Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
967.68 Кб
Скачать

2. Системи тривожної сигналізації

Системи тривожної сигналізації фіксують факт несанкціонованого доступу в підохоронну зону (системи охоронної сигналізації) або наявність пожежі (системи пожежної сигналізації), передають сигнал тривоги на приймально-контрольний прилад (пульт-концентратор) і далі, якщо передбачено, на пульт централізованого спостереження, вмикають виконуючі пристрої.

Система тривожної сигналізації складається з:

  • сповіщувачів;

  • приймально-контрольного приладу (пульта-концентратора);

- системи зв'язку між сповіщувачем і приймально-контрольним приладом (пультом-концентратором).

При конструюванні системи сигналізації однією з центральних задач є вибір сповіщувачів.

Сповіщувачі систем охоронної сигналізації

Для реєстрації змін параметра, що контролюється, в системах охоронної сигналізації використовуються сповіщувачі (детектори).

Сповіщувач (детектор) у відповідності з ДСТУ ІЕС 839-1-1:2001 - це пристрій для формування стану тривоги у разі виявлення небезпеки. Сповіщувач - це пристрій, що формує певний сигнал про зміну того або іншого контрольованого параметра навколишнього середовища.

Сповіщувач складається з чутливого елемента (сенсора), схеми обробки сигналів і схеми прийняття рішення. Прості сповіщувачі виконують аналогову обробку сигналів, що не завжди забезпечує необхідну надійність їх роботи. Підвищення надійності роботи сповіщувачів забезпечується застосуванням цифрових методів обробки сигналів.

Чутливий елемент (сенсор) у відповідності з ДСТУ ШС 839-1-1:2001 -це частина сповіщувача, призначена для виявлення зміни стану, що вказує на наявність небезпеки. Сенсор перетворює параметр, що контролюється, в електричний сигнал. Сенсори систем охоронної сигналізації фіксують, в основному, неелектричні величини.

Сповіщувачі є основними елементами охоронної сигналізації, які багато в чому визначають ефективність її використання. Вони призначені для:

- фіксації (виявлення) факту порушення безпеки підохоронного об'єкта;

- передачі тривожного повідомлення на приймально-контрольний прилад;

Існують сповіщувачі (сенсори), що сигналізують про:

- проникнення зловмисника на територію (охорона периметра);

- перелізання зловмисника через огородження;

- проникнення зловмисника в будівлю (приміщення) через двері або

проходження через ворота;

- проникнення в будівлю через вікно;

- знаходження зловмисника на підохоронній території;

- знаходження зловмисника в підохоронному приміщенні.

Для сигналізації про несанкціоновані дії зловмисників в різних

підохоронних зонах застосовують сповіщувачі (сенсори) різних видів

табл. 2.1).

таблиця 2.1.

класифікація сповіщувачів за призначенням

Підохоронна зона

Можливі несанкціоновані

дії зловмисника

Призначення сповіщувачів сигналізації

територія

Перитинання межі території при відсутності огородження

Сповіщувачі сигналізації про перетинання зловмисником підохоронного рубежа (охоронна периметра території )

Перелізання через огородження ( при наявності огородження)

Сповіщувачі сигналізації про перелізання зловмисником через огородження (охоронна периметра території )

Несанкціоноване проходження через ворота в огородженні

Сповіщувачі сигналізації про перебування (пересування) зловмисника на підохоронній території, в тому числі, охорона периметра

Будівля приміщення

Проникненння зловмисника в будівлю, приміщення через двері

Сповіщувачі сигналізації про відкривання вікна

Сповіщувачі сигналізації про розбивання скла

Сповіщувачі сигналізації про взламування гратів

Будівля

Виконання зловмисником пролому в стіні

Сповіщувачі сигналізації про перетинання зловмисником підохоронного рубежа

Будівля, поверх, приміщення

Перетинання межі підзахисної зони при відсутності завади (дверей, віконного скла)

Сповіщувачі сигналізації про перетинання зловмисником підохоронного рубежа

поверх, приміщення

Пересування зловмисника коридором, приміщенням

Сповіщувачі сигналізації про перебування (пересування) зловмисника в підохоронній зоні

сейф

Викрадення сейфа

Сповіщувачі сигналізації про наближення зловмисника до сейфу

Сповіщувачі сигналізації про спробу перемістити сейф

у наш час розроблено і використовується велика кількість самих різноманітних сповіщувачів (сенсорів) сигналізації.

Розглянемо стисло принципи дії, відмінні особливості і способи застосування найбільш поширених сенсорів.

