Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
967.68 Кб
Скачать

3.4. Засоби відбиття (нейтралізації) загроз

Засоби відбиття загроз призначені для передачі інформації користувачеві або компетентним органам про спрацювання системи охорони шляхом подачі звукового і (або) світлового сигналів або шляхом автоматичного дозвону по телефонній лінії зв'язку до зазделегідь визначенних абонентів, а також для управління різними механізмами, що забезпечують посилення безпеки.

Засоби відбиття загроз підключають до центрального пульта або приймально-контрольного приладу за допомогою дротового або бездротового зв'язку.

У системах охоронної сигналізації можуть використовуватися наступні засоби відбиття загроз: сирени, блимаюче світло, графічні панелі з планом приміщень, системи підсвічування, принтери для реєстрації часу, місця і характеру порушення, лампи зовнішнього освітлення, прожектори, стробоскопи, автодозвонщики, блоки електромагнітного реле, електрозамки і т.д..

В якості сирени використовують пьєзоелектричні сирени потужністю до 120-130 дБ, шо видають звук, який може бути почутий на відстані декількох сотень метрів. Більш потужні джерела звукових коливань можуть привести до травми слухового апарату не тільки порушника, але і власника системи. Найкращі зразки сирен для систем охоронної сигналізації являють собою захищені від механічних впливів пристрої з автономним живленням. Тривалість звучання сирени може бути різною і встановлюється за бажанням користувача.

Блимаюче світло призначене для привертання уваги оточуючих при спрацюванні сигналізації. Воно може вмикатися як попереджуючий сигнал при спробі порушення підходів до зон охорони.

Графічні панелі з планом приміщення використовують в складних системах, вони відображають на плані місце порушення.

Прожектори, лампи зовнішнього освітлення і стробоскопи освітлюють підохоронну територію і вмикаються у разі спрацювання сигналізації, привертаючи увагу оточуючих.

Блоки електромагнітного реле забезпечують вмикання могутніх виконавчих механізмів і приладів.

При застосуванні освітлювальних або звукових установок порушник, шо проник (що намагається проникнути) на підохоронну територію, інформується про те, що він виявлений охороною. Таким чином, на нього здійснюється цілеспрямований психологічний вплив. Крім того, використання освітлювальних установок забезпечує сприятливі умови для дій охорони.

Для затримання злочинця охорона вживає відповідні оперативні заходи або викликае міліцію. Якщо зловмиснику вдалося сховатися, то для успіху подальшого розслідування важливе значення набуває інформація, яка може бути отримана за допомогою розглянутої вище системи впізнання (телевізійного спостереження).

Яскравий спалах стробоскопа в темний час доби або в погано освітленому приміщенні може приголомшити злочинця і на деякий час вивести його з ладу.

у особливих випадках як засоби відбиття загроз застосовують зброю або спеціальне огородження, до якого підводиться висока напруга.

Ефективним є застосування пристроїв автоматичного дозвону автодозвонщики або комунікатори), які підключаються до телефонної лінії і можуть додзвонюватися в автоматичному режимі до одного або кількох абонентів в залежності від логіки роботи системи охорони. У цьому випадку порушник не знає про те, що він виявлений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]