Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
967.68 Кб
Скачать

4.3. Аналіз стану охорони вантажів

Підприємцю, що спеціалізується в області організації охорони комерційних вантажів, рекомендується враховувати наступні питання:

1) стан надійності охорони вантажів (система охорони на шляху проходження, на зупинках під час формування потягів, у пунктах прийому (здачі) вантажів, виконання відправниками вантажу вимог по кріпленню вантажів на транспортних засобах, надання справних транспортних засобів для перевезення вантажів і т.д.);

  1. показники охорони за визначений період часу (їх тенденції до зростання чи скорочення);

  1. знання охоронцями основних вимог, функціональних обов'язків і якість їх виконання;

  1. стан професійної готовності груп (вміння діяти в складних обставинах, підтримка необхідного порядку в команді).

  1. характер порушень з боку охорони (ким, у який час року і доби і при яких обставинах вони зроблені), причини порушень:

  1. принциповість оцінки стану охорони всіма особами;

  1. ефективність прийнятих заходів для підвищення надійності охорони вантажів;

  2. забезпеченість охоронців продуктами харчування, одягом та іншими предметами екіпірування.

За результатами аналізу підприємцю буде зручніше визначати конкретні заходи по підвищенню надійності охорони вантажів. У їх числі можуть бути:

1) обмін досвідом роботи всіх співробітників охорони.

2) прищеплення охоронцям необхідних практичних навичок у виконанні своїх обов'язків;

  1. заходи для підвищення професійної готовності груп;

  2. заходи по посиленню контролю і поліпшенню його якості;

  3. можливість індивідуальних завдань по вдосконаленню особистої професійної підготовки;

  1. заходи щодо організації і проведення стажування охоронців, прищепленню твердих навичок у виконанні заходів особистої безпеки;

  1. рекомендації з поліпшення стилю роботи підприємця, встановлення та підтримки нормальних особистих відносин між співробітниками охорони;

  1. заходи щодо матеріально-технічного забезпечення охорони вантажів.

4.4. Організація процесу охорони вантажів

Керівництво охороною вантажів, що здійснюється групами охоронців, для виконавців полягає в ухваленні рішення по кожній групі, підготовці охоронців до виконання своїх обов'язків, підведенні підсумків охорони.

Перед ухваленням рішення по кожній групі виконавцю необхідно вислухати думку психолога (при наявності такого) про психологічну сумісність членів групи та інші цікавлячі його тонкощі, а також обговорити зі старшим охоронцем, що буде очолювати групу, питання розміщення охоронців, обстановку на плечах маршрутів та ін.

Приймаючи рішення, виконавець повинен враховувати: склад групи, характер перевозимого вантажу і тривалість охорони вантажу в темний і світлий час доби, час прибуття групи до відправника вантажу. Також необхідно приймати до уваги особливості (цінність) охоронюваного вантажу, вид транспорту, маршрут руху, заздалегідь передбачити, на яких ділянках і в який час можуть бути початі спроби нападу (проникнення) на охоронюваний транспорт, які хитрощі при цьому можуть бути застосовані, а також час року, доби, стан погоди.

Організація охорони вантажів на різних видах транспорту.

При прийомі залізничного транспорту з вантажем старшому охоронцю необхідно:

  1. прибути до відправника вантажу не пізніше, ніж за одну годину до приймання вантажу, пред'явити відправнику вантажу посвідчення старшого охорони, перевірити документи в представника замовника, уточнити кількість і тип вагонів, час готовності і порядок прийому транспорту під охорону;

  2. довести до відправника вантажу вимоги контракту (договору) по обладнанню приміщення для охорони, що супроводжує вантаж, гальмових площадок або місць на платформах, опломбуванню вагонів і місць, кріпленню і закриттю вантажу.

Старший охоронець повинен перевірити:

1) справність і обладнання вагона-приміщення для групи, забезпечення паливом, освітленням на всьому шляху проходження, наявність і обладнання гальмових площадок для охорони;

  1. справність кузовів (дахів, підлог, стін), бортів на напіввагонах і платформах, надійність кріплення дверей, дверних накладок, люків, бортів;

  2. правильність накладення закручень на дверних накладках і правильність навішування пломб на вагонах (місцях), чіткість відбитків на них (звірити їх з наявними зразками);

  1. число вагонів, напіввагонів, платформ;

  1. число місць у напіввагонах і на платформах, справність їх упакування і міцність кріплення.

У випадку виявлення несправностей чи неповного обладнання вагона для розміщення охорони старший охоронець має право призупинити прийом транспорту (вагона) і вимагати від представника замовника усунення виявлених недоліків. На шляху проходження, коли група охоронців знаходиться у відриві від керівництва фірми або підприємця, вона діє цілком самостійно, автономно. Тут від вмілого і якісного виконання старшим охоронцем своїх функціональних обов'язків багато в чому залежить і якість організації охорони вантажу на шляху.

Старшому охоронцю при виконанні охорони вантажу на шляху проходження рекомендується:

1) кожні 2-4 години робити зміну охоронців і огляд вантажу (більш тривалий інтервал знижує пильність охоронця);

2) робити огляд вагонів (вантажу, контейнерів, упакувань, пломб, печаток) на стоянках, де здійснюється зміна поїздних бригад (переоформлення потяга), або якщо тривалість стоянки потяга більше 10 хвилин;

3) на зупинках підсилювати охорону за рахунок вільних від несення служби охоронців.

Після прибуття в пункт призначення старшому охоронцю необхідно здати вантаж вантажоодержувачу. Для цього він повинен:

1) через начальника або чергового станції повідомити вантажоодержувачу про прибуття вантажу на його адресу;

2) перевірити у вантажоодержувача наявність документів на право прийому вантажів або транспорту з вантажем і документа, що засвідчує його особу.

У тих випадках, коли з транспортом, який охороняється, слідує представник виконавця, після прибуття транспорту в пункт призначення вантаж здається йому.

Після підписання документів вантажоодержувачем (представником) - про приймання вантажу, а старшим охоронцем - про його здачу, група охоронців знімається з охорони транспорту з вантажем.

Виконання умов контракту старший охоронець повідомляє керівнику, відповідальному за охорону вантажів.

При охороні вантажу, що транспортується в окремому вагоні (купейному, плацкартному, поштово-багажному), бажана присутність представника замовника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]