Периметральні сенсори натяжної дії

Сенсори цього типу складаються з декількох рядів натягнутого дроту, приєднаного до механічних вимикачів. Найменше відгинання дроту спричиняє спрацювання сигналізації. Для монтажу сенсорів натяжної дії використовується, як правило, колючий дріт. Вимикачі встановлюються на спеціальних стойках, які відстоять одна від однієї приблизно на 60 см. Дріт натягується із зусиллям до 45 кг, механізм вимикача спрацьовує при відгинанні дроту понад 2 мм. Подолання таких сенсорів можливе за рахунок перелізання по стойках, на яких вони встановлюються.

Периметральні інфраакустичні сенсори

Встановлюються на металевих огорожах і вловлюють низькочастотні звукові коливання огорож під час їх подолання. Можливі помилкові спрацювання таких сенсорів на вуличні шуми від близько розташованих доріг.

Периметральні сенсори електричного поля

Сенсори цього типу складаються з випромінювача і декількох приймачів. Всі частини сенсора виконані з електричних кабелів, натягнених між стовпами. Під час проходження порушника між випромінювачем і приймачами має місце зміна електричного поля між ними, яка і є сигналом тривоги.

Периметральні вібраційні сенсори

Сенсори цього типу являють собою контактні вимикачі різних видів, з’єднані послідовно або паралельно. Сенсори кріпляться на стовпах або сітках огорожі і спрацьовують від гойдання, струсу або вібрацій. Такі сенсори обладнуються, як правило, мікропроцесорами для обробки сигналів від контактних вимикачів, формування і посилок команди тривоги на приймально-контрольні прилади. Контактні вимикачі вібраційних сенсорів за принципом дії бувають ртутними, кульковими, пьєзоелектричними і маятниковими.

Периметральні електронні сенсори

Виготовляються з коаксіального кабеля з радіально поляризованим діелектриком. Такий кабель протягується через огорожу периметра об'єкта. У момент подолання огородження відбувається струс кабеля і, відповідно, зміна електричного сигналу, що проходить через кабель.

Як і вібраційні, електретні сенсори оснащуються мікропроцесорами для контролю порогового рівня спрацювання і можуть бути відрегульовані на розпізнавання впливів, що викликаються вітром, кинутим камінням або іншими предметами, тваринами, птахами, вібрацією грунту від рухомих транспортних засобів, градом або снігом, землетрусом, рухом гілок дерев.

Периметральні вібраційні і електретні сенсори можна подолати шляхом підкопу або зверху без торкання до них.

Інфрачервоні сенсори контролю простору

Принцип дії сенсорів полягає в зміні сигналу від випромінювача до приймача при попаданні порушника між ними. Як випромінювачі використовуються інфрачервоні світлодіоди або невеликі лазерні установки. Відстань між випромінювачем і приймачем не більше за 100 м. На спеціальні стовпи звичайно встановлюють декілька таких пристроїв для створення вертикальної смуги виявлення необхідної висоти. Для підвищення надійності іноді використовується частотна модуляція сигналу випромінювання. Сенсори можуть втрачати свою працездатність при густому тумані і снігопаді.

Мікрохвильові сенсори контролю простору

Складаються з двох частин: надвисокочастотних передавача і приймача, які встановлюються на відстані до 150 м один від одного. У цьому просторі між ними створюється електромагнітне поле, зміна якого при спробі проходу реєструється приймачем. Для ефективної роботи таких сенсорів необхідно, щоб висота нерівностей грунту не перевищувала 5...7 см, а в зоні дії не було рослинності.

Сейсмічні сенсори

У наш час виготовляються сенсори цього типу двох видів. Перший, рідинний, складається з двох укладених поряд в грунт шлангів з рідиною. Спрацювання таких сенсорів відбувається при зміні тиску в одному з шлангів при проходженні порушника. Принцип дії сенсорів другого виду заснований на пьєзоелектричному ефекті, при якому відбувається зміна електричного сигналу при тиску на пьєзоелемент. Обидва види сейсмічних сенсорів чутливі до сторонніх вібрацій, що викликаються, наприклад, проїжджаючим транспортом або сильним вітром Сейсмічні сенсори використовуються для охорони периметрів територій і будівель, встановлюються потайки в грунт, під стіни і будівельні конструкції.

Сейсмомагнітні сенсори

Виконуються у вигляді електричного кабеля, укладеного в грунт. Електричний сигнал змінюється під впливом як сейсмічних, так і магнітних подразнень, наприклад, при проході людини і спробі пронести зброю. Наявність металу викликає індукційні зміни електричного поля дротяної сітки, що і викликає сигнал тривоги.

