Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції ТВППТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Дайте визначення соціального партнерства в охороні праці. Назвіть суб'єктів соціального партнерства.

  2. Хто є представниками соціальних партнерів на загальноєвропейському ринку праці.

  3. Які органи управління утворені в ЄС для вирішення питань охорони парці (безпеки і гігієни праці)?

  4. Яким чином сформоване представництво від кожного держави-члена ЄС в Комісії з безпеки й гігієни праці.

  5. Як сформоване представництво від кожного держави-члена ЄС в Консультативному комітеті з безпеки, гігієни та охорони здоров'я.

  6. Розкрийте сутність терміну «соціальна відповідальність».

  7. Компоненти зовнішньої та внутрішньої соціальної відповідальності компанії.

  8. Основна мета стандарт SA8000 «Соціальна відповідальність»

  9. Які основні міжнародні документи покладені в основу стандарту SA8000 «Соціальна відповідальність».

  10. Основні положення з охорони праці в стандарті SA8000 «Соціальна відповідальність».

  11. Основні напрямки розвитку співробітництва у соціальній сфері в рамках Євросоюзу.

  12. Чи можуть країни ЄС встановити в національному законодавстві більш жорсткі вимоги з охорони праці, ніж це передбачено Директивами ЄС.

  13. Наведіть приклади основних Директив ЄС в галузі охорони праці.

  14. Який статус має Міжнародна Організація Праці її основні завдання.

  15. Визначення Конвенції та Рекомендації МОП.

  16. Які основні положення з охорони праці містяться в Тристоронній декларації МОП принципів, що стосуються багатонаціональних корпорацій і соціальної політики.

  17. Назвіть основні міжнародні організації, через які здійснюється міжнародне співробітництво в галузі охорони праці.

  18. Основні напрямки міжнародного співробітництва в галузі охорони праці.

  19. Основні керівні органи ООН.

  20. Дайте коротку характеристику Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Основні керівні органи Всесвітньої організації охорони здоров'я.

  21. Дайте коротку характеристику Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ). Вищий орган МАГАТЕ, інші керівні органи цієї організації.

  22. Головна мета діяльності Міжнародної організації праці (МОП). Основні напрями діяльності МОП. Органи управління МОП.

  23. Співробітництво України з Європейським Союзом в галузі охорони праці (приклади).

Тема №3. Система управління охороною праці в організації Лекція 3.2 Система управління охороною праці на підприємстві.

1. Забезпечення функціонування СУОП.

2. Розробка і впровадження СУОП Положення про СУОП та зміст її розділів

3. Примірний розподіл функціональних обов’язків з охорони праці керівників, посадових осіб і фахівців підприємств АПК.

Література:

1. Русаловський а.В. Правові та організаційні питання охорони праці: Навч. Посібник. –5-те вид., допов. І перероб. К.: Університет «Україна», 2011. -с. 145-148.

2. Рекомендації щодо побудови, впровадження та удосконалення системи управління охороною праці

3. НПАОП 0.00-4.33-99 Положення щодо розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій. Наказ Держнаглядохоронпраці від17.06.1999 р. № 112.

1. Забезпечення функціонування суоп.

Перехід України до ринкової економіки, задекларування курсу на інтеграцію з країнами ЄС вимагає від підприємств усіх форм власності переходу на європейські стандарти в усіх сферах діяльності, у тому числі охорони праці. Досвід сучасних підприємств, які вже переглянули свою політику з охорони праці відповідно до міжнародних стандартів, свідчить, що це сприяє зростанню компетенції працівників у питаннях безпеки, зменшення професійного ризику, виникнення травматизму і захворювань. Для втілення міжнародних стандартів безпеки праці в Україні повинні бути розроблені нормативно-правові акти, які реалізують функціонування СУОП з урахуванням вимог цих стандартів.

Система управління охороною праці (СУОП) - частина загальної системи управління підприємства, яка сприяє запобіганню нещасним випадкам та професійним захворюванням, а також небезпекам для третіх осіб, що виникають у процесі господарювання, і включає в себе комплекс взаємопов'язаних заходів на виконання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці.

Система управління охороною праці створюється суб’єктом господарювання і має передбачати підготовку, прийняття та реалізацію завдань щодо здійснення організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на збереження життя, здоров’я та працездатності найманих працівників у процесі їх трудової діяльності.

Закон «Про охорону праці» (стаття 13) передбачає, що роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а саме:

  • створює відповідні служби і призначає посадових осіб, які забезпечують вирішення питань охорони праці;

  • розробляє і реалізує комплексні заходи для підвищення рівня охорони праці;

  • забезпечує виконання профілактичних заходів відповідно до обставин, що змінюються;

  • впроваджує прогресивні технології, досягнення науки і техніки, засоби механізації та автоматизації виробництва, позитивний досвід з охорони праці тощо;

  • забезпечує належне утримання будівель і споруд, виробничого обладнання та устаткування;

  • забезпечує усунення причин, що призводять до нещасних випадків, професійних захворювань;

  • організовує проведення аудиту охорони праці, лабораторних досліджень умов праці, оцінку технічного стану виробничого обладнання та устаткування, атестацій робочих місць та за їх підсумками вживає заходів до усунення небезпечних і шкідливих виробничих чинників;

  • розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони праці, що діють у межах підприємства, забезпечує безоплатно працівників нормативно-правовими актами та актами підприємства з охорони праці;

  • здійснює контроль за додержанням працівником технологічних процесів, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, використанням засобів колективного та індивідуального захисту, виконанням робіт відповідно до вимог з охорони праці;

  • організовує пропаганду безпечних методів праці;

  • вживає термінових заходів для допомоги потерпілим, залучає за необхідності професійні аварійно-рятувальні формування у разі виникнення на підприємстві аварій та нещасних випадків.

У спрощеному вигляді будь-яка система управління представляє собою сукупність суб‘єкта управління та об‘єкта управління, що знаходяться у певному середовищі та інформативно зв‘язані між собою – від суб‘єкта управління до об‘єкта спрямовані функції управління, а від об‘єкта управління до суб‘єкта – зворотній зв‘язок. В суб‘єкті управління можна виділити два органи – управляючий та виконавчий. Управління завжди здійснюється заради досягнення певної мети. Створення системи управління здійснюється шляхом послідовного визначення мети і об‘єкта управління, завдань і заходів щодо досягнення мети, функцій і методів управління, побудови організаційної структури управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]