Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зарпл_метод_новий.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 5

Тема. Організація ведення оперативної інформації. Нарахування авансу.

Мета: навчити визначати фактори, що впливають на розміри авансу, та проводити його нарахування.

Одним з етапів щомісячного циклу є нарахування авансу, яке проводиться програмою щомісяця перед виплатою авансу. Ця операція зводиться до того, що в особових рахунках працівників з’являється вирахування “Аванс” (зазвичай, вид 502). Рекомендується використовувати для авансу окремий код вирахування (а не загальний для видачі заробітної плати), оскільки в противному випадку можуть виникнути ускладнення під час друкування платіжних відомостей на аванс.

Програма передбачає кілька способів нарахування авансу:

– за інформацією з карток;

– за відсотками від окладу або тарифу;

– довільним способом.

Нарахування авансу за інформацією з карток проводиться у випадку стабільного авансу в режимі “Аванс”. Аванс нараховується всім, у кого в паспортних даних картки зазначена сума авансу. Аванс нараховується на вирахування 502 “Плановий аванс”. Якщо серед постійних нарахувань-вирахувань у довіднику кадрів зазначено вирахування 590 “Переведено аванс”, то сума авансу з паспортних даних заноситься на цей вид. По закінченні процесу програма фіксує на спеціальному табло головного меню той факт, що аванс нараховано. Повторно нарахувати аванс програма не дозволяє доти, поки попереднє нарахування не буде скасовано. Скасування проводиться в тому ж режимі – під час входу до нього виникає запис “Аванс уже нарахований! Скасувати? Так / Ні”. Вибравши світловим покажчиком “Так”, необхідно зазначити, за яким відділом і об’єктом провести скасування. Якщо ввести нулі, то відбудеться скасування авансу за всією організацією.

У випадку нарахування авансу у відсотках від окладу або тарифу треба скористатися режимом “Введення / Відсоток від окладу” або “Введення / Відсоток від тарифу”, назвавши потрібний код виду нарахування.

Для нарахування авансу довільними сумами треба скористатися режимом “Введення / Відсоток від суми” або “Робота з кадрами / Поточний місяць” (рис. 9).

У режимі “Вихідні форми / Платіжна відомість” можна роздрукувати платіжну відомість і видатковий касовий ордер на аванс (у разі виплати авансу з каси установи).

Рис. 9. Нарахування авансу в режимі “Робота з кадрами / Поточний місяць”

Коли виплата авансу проводилась не шляхом її перерахування до банку, а через касу, працівникам, які не отримали аванс у режимі “Робота з кадрами / Поточний місяць”, необхідно прибрати з особових рахунків вирахування з кодом 502 (установити на ньому курсор і записати код 0). Те ж саме можна зробити в режимі “Введення / Скасування введених видів / за працівниками”, зазначивши вид 502 і табельні номери працівників, які не отримали аванс.

Завдання

1. Нарахуйте аванс введенням конкретних сум за окремим працівником.

2. Проведіть автоматичне нарахування авансу за установою.

3. Проведіть розрахунок авансу у розмірі 50 % від окладу інспектору пасажирського відділу Савінову Сергію Володимировичу.

Контрольні питання

1. Які можливі варіанти нарахування авансу передбачені програмою?

2. Які форми контролю можуть використовуватись під час здійснення цієї операції?