Сейсмомагнітні сенсори не ефективні поблизу автомобільних і залізничних доріг. Можливі помилкові спрацювання від грозових розрядів, могутніх електромоторів і реле.

Контактні сенсори

Контактні сенсори відносяться до найпростіших. Звичайно вони встановлюються на двері і вікна підохоронного приміщення.

Контактні сенсори поділяться на електроконтактні, магнітні (магнітоконтактні) і механічні.

Електроконтактні сенсори являють собою стрічку з тонкої алюмінієвої фольги. Вона клеїться на скло, двері, стіни і т. п.

При руйнуванні основи, на яку наклеєна стрічка, вона рветься і розриває електричне коло. Для підключення до шлейфа охоронної сигналізації стрічка затискається в утримувачі (клеми), які приклеюються до тієї ж основи, що і стрічка.

Магнітний (магнітоконтактний) сенсор складається з двох частин: геркона (герметичного контакту), що встановлюється на нерухому частину конструкції, і магніта, що встановлюється на її частину, що відкривається. Коли конструкція (двері, ворота, вікно або т.п.) зачинена, магніт знаходиться поблизу геркона і контакти геркона знаходяться в замкненому стані. При відкриванні магніт віддаляється від геркона, контакти геркона розмикаються і розривають електричне коло.

При застосуванні магнітного сповіщувача для сигналізації про зламування гратів геркон закладають в стіну, а на ґратах, навпроти геркона, встановлюють (закріпляють) замаскований магніт. У разі зняття гратів контакт геркона розмикається.

Магнітні (магнітоконтактні) сенсори випускаються двох типів: для зовнішнього і прихованого встановлення. Для підвищення надійності охорони часто встановлюють по два і більше сенсорів, які з'єднують між собою послідовно. Магнітоконтактні сенсори, призначені для прихованого встановлення, мають циліндричну форму.

Механічні сповіщувачі для охорони воріт і інших загороджувальних конструкцій в літературі іноді називають також кінцевими вимикачами.

Принцип дії механічних сповіщувачів заснований на чисто механічному замиканні/розмиканні контактних груп. Застосовуються для захисту масивних конструкцій (воріт, масивних дверей сейфів і т.п.). Виготовляються два види сенсорів: з елементами, що не руйнуються (типу кнопок), і з контактами, що руйнуються при використанні, наприклад, струмопровідного скла або сітки з фольги.

Достоїнства: простота, низька імовірність помилкового спрацювання. Недоліки: їх легко заблокувати ("обійти"), тому їх потрібно використовувати сумісно з сповіщувачами інших типів.

Для охорони вікон, захищених ґратами, застосовують так звані поводкові сенсори, які являють собою тонкий поводок, з'єднаний з пружинним контактом. Контакт розташовується з внутрішньої сторони вікна, а поводок огинається навколо одного з вузлів гратів. При перерізанні або натягненні поводка контакт замикається і спрацьовує сигналізація.

Дротяні сітки

Використовуються для виявлення проникнення в приміщення через стіни, підлоги, стелі, двері, вікна і інші конструкції. Поверхня, що охороняється, покривається сіткою з електричного проводу з розмірами осередків 10... 15 см. Механічне руйнування осередків сітки приводить до розриву провідників і, відповідно, до розриву електричного кола. Для маскування сітка сенсора може покриватися шпалерами або облицювальними матеріалами.

Ємкістні сенсори

Працюють на основі аналізу зміни ємкості при наближенні до конструкції масивного предмета. Сенсори цього типу можуть застосовуватися, наприклад, для сигналізації про наближення зловмисника до сейфа або про спробу перемістити сейф.

Емкістні сенсори застосовуються також для охорони захисних металевих гратів інженерних комунікацій. Дія сенсорів в цьому випадку заснована на реєстрації зміни електричної ємкості між підлогою приміщення і ґратчастим внутрішнім огородженням.

Ультразвукові сенсори

Ультразвукові сенсори застосовують для контролю периметра будівель і контролю приміщень.

Ультразвукові сенсори для контролю периметра будівель

Дія заснована на реєстрації ультразвукових хвиль від порушника при його впливі на елементи конструкцій периметра будівлі або приміщення.

Використовуються як пасивні, так і активні ультразвукові сенсори. Пасивні реєструють ультразвукові коливання повітря або іншого середовища на частотах 18...60 кГц, що виникають при спробі руйнування металевих конструкцій механічним або термічним способом Випускаються два види активних ультразвукових сенсорів. В першому використовуються елементи конструкцій периметра будівель, що охороняються. При такому впливі, як, наприклад, розбивання віконного скла, порушується зв'язок передавача і приймача через скло і відбувається спрацювання сенсора.

