Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
967.68 Кб
Скачать

5. Для зони сейфового приміщення, банку даних і зберігання цінностей:

  • тамбурний (дводверний) прохід мимо поста охорони, який управляє роботою тамбура;

  • інженерний захист сейфового приміщення, такий, як посилені стіни, підлога і стеля, сейфові двері з сейфовим замком, посилені вентиляційні фати (приміщення повинне бути без вікон);

- система охоронної сигналізації і тривожної сигналізації на відкривання дверей в сейфове приміщення і всіх сейфів;

- система прихованого охоронного телебачення для цілодобового спостереження і відеозйомки дій на посту охорони і підходів до сейфового приміщення;

- система захисту від зняття інформації з банку даних і його комунікацій;

- система охоронної сигналізації для захисту апаратури банку даних і сховища носіїв інформації.

3.6. Охорона приміщень і територій підприємств за допомогою собак

Як ви вже переконалися, існує багато досить надійних, відпрацьованих способів охорони власності від злочинних зазіхань. Вибираючи той чи інший варіант варто враховувати особливості об'єкта охорони,свої матеріальні можливості, а також недосконалість нашого законодавства, що обмежує використання деяких способів. Це насамперед стосується використання зброї. Пам'ятайте, що нездоланних перешкод не існує, що через стіну і паркан можна перелізти або зробити в них пролом, що засув на дверях чи воротах можна відкрити або зламати, і в цьому випадку виникає складна ситуація, коли охорона буде змушена вживатизаходів по припиненню злочинних зазіхань нападаючих, що проникли на територію об'єкта. А саме цей бік питання ще не має досить чіткої регламентації в законодавстві. Але якщо ви вирішите вдатися при охороні приміщень, об'єктів і складів до допомоги собак, ви позбудетеся багатьох труднощів, пов'язаних із попередженням і припиненням злочинних зазіхань.

Тисячолітній відбір, проведений людиною на основі господарських потреб, дозволив виявити, що собака - єдина тварина, здатна до срямованого і керованого захисту, що спонукається не інстинктом, а командою людини. Агресивність собаки, спрямована проти людини, стала її господарсько-корисною властивістю, що і дозволяє використовувати її охорони різних об’єктів.

Здатність собаки вчасно сповіщати своїм поводженням (настороженістю, прагненням рухатися вперед, але без гавкоту чи вереску) дозволяє визначити місце і напрямок руху сторонніх осіб, завчасно вжити додаткових заходів для охорони об'єкта.

гавкання собаки на осіб, що знаходяться на значній, не менше 40 м іні відстані від варти, в окремих випадках може змусити їх відмовитися від здіснення злочинного наміру проникнути на територію об'єкта. Здатність строково зберігати настороженість на варті дозволяє собаці надійно охороняти об'єкт протягом тривалого часу.

Собака може робити обшук місцевості і приміщень, знаходити людей, що сховалися, їхні речі і сліди, а також самостійно затримувати сторонніх що проникли на об'єкт, що охороняється. Собака не бере із рук сторонніх і не підбирає розкиданий на землі корм, а також не відволікається на постріли.

Собака може конвоювати затриманих осіб і охороняти інструктора (господаря) від нападу. Спеціально підготовлені собаки відбивати напад осіб, озброєних як холодною так і вогнепальною зброєю, при цьому вони самовіддано, ризикуючи життям захищають хазяїна.

Використання таких якостей собаки, як добра реакція, велика сила, витривалість, спрямована злостивість, дозволяє підвищити надійність охорони різних об’єктів, житлових приміщень і оточуючої їх території і скоротити іншу охорону (вартові, сторожі).

До охороних об'єктів найбільш придатні кавказька середньоазіатська, південноросійська і німецька (східноєвропейська) вівчарки, чорний тер’єр, московська сторожова и інші породи собак.

Існує кілька способів участі собаки в охороні: на короткій (глухій) привязі, на блокпосту (невільне вартування) і без прив’язі (вільне вартування).

Постом вартового собаки називається ділянка місцевості або закрите приміщення, призначені для охорони собакою і від повідним чином пристосовані.

Пост для використання собаки на (глухій) привязі встановлюється безпосередньо біля охоронюваного об’єкта наприклад біля дверей складу, сараю, службового приміщену і т.д. Собака ставиться на ланцюг, що пристібається до шлейки і до спеціально обладнаного стовпа.

При розташуванні собаки біля вхідних дверей ланцог може кріпитися до шлейки на собаці і до кільця, закріплену в дверній коробці або в днищі, встановленої на пості, будки. Ланцюг повинен бути такої довжини, щоб собака міг вільно підходити до охоронюваних дверей.

При обладнанні стандартного блокпоста між дерев’яними стовпами натягається трос діаметром 1 см чи дріт діам 0 6 см на відстані від землі не менше ніж 1,5 м.

На всьому протязі і на ширину не менще 8-10 м ділянку блокпоста очищають від усього, що може, перешкоджати руху собак. Посередині ділянки, трохи відступивши вбік, установлюють будку, так щоб собака злегка натягнувши ланцюг, могла зайти в неї. Біля будки кладуть дерев’ яниий щит розміром 0,75x1 м.

Пост вільного спостереження обладнується при наявності огорожі навколо охоронюваної ділянки об’єкта. Огорожа повинна бути суцільною, висотою не менше 2 м і мати вхідну хвіртку. Вся охоронювана ділянка очищається від сміття. колючих і ріжучих предметів.

При використанні собак усередині службових приміщень, магазинів, складів, і т.п необхідно виключити вільний доступ до відкритих харчових продуктів або речовин, що можуть викликати отруєння собаки. Розташування всіх предметів (вантажів) повинне забезпечувати собаці підхід до дверей і вікон.

Кількість собак і порядок їх використання в охороні залежить від величини охоронюваного об'єкта, а також від матеріальних можливостей підприємця. Якщо потрібна велика кількість собак, то необхідно обладнати для них спеціальне приміщення з ізольованими кабінами. До кабін примикають вигули (вольєри). За кожним собакою закріплюється кабіна з вольєром.

При організації охорони об'єктів із собаками необхідно складати спеціальний графік їх використання, у якому вказуються місце несення, час і термін служби. Особи, відповідальні за собак, здійснюють контроль за їх службою на постах.

Доцільно організувати патрулювання із собакою території охоронюваного об'єкта. Періодичність патрулювання встановлюється довільно - в залежності від обстановки.

І не забувайте - будь-яку проблему вам допоможуть вирішити фахівці, що займаються методичними розробками в цій галузі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]