Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
967.68 Кб
Скачать

4. Захист мобільних об'єктів

4.1. Загальні положення

Найважливішою умовою договору перевезення, що укладається між транспортними структурами і відправниками вантажу, є забезпечення збереження перевезених вантажів. Боротьба з втратами вантажів під час перевезення має, крім юридичного, першорядне економічне значення.

Відповідальність транспортників за збереження перевезених вантажів виникає з моменту прийому їх до перевезень і припиняється в момент видачі одержувачу. До втрати вантажів під час перевезення можна віднести розкрадання, недостачі маси або місць, втрату, псування або пошкодженя вантажу. Відповідно до Статутів, якими керуються транспортні відомства, вони зобов'язані відшкодувати власнику вантажу заподіяні збитки.

Однак матеріальна відповідальність може бути покладена на транспорт лише в тому випадку, якщо незбереження відбулося з його провини, а довести це з багатьох причин відправнику вантажу вдається не завжди. Тому, підприємець, що пов'язав себе з державними транспортними структурами, може виявитися в невигідній для себе ситуації. Крім того, підприємцю необхідно враховувати, що рівень злочинності на транспорті загрозливо росте Торік тільки крадіжок вантажів зроблено на транспорті більше 55 тисяч. їх зростання склало 77,3 %. Об'єктами злочинного зазіхання стають продовольчі і промислові товари, імпортні та експортні товари, особисті речі громадян.

Злочини набувають усе більш організованого, масового характеру, і, на жать, до них усе частіше причетні особи, що добре знають специфіку транспортної технології. Число розкрадань, які чиняться працівниками транспорту, збільшується.

Майже три чверті злочинів даної категорії залишаються нерозкритими. Організувати надійну охорону вантажів на транспорті державним структурам не вдалося. Воєнізована охорона Міністерства шляхів сполучення через недостачу людей цієї професії в стані супроводжувати тільки одну третину особливо коштовних вантажів. Природно, що шукати злочинців при існуючій на транспорті безгосподарності правоохоронним органам досить складно.

Короткий аналіз стану справ на транспортних магістралях країни і криміногенного стану навколо цього в сучасний період показує, що перед підприємницькими (комерційними) структурами, які народжуються у нас в країні, гостро постає питання про захист виробленого продукту в період транспортування. Як представляється, процес збереження комерційних вантажів у період транспортування буде досить довго стикатися з більшими труднощами організаційного характеру, ніж транспортування державних вантажів народного споживання.

Далі пропонується найбільш типовий варіант організації охорони комерційниx вантажів, що транспортуються залізничним, автомобільним і авіаційним транспортом. Даються рекомендації із найбільш важливих ключових питань організації і практичного виконання завдань охорони, викладаються окремі положення із їх виконання.

Матеріал носить в основному прикладний характер і розрахований на підприємців, що виконують посередницькі послуги по охороні вантажів у період транспортування, осіб, що здійснюють охорону вантажів самотужки, а також для проведення спеціальних занять з особами, що приймають участь в охороні перевезених вантажів. Він не вичерпує всіх питань забезпечення надійної охорони вантажів, носить рекомендаційний характер. Тому його положення необхідно використовувати творчо, з врахуванням конкретної обстановки.

У числі інших видів підприємницької діяльності приватних комерційних структур і окремих осіб можуть бути послуга, пов'язані з охороною вантажів у період транспортування, що здійснюються на договірній основі. У зв'язку з цим на підприємців, що займаються цим видом діяльності, повинні накладатися завдання охорони вантажів від , місця прийому і на шляху проходження.

На розсуд підприємця його вантажі можуть перевозитися по нашій країні ешелонами, окремими вагонами в складі ешелону, у спеціальних вагонах, критих вагонах (піввагонах, на платформах) у складі вантажних потягів, у поштових вагонах пасажирських потягів, літаками (вертольотами), автомобілями, в окремих купе пасажирських вагонів, а також змішаним способом.