Активні ультразвукові сенсори другого виду реєструють зміну частоти сигналу, що випромінюється в середовище, наприклад, при відкриванні замка або відпилюванні металевих гратів.

Ультразвукові сенсори для контролю приміщень

Сенсори цього типу з випромінюючою і приймальною частинами реєструють зміну сигналу випромінювання, відбитого від порушника. Для приміщень площею до 50 м можуть застосовуватися однокорпусні сенсори. Великі за розмірами приміщення охороняються двокорпусними сенсорами: випромінювач в окремому корпусі кріпиться на одній стіні, а приймач (або декілька приймачів) - на протилежній стіні. Великогабаритні предмети, що знаходяться в приміщенні, обмежують дію такого сенсора, створюючи області екранування ( "мертві зони"), в яких сенсор не реагує на рух порушника.

Мікрохвильові сенсори

Працюють в НВЧ-діалазоні на частотах порядку 10,5 ГГц. Випромінювання і прийом здійснюються однією антеною.

Фотоелектричні сенсори

Фотоелектричні сенсори призначені для охорони внутрішнього і зовнішнього периметрів, безконтактного блокування прольотів, дверей, коридорів.

Вони складаються з передавача і приймача, рознесених вздовж лінії охорони, і використовують сигнал інфрачервоного діапазону з довжиною хвилі порядку 1 мкм.

Акустичні сенсори

У склад цих сенсорів входять мікрофон і блок обробки сигналів. Вони використовуються для виявлення вторгнень злочинців і реагують на шум і звуки, які неминуче виникають при спробі проникнути в приміщення, що охороняється.

Комбіновані сенсори

Комбіновані сенсори - це пристрої, що використовують два різних фізичних принципи виявлення руху. У переважній більшості подібних пристроїв реалізовані пасивний інфрачервоний і радіохвильовий принципи виявлення руху. Такі прилади, передусім, відрізняють значно більш високі характеристики виявлення при надто низькій імовірності помилкових тривог в порівнянні з приладами, що використовують тільки один з принципів виявлення руху. Сигнал тривоги видається тільки при одночасному виявленні порушення обома частинами, що і дозволяє зменшити імовірність помилкової тривоги.

У комбінованих сенсорах пасивний інфрачервоний сенсор працює безперервно. При реєстрації ним факту руху теплового об'єкта в зоні виявлення вмикається радіохвильовий детектор. Якщо останній підтверджує наявність рухомого об'єкта в зоні охорони, прилад формує і видає до шлейфу сигналізації тривожне сповіщення шляхом замикання або розмикання контактів вихідного реле. Такий режим роботи сповіщувачів дозволяє забезпечити високий рівень завадостійкості приладу і зменшити рівень НВЧ випромінювань, оскільки радіохвильовий детектор вмикається тільки на короткий час.

Сенсори розбиття скла

Задача виявлення руйнування скла може вирішуватися з використанням різних фізичних принципів. Основними з них є:

1.Реєстрація механічних порушень елементів сповіщувача. У цьому випадку використовуються електроконтактні сенсори з фольги або провідник із спеціального армованого скла. Механічне руйнування цілісності провідника при руйнуванні скла фіксується схемою обробки.

2.Використання інерційних властивостей. У цьому випадку сповіщувач має два елементи: один жорстко закріпляється на поверхні скла, інший - рухомий. При механічних коливаннях скла контакт між цими елементами порушується, що і фіксується схемою обробки.

3.Використання пьезоелектричного ефекту. У цьому випадку сповіщувачі можуть бути як пасивними, так і активними. У пасивному варіанті пьезосенсор розміщується на поверхні скла. Він перетворює механічні коливання скла в електричний сигнал, який обробляється відповідною схемою. Такі сповіщувачі мають низьку завадостійкість і не дозволяють контролювати працездатність пьезосенсорів. Кращі характеристики мають активні сповіщувачі, що складаються з передавача і приймача акустичних коливань. Оскільки частота коливань, що випромінюються передавачем, зазделегідь відома, це дозволяє в приймачі виділяти саме її, що підвищує завадостійкість системи. Крім того, будь-які порушення контакту зі склом передавача або приймача будуть зареєстровані схемою обробки.

Всім сповіщувачам, що використовують розглянуті вище принципи, властивий загальний недолік - необхідність встановлення на поверхні скла чутливих елементів. Особливо це стає важливим для вікон і дверей, що мають велику кількість елементів скління. Кожний з цих елементів вимагає встановлення на ньому окремого сповіщувача.

