Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зарпл_метод_новий.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

2.2. Нарахування й вирахування поточного місяця

Особовий рахунок складається з нарахувань і вирахувань, проведених у поточному місяці кожному працівнику (рис. 5).

Кожне нарахування або вирахування має код за довідником, суму, дату, за яку воно проведено, відділ, об’єкт, рахунок-субрахунок, кількість днів і годин, код категорії тощо. Вирахування, що розраховуються в режимі “Розрахунок” на підставі карток, мають, крім того, суму-базу для розрахунку (наприклад, для прибуткового податку – це сума для обкладання).

Нарахування й вирахування поточного місяця попадають в особові рахунки працівників шляхом введення або розрахунку в режимі “Введення”, частина – у результаті роботи режиму “Розрахунок”. Можлива також пряма робота з особовим рахунком працівника в режимі “Робота з кадрами / Поточний місяць”.

Рис. 5. Особовий рахунок

Режим “Робота з кадрами / Поточний місяць” призначений для прямого внесення змін в особові рахунки співробітників і дає можливість зробити розрахунок за окремим працівником (одиничний розрахунок). Для масового введення інформації використовується режим “Введення”.

Доступ до особового рахунку проводиться за табельним номером. Для пошуку табельного номера за будь-яким контекстом прізвища – F10. Якщо ім’я і по батькові знайденої особи не відповідають необхідним, то натисканням на Enter можна продовжити пошук. У випадку правильного визначення потрібно натиснути Esc два рази і табельний номер буде перенесено в поле запиту.

Для пошуку табельних номерів за відділами, а також при масовій роботі з особовими рахунками можна скористатися режимом роботи з відділами. Альтернативою йому є робота з картотекою, відсортованою або за табельними номерами, або за спеціальним сортуваням, заданим в режимі “Довідники / Генерація”.

У разі натискання на клавішу F2 і у випадку, якщо табельний номер не вказаний, викликається один з цих альтернативних режимів. Вибір одного з двох режимів, який працює автоматично, задається в режимі “Довідники / Генерація”. Змінити режим можна в “Робота з кадрами / Відділ-Картотека”.

Зазначений спосіб доступу до особових рахунків дає можливість взагалі не брати до уваги поняття табельного номера – він набуває формального характеру і використовується тільки для внутрішньомашинного доступу.

Поле екрана в особовому рахунку складається з двох частин – у лівій зазначені нарахування, у правій – вирахування. У правому верхньому куті – сума на руки. Перехід між нарахуваннями й вирахуваннями здійснюється натисканням клавіші F1.

У верхньому рядку екрана розміщується калькулятор. Його виклик здійснюється одночасним натисканням клавіш Ctrl-PgDn.

Під час введення нарахувань і вирахувань діють такі умови: код дорівнює 0 – виклик вікна довідника нарахувань і вирахувань; код дорівнює 0 замість раніше введеного – видалення нарахування або вирахування.

Одиничний розрахунок здійснюється натисканням F2. При цьому попередній розрахунок скасовувати не потрібно – це здійснюється автоматично. Треба мати на увазі, що у випадку внесення змін у нарахування (вирахування), що прораховуються з наступним натисканням F2, програма знову їх перераховує і відновлює розрахункові значення. Сума “На руки” перераховується в будь-якому випадку, якщо вже відбувався розрахунок, незалежно від F2.

Натискання F10 дає можливість перейти в картку і архів.