Охорона вантажів є виконанням договірних вимог підприємців і вимагає від охоронців точного дотримання всіх положень контракту, надійності та ініціативи. Винні в порушенні вимог контракту повинні нести матеріальну і кримінальну відповідальність,

З метою виконання вимог договору складу охорони необхідно:

- забезпечити надійну охорону вантажу незалежно від його кількості;

  • охороняти в строгій таємниці характер вантажу, пункти його відправлення і призначення від оточуючих з метою збереження комерційної таємниці і запобігання витоку її до злочинних елементів;

  • затримувати осіб, що зазіхають на вантаж, який охороняється, і відбивати можливі напади;

  • з метою запобігання травматизму та інших нещасних випадків, а також відставання від транспортного засобу, слід виконувати правила інструкції із сигналізації на залізницях.

Охоронець або група охоронців приступають до виконання своїх обов'язків після розпорядження керівника фірми чи особи, що його і заміняє, згідно з укладеним договором.

Маршрути для транспортування вантажів, які охороняються, доцільно розподілювати по відстані на:

а) місцеві (у межах міста, населеного пункту):

б) далекі (при перевезеннях за межі міста, населеного пункту, регіону).

Чисельність охоронців залежить від матеріальних можливостей підприємця, що замовляє або організовує охорону вантажів . Орієнтовно це можуть бути наступні показники:

а) при охороні від 1 до 7 вагонів - 3 чоловіки;

б) при охороні від 8 до 14 вагонів - 6 чоловік;

в) при охороні понад і 4 вагонів - до 15 чоловік.

Для охорони вантажу, що перевозиться в літаку чи купе пасажирського вагона, досить буде 2-3-х охоронців. Для охорони вантажу, що перевозиться в автомобілі, терміном до доби доцільно виділяти 2-3-х охоронців, а під час перевезення понад добу бажано мати до 4-х охоронців.

Чисельність групи при охороні вантажу, що перевозиться колоною автомобілів, необхідно визначати із розрахунку один охоронець на кожен автомобіль і 2-3 резервних, які слідують на автомобілі без вантажу.

Щоб мати можливість контролювати проходження вантажу на автомобільному транспорті, підприємцю рекомендується розробляти схему маршруту з вказанням графіка руху разом з охороною.

В залежності від цінності (важливості) вантажу, характеру і тривалості несення охорони чисельність охоронців може бути збільшена на розсуд як самого підприємця, замовника охорони, так і підприємця, що виділяє охорону. Охорону вантажів бажано організовувати таким чином, щоб вона якнайменше привертала увагу навколишніх.

Багаторічний практичний досвід показує, що підприємець, що організує охорону вантажу, повинен враховувати вимоги, закладені в умови договору по охороні вантажу, характер і терміни виконання збереження вантажу, передбачене навантаження на кожного охоронця, удосконалити організацію охорони та її матеріально-технічне забезпечення, контролювати спеціальну і фізичну підготовку персоналу. Варто аналізувати і враховувати особливості конкретних маршрутів, характеру можливих дій осіб з криміногенного середовища, ймовірність змін організації охорони по спрямувЄнню маршруту і т.п. Доцільно організувати дочірні підприємницькі структури за маршрутом руху вантажів і кінцевих пунктів, налагодити порядок підтримки з ними зв'язку і використання їх можливостей в інтересах виконання договірних умов. Мають значення навіть час року і метеорологічні умови на маршруті.

Як показала практика, основними джерелами одержання інформації про стан на маршрутах можуть бути власні банки інформації . Вмістиме інформаційних банків рекомендується регулярно поповнювати відомостями по конкретних маршрутах, а також інформацією, що надходить від підприємців-замовників і вантажоотримувачів

Знання особливостей маршрутів, по яких транспортуються вантажі, може істотно допомогти підприємцю більш кваліфіковано здійснювати підбір і підготовку охоронців, перевіряти якість охорони на шляху проходження і підтримувати зв'язок з дочірніми підприємствами, а в разі потреби - із правоохоронними органами.

Додаткові джерела інформації, якими може скористатись підприємець, - карти-схеми залізних і автомобільних доріг, а також періодична преса.

4.2. Рекомендації з підбору охоронців для забезпечення збереженості вантажів

Одне з основних питань організації збереженості вантажів - підбір охоронців. Підбір старших охоронців групи охорони вантажів бажано здійснювати з обліком їх ділових і моральних якостей, здатності самостійно виконувати необхідний обсяг роботи, організувати роботу підлеглих і змусити їх дотримуватися дисципліни і субординації на шляху проходження.

