Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія та етапи продажу товарів.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
65.35 Кб
Скачать

Акт продажу — це переговори, які дають імпульс відносинам, опосередковані яким-небудь предметом, який відпо­відає очікуванням чи потребам потенційних чи реальних покупців.

Продаж товарів включає в себе такі елементи:

переговори: тут потрібне перш за все вміння переконувати, аргументовано відпові­дати на висунуті заперечення і мистецтво використання виразних засобів усної мови;

відносини -— для цього необхідно знати, як прийняти покупця, зав'язати з ним контакт, правильно підійти до справи, уважно стежити за розвитком відносин і за­вершити угоду в той момент, коли це потрібно;

потреби — вимагають вловити (зрозуміти) спонукальні мотиви покупця до ку­півлі, тобто основні моменти його інтересу, розділити турботу покупця й уважно вислухати його скарги чи критику.

Таким чином, групуючи чи поєднуючи перелічені елементи, у процесі продажу товарів можна виділити такі етапи:

  • зустріч покупця і встановлення з ним контакту;

  • виявлення потреби і мотивів купівлі, вислуховування покупця;

  • аргументація і демонстрування товару;

  • відповіді на заперечення;

  • укладення угоди.

Зустріч покупця

Будь-який продаж починається з зустрічі покупця. Для цього не існує жодних спеціальних правил, однак з упевненістю можна передбачити, що від прихильності і відкритості покупця, з одного боку, і від здатності продавця залучити його увагу — з другого, часто залежить успіх установлення контакту.

У своїх професійних діях продавці повинні керуватися принципами моральності і ентузіазму. Це ті першочергові якості, які їм вкрай необхідні. Без ентузіазму, ене­ргійності, динамізму неможливо створити сприятливу для встановлення відносин з покупцями атмосферу. Акти продажу найчастіше здійснюються з «відкритим сер­цем», і тому продавцю так необхідні віра в успіх, упевненість у собі і своєму парт­нері, щоб виконати своє нелегке завдання. Неможливо бути хорошим продавцем, якщо не любиш продавати, тобто перш за все переконувати й умовляти.

Важливою передумовою для встановлення контакту служить перше враження, яке складається у покупця від продавця з початку спілкування. Певну роль тут віді­грає зовнішність: одяг, зачіска, постава, манери продавця. Уже від того, як прода­вець підійшов до покупця, як повернуся і що сказав при цьому, залежить його пер­ша оцінка. Беруться до уваги його рухи — поспішливі чи вповільнені і погляд — байдужий чи зацікавлений.

Привітання, а також запитання продавця про бажання що-небудь купити, може послужити основою для встановлення з покупцем контакту. Дуже часто продавці намагаються якомога швидше завести розмову з покупцем. Однак при цьому треба пам'ятати принцип: «перш ніж звертатися, необхідно впевнитися, що ваш партнер готовий до спілкування і що він також бажає спілкуватися». Якомусь покупцеві спочатку треба дати можливість обдивитися, і після короткого привітання він сам висловить своє прохання, що дозволить з'ясувати його мотиви і бажання.

Виявлення потреби

Виявлення потреби — важлива фаза в акті продажу, для здійснення якої необ­хідна наявність особливих психологічних якостей у продавця. Мова йде не тільки про те, щоб уважно вислухати покупця, вибрати манеру поведінки і окреслити коло питань, але й про те, що слід спробувати викликати відвертістю на відвертість і відмовитися від своїх стереотипів, щоб зрозуміти один одного.

Вдалий продаж ґрунтується на людських потребах, тобто в підсумку ми купуємо не товари чи послуги, а задоволення бажань і потреб, які вони забезпечують. Кож­ний продавець має свої міркування на цей рахунок, і існує багато прийомів для ви­явлення потреб.

Разом з тим одна й та сама потреба може бути задоволена різними товарами, то­му покупцю доводиться здійснювати їх вибір. При цьому вони керуються певними мотивами.