4.Реєстрація акустичних (звукових) коливань, що виникають при руйнуванні скла. Цей принцип реалізований в більшості сучасних сповіщувачів розбиття скла. Він забезпечує такі важливі переваги як відсутність будь-яких елементів на поверхні скла і можливість контролю декількох вікон одним сповіщувачем.

Сповіщувачі битого скла реагують на звук скла, що розбивається. Найбільш довершені моделі аналізують спектр звукових сигналів в приміщенні. Якщо цей спектр містить складову, співпадаючу зі спектром скла, що розбивається, то сповіщувач спрацьовує.

Двопорогові сповіщувачі битого скла реєструють звук удару по склу і звук скла, що розбивається. Безконтактні акустичні сповіщувачі оснащуються високочутливими мініатюрними мікрофонами, які вловлюють звук, що видається при розбиванні скла. При розбиванні скла виникає два типи звукових коливань, причому в певній послідовності: спочатку частотою порядку 100 Гц (коливання виникають при ударі по всій масі скла загалом ), а потім частотою порядку 5 кГц (при руйнуванні скла). Якщо сповіщувач вловлює вказані акустичні коливання в правильній послідовності, він подає сигнал тривоги. Для індикації тривоги В такий сповіщувач повинен зареєструвати два ці сигнали з інтервалом між ними не більше за 150 мс.

Барометричні сенсори

Вельми перспективний тип сенсорів, який активно використовується останнім часом в системах охоронної сигналізації. Призначений для охорони закритих об'ємів приміщень. Сенсор реагує на флуктуації тиску повітря в підохоронному приміщенні. Стійкий до впливу шуму, вібрації, переміщення людей і тварин. Спрацьовує в момент відкривання дверей, вікон, кватирок або при руйнуванні стін, стелі, дверей і вікон. Дуже економічний (струм споживання - не більше за 1 мА).

Сенсори (сповіщувачі) охоронної сигналізації об'єднуються в групи, які називаються шлейфами. Приймально-контрольні прилади приймають і фіксують інформацію, що надходить від шлейфа, як від загального комбінованого сповіщувача.

Пожежні сповіщувачі

Для захисту приміщень від виникнення пожежі використовуються пристрої автоматичної пожежної сигналізації або суміщеної охоронно-пожежної сигналізації.

Для інформації про стан контрольованих ознак пожежі всі приміщення обладнують пожежними сповіщувачами.

Пожежні сповіщувачі поділяються на ручні та автоматичні. Ручні сповіщувачі призначені для передачі інформації про пожежу по лінії зв'язку на технічні засоби сповіщення людиною і повинні розміщуватися на висоті 1,5 метра від рівня підлоги. Автоматичні пожарні сповіщувачі перетворюють контрольовані ознаки пожежі в електричний сигнал, який подається на технічні засоби автоматично. Частіше за все використовують сповіщувачі теплові, димові, рідше світлові, газові, парові і комбіновані. Автоматичні пожежні сповіщувачі, за винятком світлових, встановлюються в приміщеннях на стелі. При неможливості встановлення на стелі припускається їх встановлення на стінах і колонах на відстані не більше за 300 мм від стелі при умові дотримання максимально допустимих відстаней між сповіщувачами. В одному приміщенні повинно бути встановлено не менше двох теплових сповіщувачів.

Нижче на прикладі виробів фірм Schrach і Securition описані пожежні сповіщувачі різних типів.

Пожежні сповіщувачі фірми Schrach:

  1. Оптичний димовий сповіщувач SLK-EN. Оснащений спеціальною димовою камерою, що забезпечує спрацювання при виявленні димових аерозолів будь-якого типу. Камера контролюється оптичним діодом. Відповідає євростандарту EN54, частина 7.

  2. Оптичний димовий сповіщувач OSD 2000. Працює за принципом ефекту Тіндаля і служить для раннього визначення відкритих і прихованих пожеж з виділенням диму. Чутливість може регулюватися у відповідності зі стандартом ЕИ54/7 за допомогою спеціальної програми. У стандартному стані сповіщувач має систему стеження за пороговим значенням тривоги з визначенням забруднення і може проводити попередню оцінку тривоги. Сповіщувач нечутливий до електромагнітних завад. Відповідає євростандарту EN54, частина 7.

  3. Димовий іонізаційний сповіщувач SІН-Е. Призначений для раннього розпізнавання пожеж шляхом реагування на видимий і невидимий дим. Відкрита двокамерна система забезпечує захист від зовнішніх впливів і високу стабільність спрацювання. Відповідає євростандарту EN54, частина 7.