Підбір кандидатів в охоронці здійснюється аналогічно, враховуючи відмінності у функціональних обов'язках.

Щоб звести до мінімуму можливі помилки, доцільно зупиняти для кандидатів випробувальний термін роботи на місцевих маршрутах або при охороні менш цінних вантажів.

Усім кандидатам, відібраним у групи охорони вантажів, в обов'язковому порядку необхідно пройти обстеження лікаря-психіатра Це обумовлене специфікою виконуваної роботи. Рекомендується також враховувати їх фізичну підготовку.

Організація роботи зі старшими охоронцями (охоронцями) по охороні вантажів

Робота з охоронцями є однією з основних гарантій надійності охорони вантажів. Тому рекомендується організувати навчання старших охоронців і охоронців. Освоївши теоретичний курс, вони повинні здати іспит на окремих маршрутах під керівництвом досвіченого охоронця. При цьому не слід забувати і про матеріальні стимули до підвищення кваліфікації.

У ході занять основну увагу варто приділити психологічній підготовці охоронців, розвитку та вдосконаленню необхідних практичних навичок, умінню діяти у складених, критичних умовах.

Діяльність по забезпеченню професійної готовності груп охорони

Професійна готовність - стан, що визначає ступінь підготовленості охоронця або групи охоронців до виконання покладеної на них роботи. Вона передбачає необхідну професійну і спеціальну фізичну підготовку і злагодженість дій членів групи в складних обставинах.

З огляду на те, що охорона вантажів виконується, як правило, із тривалими часовими і просторовими навантаженнями, постійна підтримка професійної готовності охоронців має особливе значення

Основний показник підготовки охоронця (групи) – готовність кожного окремо і групи в цілому діяти вміло, сміливо і рішуче в складних умовах. Як показала практика, висока професійна готовність забезпечується:

  1. високими моральними якостями охоронця;

  2. наявністю в нього матеріальної зацікавленості;

  3. умінням діяти правильно при несподіваних ускладненнях;

  4. організацією і здійсненням систематичного і раптового контролю за охороною в період проходження по маршрутах перевезень вантажів;

  5. повною укомплектованістю групи.

Найважливіший спосіб забезпечення професійної готовності - заняття по спеціальній фізичній підготовці і практичні заняття.

У процесі навчання керівнику рекомендується надавати охоронцям тверді знання та вміння виконувати свої обов'язки. При цьому необхідно звертати увагу на набуття практичних навичок по наступним питаннях:

1) безперервність спостереження за транспортом, який охороняється, і підступами до нього;

2) збір групи при виниклій необхідності;

3) підтримка зв'язку охоронців із старшим охоронцем; дії старшого охоронця по сигналах, що подаються охоронцем;

4) порядок виходу охоронців з вагонів на простір між коліями;

5) відбиття нападу на охоронця, охоронюваний вантаж і на приміщення, де розташована група охоронців;

  1. дії охоронців при пожежі, аварії;

  2. міри безпеки.

Практичне відпрацьовування навчальних питань необхідно проводити в умовах, близьких до реальної обстановки.

Щодо місця прийому (здачі) вантажу старшому охоронцю необхідно знати:

  1. місце і час прибуття охорони для отримання (здачі) вантажу;

  2. порядок підтримки зв'язку з відправниками вантажу (замовниками), номери їх телефонів;

  3. особливості прийому (здачі) вантажів у представників замовника;

  4. умови розташування охоронців в очікуванні прийому під охорону (після здачі) вантажів;

  5. порядок відбуття охорони у свої фірми (доставка охоронців на залізничну станцію, в аеропорт), можливості підтримання зв'язку зкерівництвом служби охорони, порядок придбання квитків для проїзду охоронців, розклад руху потягів (літаків) і т.д.

За час одноразової охорони отримати необхідні дані про особливості маршруту неможливо, тому їх варто накопичувати протягом тривалого часу з використанням усіх джерел інформації про особливості маршруту, а потім аналізувати з метою подальшого поліпшення організації цієї роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]