Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЗВІТ. ПРАКТИКА. Литвиненко Д.Ю

..docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
29.3 Кб
Скачать

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Керівник Бази практики __________________________

__________________________

(посада)

__________________________

М.П.

_______ _________________

(підпис) (прізвище, ініціали)

«__» ______________ 2014 р.

Звіт

про проходження навчальної практики

студентки 341 навчальної групи

Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ

Литвиненко Д.Ю.

Я, Литвиненко Дар*я Юріївна, відповідно до наказу керівника апарату суду від 00.00.0000 № ___-АГ «………..» в період з 01 по 24 грудня 2014 року проходила практику у Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді ( далі – суд) на посаді судового розпорядника.

Під час проходження практики в суді, я ознайомилася з нормативною - правовою базою та структурою суду, ознайомилася з процесуальними документами, виконувала завдання керівника практики відповідно до посадової інструкції.

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд був утворений Указом Президента України від 16 листопада 2004 року № 1417/2004. Фактично суд розпочав свою діяльність 16 квітня 2007 року.

Юрисдикція суду поширюється на три області: Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську.

Очолює суд голова суду Мартиненко Олександр Васильович, 02.07.1957 року народження, заслужений юрист України, стаж роботи суддею якого складає більше 30 років. Керівництво судом здійснюють також двоє заступників голови суду: Повлавський Володимир Юрійович та Коршун Анатолій Олександрович; керівник апарату суду Маштак Олена Михайлівна та заступник керівника апарату суду Тальян Анна Вячеславівна.

Голова суду та керівник апарату суду виконують свої посадові обов’язки відповідно до розподілу повноважень, встановлених Законом України «Про судоустрій і статус суддів» та спільно забезпечують належний рівень організації діяльності суду.

Відповідно до Указу Президента України від 16 травня 2007 року № 417/2007 «Про кількісний склад суддів адміністративних судів» кількість суддів суду складає 53 судді. Фактично у суді працює 33 судді, які мають значний досвід відправлення правосуддя, це фахівці своєї справи.

З початку своєї діяльності і до сьогодні суд знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, проспект ім. Газети «Правда», 29.

Структура Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду:

  1. Голова суду

  2. Заступники голови суду

  3. Судді

  4. Керівник апарату суду

  5. Заступник керівника апарату суду

  6. Помічник голови суду

  7. Помічники заступників голови суду

  8. Старший консультант

  9. Секретарі судового засідання

  10. Старший судовий розпорядник

  11. Судові розпорядники

  12. Секретар приймальні

  13. Відділ документального забезпечення

  14. Відділ по роботі зі зверненнями громадян та надання інформації

  15. Відділ забезпечення діяльності судової палати №1

  16. Відділ забезпечення діяльності судової палати №2

  17. Відділ забезпечення діяльності судової палати №3

  18. Відділ судової статистики та узагальнення судової практики

  19. Відділ планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності

  20. Відділ кадрової роботи та державної служби

  21. Відділ матеріально-технічного та господарського забезпечення.

До апарату суду входять також службовці та працівники, які виконують функції з обслуговування апарату суду.

Згідно з КАСУ, ст. 17:

1. Юрисдикція суду поширюється на правовідносини, що виникають у зв’язку з здійсненням суб’єктом владних повноважень, владних управлінських функцій, а також у зв'язку з публічним формуванням суб'єкта владних повноважень шляхом виборів або референдуму.

2. Юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема:

1) спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності;

2) спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби;

3) спори між суб'єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, у тому числі делегованих повноважень;

4) спори, що виникають з приводу укладання, виконання, припинення, скасування чи визнання не чинними адміністративних договорів;

5) спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України;

6) спори щодо правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму.

3. Юрисдикція адміністративних судів не поширюється на публічно-правові справи:

1) що віднесені до юрисдикції Конституційного Суду України;

2) що належить вирішувати в порядку кримінального судочинства;

3) про накладення адміністративних стягнень;

4) щодо відносин, які відповідно до закону, статуту (положення) об'єднання громадян віднесені до його внутрішньої діяльності або виключної компетенції.

У своїй роботі суд керується Конституцією України, Кодексом адміністративного судочинства України та іншими кодексами України, Законами України «Про судоустрій і статус суддів», «Про державну службу», «Про засади запобігання і протидії корупції» та іншими законами України, рішеннями Конституційного Суду України, актами Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, документами Верховного Суду України, актами законодавства та нормативними документами, що регламентують діяльність судових органів, рішеннями органів суддівського самоврядування, наказами, інструкціями та рекомендаціями Державної судової адміністрації України, іншими нормативно - правовими актами.