4.Температурний сповіщувач DМD 2000. Реагує як на швидке підвищення температури, так і на фіксовану максимальну температуру. Сповіщувач постачається з урахуванням трьох класів чутливості згідно євростандарту EN54, частина 7 (клас 1: 62°С, клас 2: 70°С, клас 3: 78 С). Сповіщувач нечутливий до електромагнітних завад. Відповідає євростандарту EN54, частина 7.

5.Температурний диференційований сповіщувач БСС-Е. Для виявлення пожеж з швидким зростанням температури, використовується також в тих випадках, коли вплив навколишнього середовища виключає можливість застосування димових сповіщувачів. Сигнат тривоги подається як при досягненні певної температури, так і її різкому підвищенні. Завдяки вузькому полю допуску параметрів спрацювання (клас 1 по євростандарту EN54) сповіщувач може встановлюватися в приміщеннях будь-якої висоти, дозволеної для монтажу температурних сповіщувачів (до 7 м згідно з нормами Ус18, ТНУВ), Відповідає євростандарту ЕИ54, частина 5.

  1. Температурний максимальний сповіщувач ОРЕ-90Е. Розрахований на дуже високу температуру спрацювання (90°С), застосовується в тих випадках, коли мають місце значні коливання температури, особливо в приміщеннях з високою температурою навколишнього середовища і/або великою вологістю повітря. Сповіщувач може використовуватися як при повільному, так і при швидкому підвищенні температури.

  2. Сповіщувач полум'я НР-24Е. Застосовується в тих випадках, коли необхідно швидко виявити джерело відкритого вогню. Ультрафіолетова трубка сповіщувача реагує на ультрафіолетову область полум'я (185-300 нм). Площа приміщення, що захищається, збільшується разом з його висотою: при висоті стелі 4 м сповіщувач забезпечує захист приміщення площею 150 м'.

Фірмою Schrach виготовляються також так звані спеціальні пожежні сповіщувачі:

  1. Димовий лінійний сповіщувач SРВ-Е. Складається з прийомопередавача, працює в інфрачервоному діапазоні, має високу надійність в умовах постійної зміни температури навколишнього середовища і вологості повітря. Корекція інтенсивності інфрачервоного випромінювання виконується автоматично, передбаченео триступінчате регулювання чутливості.

  2. Димовий лінійний сповіщувач Аrdеа. Складається з прийомопередавача, використовується для захисту приміщень великої площі (до 3000 м2). Він працює в інфрачервоній області спектра і одночасно реагує на чистоту полум'я у відкритій пожежі. У разі затемнення променя світла на час більше за 1 с сповіщувач перемикається на режим завади.

  1. Інфрачервоний сповіщувач полум'я U7698. У вибухозахищеному корпусі з часом спрацювання 3 с і кутом огляду 90°. Сповіщувач нечутливий до впливу електрозварювання і сонячного світла, розрахований на зовнішнє застосування. Виявляє полум'я площею 0,1 м2 на відстані до 20 м. Джерела відкритого вогню більшої площі розпізнаються на більш значній відстані. Сповіщувач оснащений оптичною системою самоконтролю, що особливо важливо в тому випадку, якщо полум'я приховано димом, що виділяється.

  1. Ультрафіолетовий сповіщувач полум'я U7602. У вибухозахищеному корпусі, спрацьовує під впливом ультрафіолетового випромінювання полум'я. Розрахований на зовнішнє застосування, нечутливий до сонячного світла, штучного освітлення, блимаючих і тепловипромінюючих об'єктів. Реагує на вуглеводневі елементи, а також на полум'я при горінні невуглеводневих елементів, наприклад, водня, сірки, аміаку, магнію і титана,

5.Сповіщувач Тгаnssaffe ADW511. Електродвигун з нагнітаючим насосом через певні проміжки часу створює точно встановлений надмірний тиск в трубці чутливого елемента. Якщо внаслідок зміни сповіщувачі теплові, димові, рідше світлові, газові, парові і комбіновані. Автоматичні пожежні сповіщувачі, за винятком світлових, встановлюються в приміщеннях на стелі. При неможливості встановлення на стелі припускається їх встановлення на стінах і колонах на відстані не більше за 300 мм від стелі при умові дотримання максимально допустимих відстаней між сповіщувачами. В одному приміщенні повинно бути встановлено не менше двох теплових сповіщувачів.

Нижче на прикладі виробів фірм ЗсЬгаск і 8есигіІоп описані пожежні сповіщувачі різних типів.

Пожежні сповіщувачі фірми Securition:

Згідно з європейським стандартом ЕМ 54 сповіщувачі поділяються на два типи: двофункціональні і багатофункціональні.

