Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції ТВППТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

1) Охорона праці

Безпека працівників, професійна діяльність яких пов'язана з потенційними ризиками, обумовленими використанням електрики й інших енергоносіїв, джерел відкритого полум'я, транспортних засобів, виконанням робіт на висоті та ін., повинна забезпечуватися за рахунок використання адекватних проектних і технічних рішень, вживання організаційних заходів, виконання профілактичного технічного обслуговування, дотримання процедур техніки безпеки та організації безперервного навчання працівників з питань безпеки праці. У ситуації, коли вищезгадані заходи не дозволяють задовільно контролювати чинники ризику, персонал необхідно забезпечити відповідними засобами індивідуального захисту. Звернення працівниками уваги керівництва до питань безпеки в жодному разі не спричиняє застосування до них заходів дисциплінарного стягнення.

2) Підготовленість до надзвичайних ситуацій

Завдання діагностики й оцінки надзвичайних ситуацій і обставин, а також мінімізації їхніх негативних наслідків, вирішуються через реалізацію планів дії в надзвичайних ситуаціях і вживання відповідних заходів реагування, включаючи аварійну звітність, оповіщення та евакуацію персоналу, навчання та тренування працівників, встановлення адекватного устаткування для виявлення та усунення загорянь, устрій необхідних аварійних виходів і складання планів дій по ліквідації наслідків.

3) Виробничі травми та професійні захворювання

Повинні передбачатися процедури і системи для запобігання, керування, відстеження та формальної реєстрації у звітах випадків виробничих травм і професійних захворювань, включаючи заходи, покликані вирішити завдання:

  • стимулювання відповідної звітності з боку працівників;

  • класифікації та документування всіх випадків виробничих травм і професійних захворювань;

  • надання необхідної медичної допомоги;

  • дослідження причин цих випадків та прийняття заходів для їх усунення;

  • реабілітації постраждалих працівників для якнайшвидшого повернення до виконання службових обов'язків.

4) Виробнича гігієна

Ситуації прямого контакту працівників з потенційно небезпечними хімічними, біологічними й фізичними чинниками повинні ідентифікуватися, оцінюватися та контролюватися. Для контролю небезпечних інтенсивних впливів повинні використовуватися як технічні, так і адміністративні засоби. У ситуаціях, коли вищезгадані заходи не дозволяють задовільно вирішити проблему контролю чинників ризику, для охорони здоров'я персоналу передбачаються програми забезпечення засобами індивідуального захисту.

5) Фізично важка праця

Ризики необхідності виконання працівниками фізично важких робіт, у тому числі пов'язаних з немеханізованим навантаженням/ розвантаженням матеріалів, підйомом важких або численних вантажів, тривалим стоянням або виконанням монотонних чи потребуючих значних фізичних зусиль складальних операцій, повинні ідентифікуватися, оцінюватися та контролюватися.

6) Забезпечення безпеки експлуатації механізмів і машин

Механізми і машини виробничого призначення повинні оцінюватися на предмет ідентифікації пов'язаних з їхньою роботою ризиків. Для забезпечення безпеки працівників машини й механізми повинні бути оснащені відповідними засобами фізичного захисту, огородженнями та пристроями блокування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]