Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зарпл_метод_новий.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 7

Тема. Організація ведення оперативної інформації. Робота з особовим рахунком.

Мета: навчити вводити інформацію до особового рахунку, коригувати оперативну і нормативно-довідкову інформацію.

У багатьох випадках може виникнути потреба провести корекцію особового рахунку працівника за поточний місяць. Ця операція здійснюється в режимі “Робота з кадрами / Поточний місяць”.

Особовий рахунок працівника складається з двох частин – лівої з нарахуваннями і правої з вирахуваннями. У верхній частині екрана відображається графа “Сума на руки” – позитивна у випадку виплати і негативна у випадку боргу. Код цієї графи за довідником нарахувань і вирахувань – 999. Графа автоматично перераховується під час внесення в особовий рахунок будь-яких змін.

У процесі роботи з особовим рахунком можливе виконання таких операцій:

– введення і корекція нарахувань і вирахувань;

– одиничний розрахунок;

– розрахунок на калькуляторі.

Введення і корекція нарахувань і вирахувань. Входячи в режим “Робота з кадрами / Поточний місяць”, необхідно зазначити табельний номер працівника.

Для пошуку табельного номера за будь-яким контекстом прізвища використовується F10. Якщо ім’я і по батькові знайденої особи не відповідають потрібним, то натисканням на Enter пошук можна продовжити. У випадку правильного визначення потрібно натиснути Esc два рази і табельний номер буде перенесений у поле запиту.

У разі пошуку табельних номерів за відділами, а також для масової роботи з особовими рахунками доцільно використовувати режим роботи з відділами. Альтернативою йому є робота з картотекою, відсортованою або за табельними номерами, або за спеціальним сортуванням, заданим у режимі “Довідники / Генерація”.

Натискуючи F2, і у випадку, якщо табельний номер не зазначено, викликається один з цих альтернативних режимів. Який саме викликатиметься автоматично – задається в режимі “Довідники / Генерація”. Змінити режим можна в “Робота з кадрами / Відділ – Картотека”. Цей спосіб доступу до особових рахунків дає можливість взагалі не брати до уваги поняття табельного номера – він набуває формального характеру і використовується тільки для внутрішньомашинного доступу.

Поле екрана в особовому рахунку розбито на дві половини – у лівій зазначені нарахування, у правій – вирахування. У правому верхньому куті – сума на руки. Перехід між нарахуваннями й вирахуваннями здійснюється натисканням F1.

Для кожного нарахування відображається код за довідником нарахувань і вирахувань, назва, об’єкт (бригада), сума, дата (місяць, рік), дні, години. За кожним вирахуванням відображається код, назва, сума і дата.

Під час введення нарахувань і вирахувань діють такі умови:

  1. код дорівнює 0 – виклик вікна довідника нарахувань і вирахувань;

  2. код дорівнює 0 замість раніше зазначеного – видалення нарахування або вирахування.

Натискання F10 дає змогу перейти в картку і в архів (рис. 11).

Перехід між нарахуваннями й вирахуваннями здійснюється натисканням клавіші F1.

Програмою передбачено перенесення нарахування в половину вирахувань у випадку його негативного значення (сторно). Це стосується й вирахувань.

Для корекції нарахування або вирахування необхідно вибрати відповідну половину особового рахунку й, установивши курсор на його код, натиснути клавішу Enter.

У разі корекції нарахування, крім зазначених граф, коригується і кореспондуючий рахунок-субрахунок. Під час корекції вирахування записується і сума, з якої воно вираховано (це треба для деяких вихідних форм). Корекція закінчується при встановленні курсора в графі “Код”. Тоді ж відбувається автоматичний запис на диск внесених змін.

У цьому режимі не можна додавати і видаляти вирахування, що мають адресну інформацію (такі, як кредит, аліменти, виплати за виконавчими листами). За цими вирахуваннями можлива тільки корекція сум (до нуля). Корекції, пов’язані з додаванням і видаленням цих вирахувань, здійснюються тільки через картки із зазначенням відповідних адрес і перерахуванням за даною людиною (у разі внесення змін у картку після здійснення розрахунку перерахування за людиною здійснюється автоматично).

Необхідно зазначити, що, записуючи кожне нарахування й вирахування, у нього автоматично заносяться відділ, категорія, ознака, які вибираються з картки і потрібні для забезпечення простоти подальших вибірок у режимі “Запити”.

Вихід з режиму здійснюється натисканням клавіші Esc. При цьому програма запитує, чи є потреба в одиничному розрахунку.

Рис. 11. Робота в режимі “Поточний місяць”