Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зарпл_метод_новий.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 4

Тема. Організація ведення оперативної інформації. Введення і розрахунок нарахувань і вирахувань.

Мета: навчити вносити окремі види нарахувань і вирахувань, проводити розрахунки за митницею в цілому, за структурним підрозділом, за категоріями, за окремим працівником.

Введення й розрахунок нарахувань і вирахувань здійснюється в режимі “Введення”. В усіх підрежимах програма дає можливість визначитися: потрібно підсумовувати однойменні дані чи ні. Під однойменними розуміються види нарахувань-вирахувань, проведені одній особі за один і той самий період, що мають однаковий рахунок/субрахунок, відділ, об’єкт, категорію, ознаку. Якщо хоч один показник відрізняється, то ці види не однойменні. Питання про підсумовування однойменних видів визначає порядок запису їх у поточний місяць. При підсумовуванні суми накопичуються, інакше кожне нарахування-вирахування показується окремим рядком особового рахунку.

За будь-якого введення є можливість зазначати ступінь округлення результату. За замовчуванням програма пропонує округляти до величини, записаної в настройках.

Майже всі режими введення мають можливість друкувати протоколи введення. Якщо не зазначено іншого, то, закінчуючи введення необхідно натиснути клавішу Esc і вибрати режим “Протокол”. Протокол треба друкувати до запису інформації на диск режимом “Запис”. Режим “Запис” розносить зроблені розрахунки нарахувань (вирахувань) на особові рахунки співробітників поточного місяця. Корекція внесеної в такий спосіб інформації на особові рахунки можлива тільки режимом “Робота з кадрами / Поточний місяць”.

Треба пам’ятати, що за один сеанс введення в кожному з підрежимів режиму “Введення” можна опрацювати не більш 100 чоловік. Якщо потрібно опрацювати більше, то необхідно записати введену інформацію і продовжити введення в потрібному режимі. Це обмеження не поширюється на розрахунок відпускних та лікарняних.

Існує можливість скасування введеної і записаної в особові рахунки поточного місяця інформації щодо виду, відділу, об’єкта за період у режимі “Введення / Скасування...” (рис. 8).

Рис. 8. Режим скасування введених даних

Програма надає користувачу можливість вводити довільні суми або розраховувати відсотки від них із записом в особові рахунки поточного місяця на зазначений вид нарахувань або вирахувань. Ця операція здійснюється в режимі “Введення / Відсоток від суми”.

За допомогою режиму можна зробити нарахування на будь-який вид нарахувань-вирахувань. Для цього, входячи в режим, треба зазначити його код (який вибирають з довідника за допомогою F2).

Далі треба обрати один з варіантів роботи з балансовими рахунками: за довідником нарахувань-вирахувань або за картками працівників. У першому випадку у всіх працівників автоматично (якщо спеціально не зазначено іншого) стоятиме той самий рахунок, у другому він визначатиметься рахунком, зазначеним у картці кожного працівника. За замовчуванням програма пропонує найбільш придатне для даного виду нарахування-вирахування рішення.

З інших опцій введення можна назвати:

– відсоток від суми, що вводиться (його можна змінювати для кожного працівника в процесі введення);

– відділ або об’єкт, для якого відбувається введення (“З / без зазначення відділу”), що дасть змогу зробити нарахування сум саме для певного відділу / об’єкта, незалежно від того, що записано в картках;

– другий вид і відсоток для нього від суми, що вводиться. Ця опція дає можливість нарахувати одночасно два види (наприклад, премію і виплату її за касою);

– чи вводити дні і години – вибір здійснюється горизонтальними стрілками шляхом підкреслення відповідних граф;

– завантажити дані про людей певного відділу (об’єкта) і відразу нарахувати зазначену суму всім. Для запису відділу (об’єкта) можна скористатися відповідним довідником шляхом натискання F2.

Для введення інформації про працівника треба зазначити його табельний номер у порожньому рядку або встановити курсор стрілками на існуючий рядок і натиснути Enter. Табельний номер можна довідатись за прізвищем, натиснувши F10. Вибір працівника для корекції (до “Запису”) здійснюється стрілками, клавішами PgUp, PgDn. Для видалення запису про працівника записується 0 у полі табельного номера. Програма постійно фіксує число “N=” із загальною кількістю введених рядків.

Нарахована сума (відсоток від введеної) відображається в крайній правій графі екрана. Програма також фіксує контрольну суму всіх рядків.

Для зміни відділу, дати, відсотків, тривалості дня треба ввійти у відповідний рядок і натиснути клавішу зі стрілкою “↑”. При нормальному ході введення (за допомогою клавіші Enter) курсор переміщується за полями: дні, години, сума, рахунок / субрахунок.

Для закінчення введення треба в полі табельного номера натиснути Esc і зазначити подальшу дію – запис, продовжити або протокол. “Так” забезпечує додавання нарахованих сум в особові рахунки працівників, “Протокол” – друк протоколу (виключно до запису), “Продовжити” – подальша робота з введення, “Ні” – відмова від запису і видалення введеної інформації. Після запису зміни можна вносити тільки в рядки особового рахунку в режимі “Робота з кадрами / Поточний місяць”.

Завдання

1. На підставі наказу (додаток 3) додайте нараховані суми відповідним працівникам.

2. Проведіть розрахунки нарахувань і вирахувань:

а) за окремим працівником;

б) за підрозділом;

в) за установою в цілому.

Контрольні питання

1. Який порядок здійснення розрахунку операцій нарахувань і вирахувань?

2. Які режими забезпечують введення і перегляд інформації?

3. Які методи контролю існують для введеної інформації?