Також для організації роботи суду розроблено наступні локальні нормативні документи: Положення про Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд, Положення про апарату Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, Правила внутрішнього трудового розпорядку для працівників Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, Положення про помічника судді Дніпропетровскького апеляційного адміністративного суду та ін.

Діловодство суду ведеться відповідно до вимог Інструкції з діловодства в адміністративниїх судах України Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

Під час практики я ознайомилася з функціями судового розпорядника в Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді. Судовий розпорядник виконує певні завдання та обов’язки, а саме:

1. Здійснює перевірку та забезпечує готовність залу судового засідання до слухання справи і доповідає про готовність головуючому судді та судді-доповідачу.

2. Забезпечує безпечні умови роботи суддям та працівникам апарату суду в залі судового засідання.

3. З урахуванням кількості місць та забезпечення порядку під час судового засідання визначає можливу кількість осіб, що можуть бути присутні в залі судового засідання, та визначає конкретні місця їх розміщення.

4. Оголошує про вхід і вихід суду та пропонує всім присутнім встати.

5. Слідкує за дотриманням порядку особами, присутніми у залі судового засідання.

6. За розпорядженням головуючого під час судового засідання приймає від учасників судового процесу документи, докази та інші матеріали, що стосуються розгляду справи, і передає їх головуючому.

7. Забезпечує виконання учасниками судового процесу та особами, які є в залі судового засідання, розпоряджень головуючого.

8. Запрошує, за розпорядженням головуючого, до залу судового засідання свідків, експертів, перекладачів та інших учасників судового процесу.

9. Виконує розпорядження головуючого про приведення до присяги перекладача, експерта, свідка відповідно до законодавства.

10. Запрошує до зали судового засідання свідків та виконує вказівки головуючого щодо приведення їх до присяги.

11. Уживає заходів щодо видалення, за розпорядженням головуючого, із зали судового засідання осіб, які проявляють неповагу до суду або порушують громадський порядок.

12. Звертається до працівників правоохоронних органів з приводу сприяння у підтриманні громадського порядку, затримання та притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які проявляють неповагу до суду та порушують громадський порядок.

13. Забезпечує дотримання вимог процесуального законодавства з метою обмеження спілкування свідків, які вже були допитані судом, із тими свідками, яких суд ще не допитав.

14. Забезпечує виконання вимог процесуального законодавства щодо проведення закритого судового засідання та вживає заходів щодо обмеження входу до залу судового засідання сторонніх осіб.

15. Уживає заходів безпеки щодо недопущення виведення з ладу засобів фіксування судового процесу особами, присутніми в залі судового засідання.

16. Для забезпечення невідкладного розгляду справи з питань, що виникли в процесі її слухання, за розпорядженням головуючого, здійснює термінову доставку в установи, організації, а також фізичним особам листів, викликів, інших документів.

17. При виникненні надзвичайних обставин (пожежа, виявлення вибухонебезпечних предметів, затоплення тощо) повідомляє керівників суду та організовує виклик спеціальних служб.

18. Приймає участь в семінарах з питань діяльності служби, підвищення професійного рівня її працівників.

19. Виконує інші розпорядження головуючого, доручення старшого судового розпорядника, керівника апарату суду щодо забезпечення належних умов, необхідних для проведення судового засідання та роботи служби судових розпорядників, а також виконує інші обов’язки передбачені статтею 10 Закону України «Про державну службу».

Також ознайомилася з проектами процесуальних документів та зразками апеляційної скарги, заперечення на апеляційну скаргу, клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження тощо (додаються).

Для проходження практики в суді створені такі умови: призначено керівника практики, виділено окреме робоче місце з усіма зручностями, проведений інструктаж з техніки безпеки праці під підпис.

Таким чином, в період проходження навчальної практики я закріпила та поглибила теоретичні знання з діловодства, адміністративного права і процесу; ознайомилась із особливостями підготовки документів; розширила своє уявлення з професійної культури та етики працівника суду, набула теоретичних та практичних навичок для роботи в майбутньому.

«ЗГОДЕН»

_______________________________

_______________________________

(посада керівника практики від підприємства, установи, організації)

___________________________

(прізвище, ініціали)

___________ ____________

(підпис) (дата)

Студентка Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ

Литвниненко Д.Ю.

________________ ______________

(дата)