Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KARAMEL_KAaaaaaaa.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать

1.3. Перспективи розвитку галузі національної економіки.

Експортний потенціал країни є однією з найважливіших складових її конкурентоспроможності. Індикаторами високого рівня конкурентоспроможності країни вважають високі показники ВНП та ВВП, національного доходу, відсутність бюджетного дефіциту, позитивне сальдо зовнішньоекономічного торговельного балансу, дієвість фінансово-кредитних важелів. Висока конкурентоспроможність країни забезпечує їй місце для вступу до економічно розвинених співтовариств.

Дослідження, проведені Т. Мельник, показали, що за рівнем ВВП на одну особу, експорту та імпорту Україна наближається до 5-го  і  6-го  (з семи) кластерів. Ці кластери  об’єднують 137 країн світу, які формують 24 % світового ВВП і де проживає 81 % населення. Автор показує, що Україна може переміститися у вищі кластери, якщо в структурі її експорту буде переважати готова продукція, особливо таких груп товарів, компаративні переваги яких мають тенденції до зростання. До них, зокрема, відноситься  продукція кондитерської промисловості, така як карамелі.

На сьогодні виробництво кондитерської продукції становить 3% ВВП країни, а частка України на світовому ринку становить трохи більше 1%. Дана галузь України є конкурентоздатною на внутрішньому ринку, вона посилює свої позиції і на зовнішніх ринках.  Розвиток виробництва карамелі проходить у складних умовах. Але завдяки впровадженню нових технологій, сучасного технологічного обладнання, автоматизації виробництва, прогресивних методів управління спостерігається збільшення обсягу виробництва карамелі в Україні. За даними Держкомстату України, фактично всі підприємства галузі є приватними, де активно залучається капітал нерезидентів.

У 2009 кризовому році більшість підприємств  знизили обсяги виробництва. За статистичними даними об'єднання Укркондитер, загальний обсяг випуску продукції на  спеціалізованих підприємствах знизився з  669,6 тис. тон у 2008 році до 640,1 тис. тон (або на 4,4 %) у 2009 р. Найбільше скорочення випуску спостерігалося у Львові (на 22,5%), Полтаві (на 26,4 %). Але в Одесі випуск збільшився на 5,5 %, Винниці – на 27,4%, Харківській кондитерській фабриці – на 11,4 %. Це свідчить про значні резерви у кондитерській промисловості.

Падіння обсягів виробництва у 2009 році зумовлено перш за все кризовими явищами в економіці, що призвело до зниження купівельної спроможності населення. Суттєво негативну роль зіграло і різке підвищення цін на цукор – у 1,8 рази - порівняно з 2008 роком, що зумовлено зменшенням загального виробництва цукру – на 25,4 %  як за рахунок скорочення площі збирання – на 15,3 %, так і  зменшення урожайності – на 11,96 %.

Все ж кондитерська галузь однією з перших впоралася з негативною кризовою динамікою, і до кінця 2010 року вже було досягнуто обсягів виробництва рівня 2008 року Так, за 2010 рік кондитерський ринок України, за даними Держкомстату, виріс на 2,8% порівняно з минулим роком. Зростання зумовлене як зі зміною споживчих переваг у бік дешевшої продукції, так і сприятливими чинниками для виробників (відсутність масових скорочень працівників і банкрутств підприємств, відносно стабільний курс національної валюти).

На цей момент український ринок перебуває у стані, близькому до насичення та зрілості. Асортимент кондитерських виробів охоплює 20 груп солодощів. Споживання карамелі на душу населення у 2010 році склало 17,4 кг на рік при нормі 15,4 кг. Тому  внутрішній ринок забезпечується цією продукцією повністю, а прогнозований щорічний приріст у найближчі роки - не нижче 4-5% за рахунок підвищення купівельної спроможності українців.

Сьогодні вітчизняний кондитерський ринок - досить рентабельний і конкурентний. Пов'язано це зі структуризацією та розділом ринку, конкурентною боротьбою між ключовими гравцями за асортимент та якість продукції, удосконаленням технологій, розвитком брендової продукції та використанням маркетингових технологій та інновацій. Загалом українські компанії мають значний потенціал та конкурентні переваги, що дозволяють їм змагатися за споживачів на світових ринках карамелі. Безпосередньо основною перевагою є низькі ціни, які безперечно дають всі підстави для отримання успіху на ринках, що розвиваються і в країнах зі значною часткою населення, що володіє низькою купівельною спроможністю (Див. Рис. 9).

Рис. 9. Конкурентні переваги вітчизняних виробників карамелі на зовнішніх ринках, %.

За умови використання всього можливого ряду конкурентних переваг українських компаній, останні мають всі задатки до світового лідерства, однак спочатку для укріплення експортних позицій карамелі України необхідно створити і підтримувати сприятливі економічні умови для її підприємств. Аналіз цінової стратегії підприємств галузі показав, що ціни на продукцію зростають перш за все за рахунок зростання цін на основну сировину – цукор.  Якщо на другий вид  сировини країна має обмежений вплив, то виробництво цукру у достатній кількості і за реальними цінами – можливо. Але слід підкреслити, що підприємства знаходять можливість не підвищувати значно ціни на свою продукцію, проводячи велику роботу до пристосування виробництва до плинних умов ринку. За рахунок оптимізації виробничої програми, широкого асортименту, гнучкої цінової політики на окремі види виробів, зниження витрат на допоміжні операції тощо підприємство може досягати високих фінансових результатів при забезпеченні попиту населення на продукцію.

Значних фінансових результатів можна також досягнути шляхом розширення експорту. Незважаючи на фінансову кризу, підприємства-лідери у 2010 році покращили свої показники господарчої діяльності. Так, Корпорація „Бісквіт-Шоколад” збільшила обсяг виробництва на 4 % - до 59,5 тис. тон, у вартісному виразі це становило 683,4 млн. гривень. На 2 %  фабрика збільшила експорт, він становив 19,2 тис. тон. Основний приріст було досягнуто за рахунок шоколадних виробів, цукерок, карамелі.

Отже, зусиллями самих підприємств кондитерської галузі, а також за умов ефективної державної політики можна забезпечити зростання ВВП, зокрема  за рахунок експорту продукції. Державна протекціоністська політика повинна проводитися перш за все у цукровій промисловості – від вирощування сировини до отримання готової продукції. Для забезпечення постійного оновлення технічної бази підприємств потрібно знижуватки податки на імпортоване обладнання, якщо країна не має аналогічних зразків. Треба посилити зовнішньоекономічну діяльність у країнах світу для отримання замовлень на продукцію, навіть ставити задачу побудови дочірніх підприємств в країнах-імпортерах по випуску готової продукції, а також по вирощуванню сировини для себе. Яскравим прикладом активної політики із заданим вектором проводить саме лідер українського ринку - Кондитерська корпорація «Roshen», адже її керівництво чітко усвідомлює, що експорт готової продукції має величезний потенціал: сьогодні насиченість ринку, якість і асортимент продукції знаходяться на європейському рівні.

РОЗДІЛ ІІ. СТАН СВІТОВОГО РИНКУ КАРАМЕЛІ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]