Двофункціональні сповіщувачі працюють лише в двох режимах: нормальному і екстремальному. .

Багатофункціональні сповіщувачі можуть працювати в різних режимах і завдяки цьому здатні надавати різну інформацію. Наприклад, багатофункціональні сповіщувачі фірми Securition можуть працювати в 5 режимах:

нормальний режим;

сигнал тривоги при виявленні пожежі;

можливість подачі сигналу несправності завдяки наявності пристрою і самоконтроля;

"тенденція 1" (легке забруднення);

"тенденція 2" (сильне забруднення, необхідна негайна заміна сповіщувача).

Сповіщувачі фірми Securition :

SSD 520 - оптичний димовий сповіщувач, діючий за принципом контролю розсіяного світла, реагує на частки диму, наявність яких характерна для ранньої фази тління, для використання в умовах з нормальними вимогами безпеки, наприклад, в окремих приміщеннях адміністративних будівель;

UTD 520 - універсальний тепловий сповіщувач з можливістю встановлення диференціальних або максимальних характеристик для використання в будь-яких умовах, де вимога виробництва виключають використання димових сповіщувачів.

Використання вітчизняних сповіщувачів

Кількість вітчизняних теплових сповіщувачів типу ДТЛ, ввімкнених в один шлейф пожежної сигналізації - не більше 50, при цьому одним шлейфом блокуються не більше п'яти приміщень, що розміщені на одному поверху. Для адміністративних будівель припускається блокування одним шлейфом до десяти приміщень тепловими сповіщувачами ИП-105-2/1 ВЛ (ИТМ), що встановлюються в приміщеннях та на елементах конструкцій, які не мають власного магнітного поля.

Максимальна висота встановлення димових сповіщувачів повинна відповідати технічній документації підприємства-виготовлювача.

Для виявлення місця загорання можуть бути використані сповіщувачі типу ДОП-2, ДУЗ-4М, "Фикус МП2" та інш. При використанні ультразвукових, оптико-електронних і аналогічних випромінювачів для захисту приміщень і одночасно для виявлення загорання рекомендується додатково встановлювати пожежні сповіщувачі.

Приймально-контрольні прилади (пульти-концентратори)

Центральним пристроєм системи охоронної сигналізації є приймально-контрольний прилад (пульт-концентратор). Він виконується на базі мікроконтролера, програма якого визначає всі функції системи.

Приймально-контрольний прилад (ПКП) може підключатися до комп'ютера для обробки і реєстрації сигналів тривоги, автоматичного аналізу стану сенсорів і функціонування всієї системи.

ПКП управляють виконавчими пристроями: вмикають сирену, прожектор, додзвонюються по телефонній лінії по заданому номеру і т.і.

Нижче як приклад описані ПКП фірми Securition, що застосовуються в системах пожежної сигналізації.

Сповіщувачі серії SecuriStar з колективною адресацією фірми Securition підключаються до ПКП типів ВМZ 349 і ВМZ 350, працюючими на принципі збільшення струму. При застосуванні автоматичних, сповіщувачів можна використати функцію проміжного накопичення сигналів про пожежу, що дозволяє значно зменшити кількість сигналів помилкової тривоги. У приладах ВМZ 349 і ВМZ 350 є функція аварійного режиму роботи, який дозволяє їм подавати сигнал тривоги навіть у разі несправності мікропроцесора.

Для передачі сигналу про пожежу в підрозділ пожежної охорони, крім cистеми телефонного зв'язку, як додаткове обладнання застосовується пристрій автодозвону, який може працювати як в цифровому, так і в мовному режимі.

ВМZ 349 і ВМZ 350 можуть підключати як звичайні пристрої сповіщення (сирени), так і інші засоби сигналізації і пожежні програмовані пристрої.

ПКП типу ВМZ 349 розрахований на роботу з 8 групами сповіщувачів і призначений для охорони невеликих об'єктів.

ВМZ 350 призначений для охорони об'єктів середніх розмірів, наприклад, готелів, лікарень, адміністративних установ і т.д. Поряд із великою кількістю програмованих функцій є наочна панель індикації і управління, яка забезпечує надійність в управлінні ВМZ 350. Досить одного погляду на пристрій індикації, щоб отримати узагальнену інформацію про сигнали несправності і стан системи загалом. Додаткова інформація виводиться в текстовому режимі на рідкокристалічний дісплей. Наявність системи інтерфейсів дозволяє підключає додаткові виносні пристрої індикації і управління. Можна також виводити і підключати панелі індикації окремих груп.

