЕЖА 1 вимірюється в діапазоні 0.1-19.99 мкЗв/год з індикацією коми після другої цифри. При положенні перемикача МЕЖА 2 потужність еквівалента дози вимірюється в діапазоні 20,0-199,9мк3в/год з індикацією коми після третьої цифри.

3. Перемикач ЧАС встановити в положення 20 с. Протягом цього часу провести не менше трьох вимірювань і вирахувати середнє значення. Якщо спостерігається значний розкид показів, то необхідно збільшити час вимірювання в десять разів переводом перемикача в положения х 10.

Всі вимірювання проводяться при наявності кришки, яка знімається.

Вимірювання густини потоку β- випромінювання.

Вимірювання проводиться при знятій кришці. При цьому, крім β- випромінювання, детектор також реєструє γ- випромінювання. Тому для визначення рівня β- випромінювання необхідно із сумарного показу вирахувати покази, отримані при наявності кришки, коли реєструвалось тільки γ - випромінювання.

• Перемикач Живлення встановити в положення ВКЛ. Після цього перемикач β-γ встановити в положення β .

• Перемикач φ -Ат встановити в положення φ.

В положенні перемикача МЕЖА 1 густина потоку вимірюється в діапазоні (10-1999) см-2*-1 при цьому кома не висвічується. В положенні перемикача МЕЖА 2 густина потоку вимірюється в діапазоні (2.0-19.99)-103 см-2*-1, кома розміщується після другої цифри.

• Перемикач ЧАС встановити в положення 20 с. Вимірюють двічі при наявності кришки (для визначення - γ фону) і зі знятою кришкою. Кінцевим результатом вважається різниця

(φ = φ2- φ1, де φ2 і φ1 - значення густини потоку при наявності і відсутності кришки, відповідно.

Проводять не менше, ніж три таких вимірювання, після чого вираховують середнє значення. Якщо спостерігається значний розкид результатів, то необхідно перевести перемикач ЧАС в положення х10. При цьому час вимірювання збільшується в 10 разів.

Попередня оцінка питомої активності проби

Вимірювання проводяться при знятій кришці в закритих примі­щеннях, де рівень фону не повинен перевищувати 0.025 мР/год (0.25 мкЗв/год). При цьому поряд з β- випромінюванням детектор реєструє γ- випромінювання, тому для визначення питомої активності необхідно із сумарного рівня вирахувати покази, отримані при наявності кришки, коли реєструється тільки γ- випромінювання.

При вимірюванні питомої активності рівень активного фону не повинен перевищувати 0.025 мР/год (0.25 мкЗв/год), тому вимірювання проводять в закритих приміщеннях. Робоче місце має мати пластикове покриття, яке допускає можливість багаторазового проведення вологого прибирання. Радіометр встановіть на приготовану кювету. При цьому проба повинна знаходитись на 5 мм нижче від краю кювети, щоб уникнути забруднення радіометра. Після закінчення вимірювань кювету необхідно вимити і просушити.

• Перемикач Живлення встановити в положення ВКЛ, а перемикач β-γ - в положення β.

• Перемикач " φ-Ат" встановити в положення Аm. В положенні перемикача МЕЖА 1 питома активність вимірюється в діапазоні 1*10-7-1.999-10-6 Кі/кг, а індикується у вигляді 100-10-9 - 1999-10-9 В положенні перемикача МЕЖА 2 питома активність вимірюється в діапазоні

2*10-6 -19.99*10-6 Кі/кг з індикацією коми після другої цифри.

• Перемикач ЧАС встановити в положення 10хв. Вимірювання проводять двічі: при наявності кришки (визначають активність γ – фону) і зі знятою кришкою. Кінцевим результатом вважається різниця другого і першого значень Ат=Ат2—Ат1, де Ат2 і Ат1 - питома вага,яка визначається при першому і другому вимірюваннях, відповідно. Проводять, не менше ніж три вимірювання, після чого знаходять середні значення.