Фірмою Securition розроблений також ПКП типу ВМ2, 360, який дозволяє підключати пожежні сповіщувачі до кільцевого шлейфа. Додаткова перевага кільцевої побудови системи полягає в наявності можливості автоматичної ідентифікації всіх сповіщувачів за їх адресами і приналежністю до конкретної групи. ПКП має захист від короткого замикання і розриву мережі.

До ВМ2 360 можуть підключатися 4 багатофункціональні (кільцеві) шлейфи. Кожний кільцевий шлейф розбивається програмно на 8 груп, в кожну з яких можуть входити до 15 сповіщувачів і один керуючий модуль. Всі ці споЕІщувачі мають індивідуальну адресацію і містять вимірювальну камеру з пристроєм самоконтроля і логічною системою обробки даних.

Наочна панель індикації і управління з індикаторами поточного стану системи, а також рідкокристалічний дисплей для відображення додаткової текстової інформації створюють такі ж, як в ВМ2 350, зручності в управлінні. Обидва прилади мають ідентичні системи інтерфейсів, що дозволяють при мінімальній кількості дротів підключати додаткові виносні пристрої індикації і управління, а також використовують однакові принципи управління з можливістю програмування виконуваних функцій.

Системи зв'язку сповіщувачів з приймально-контрольними приладами (пультами-концентраторами)

Системи зв'язку сповіщувачів з ПКП поділяються на дротяні і бездротяні.

У дротяних системах зв'язок сповіщувачів з ПКП здійснюється по кабелях. Достоїнством дротяних систем є їх висока надійність. Але вони є менш гнучкими в порівнянні з бездротяними.

У бездротяних системах сповіщувачі оснащуються передавачами, а ПКП - багатоканальними приймачами. Приймачі і передавачі можуть бути вбудованими або виконуватися у вигляді окремих модулів. Переваги бездротяних систем: вони більш зручні при монтажі і використанні, можуть доповнюватися пристроями дистанційного управління. Надійність зв'язку визначається параметрами і характеристиками приймачів і передавачів, а також архітектурними особливостями будівель, залежить від рівня радіозавад в місці застосування.

Дальність дії систем зв'язку: для стандартних систем - ЗО...300 м, для систем з підвищеним радіусом дії - до 3 км.

У системах охоронно-пожежної сигналізації використовуються наступні дротяні системи зв'язку:

дводротяні струмові лінії;

чотирьохдротяні струмові лінії;

дводротяні адресні лінії.

Дводротяні струмові лінії

При застосуванні дводротяної струмової лінії сповіщувач або група свіщувачів, з'єднаних в один шлейф, сполучаються з ПКП двома отами, по яких одночасно відбувається подача напруги електроживлення на сповіщувач і передача інформації про його поточний стан.

У нормальному режимі роботи по шлейфу протікає струм, значення якого менше встановленого значення, званого струмом утримання. У режимі тривоги, внаслідок різкого підвищення струму, що протікає через сповіщувач, зростає сумарний струм шлейфа. Він стає більшим за струм утримання. Сигнал про це поступає на ПКП.

Сумарний струм шлейфа в нормальному режимі повинен бути менше і струму утримання (останній визначається типом ПКП, що застосовується). Це може обмежити кількість сповіщувачів, які можна підключити до Нряейфу, бо сповіщувачі в шлейф підключаються паралельно.

Чотирьохдротяні струмові лінії

Зв'язок між сповіщувачами та ПКП аналогічний попередньому випадку. Відмінність полягає в тому, що електричне живлення сповіщувачів здійснюється по окремій додатковій парі дротів. Тому кількість сповіщувачів, які можуть бути підключені до одного шлейфу, практично не обмежена.

Вихідні каскади сповіщувачів можуть містити нормально-замкнені і нормально-розімкнені контакти. Сповіщувачі з нормально-замкненими контактами підключається до шлейфу послідовно, з нормально-розімкненими - паралельно. Використання тільки сповіщувачів з нормально-замкненими контактами недоцільно, бо зловмисник може просто замкнути шлейф біля ПКП.

Дводротяні адресні лінії

При застосуванні дводротяної адресної лінії сповіщувачі з'єднуються з ПКП за допомогою загальної інформаційної шини, по якій передаються імпульсні кодові посилки. Сповіщувачі підключаються паралельно, кожний має свою індивідуальну адресу. Кодова (кодована) посилка складається з двох частин: адреси сповіщувача і коду його стану на момент опитування. Причому кодування повідомлень в різних системах різне, і кожна серія адресних сповіщувачів працює тільки з тими ПКП, для яких вона призначена.

Так як інформація циркулює по лінії в імпульсній формі, в якості дротяних комунікацій використовують або екранований кабель, або виту пару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]