Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
967.68 Кб
Скачать

2. Системи автоматизованого контролю доступу

Дослідження показали, що в години пік контролер контрольно-юпускного пункту пропускає до 25% осіб з дефектними і чужими пропусками. Після чотирьох годин роботи величина помилки зростає до 40%.

За допомогою систем контролю доступу (СКД) здійснюється автоматизований контроль доступу в підохоронні зони (на територію і в приміщення).

Дії. які повинні бути виконані для організації санкціонованого доступу до об'єктів і інформації:

1. Ідентифікація (пізнання) осіб (виявлення осіб, доступ яким дозволений).

2. Здійснення пропускання на об'єкт осіб, доступ яким дозволений.

За допомогою систем санкціонованого доступу можна організувати допуск на територію певних осіб і в певний час вирішувати такі задачі, як:

  • облік робочого часу;

  • швидке визначення місцезнаходження співробітника;

  • управління ліфтами, освітленням, вентиляцією і т.і.

Системи контролю доступу можна розділити на автономні і мережеві.

Автономні СКД призначені для управління одним або декількома виконавчими пристроями без передачі інформації на центральний пункт охорони і без контролю з боку оператора.

Мережеві СКД призначені для управління виконавчими пристроями з обміном інформацією з центральним пунктом охорони і контролем, управлінням системою з боку чергового оператора.

Системи контролю доступу складаються з таких блоків:

  • пристрій ідентифікації (зчитувач);

  • контролер;

  • виконавчий пристрій.

1.Пристрої ідентифікації (зчитувачі)

Пристрій ідентифікації (зчитуавч) розшифровує інформацію, записану на картках або ключах різних типів, і передає її в контролер, частіше за все у вигляді цифрової послідовності.

Ці пристрої розташовуються безпосередньо біля дверей і інших точок проходу, що обмежують переміщення користувачів (турнікет, шлюз і т.і.). Крім того, вони можуть виконувати ще ряд таких функцій, як управління відкриванням дверей, контроль часу відкриття дверей, контроль однієї зони охорони.

Саме зчитувач і визначає зовнішній вигляд і основні експлуатаційні характеристики всієї системи. Основні види зчитувачів:

  • для зчитування з клавіатури, набірних панелей і т.п.;

  • зчитувачі штрих-кодів;

  • для зчитування інформації з брелків різного типу;

  • для зчитування інформації з ідентифікаційних карт різного типу;

-біометричні зчитувачі (при ідентифікації за біометричними ознаками).

Зчитувачі можна поділити на контактні і безконтактні.

2. Контролери

Контролер - пристрій, що виробляє сигнали дозволу доступу на основі інформації, що надійшла від зчитувачів. Один контролер може отримувати інформацію від 2-8 зчитувачів.

Контролер необхідний для управління зчитувачами і виконавчими пристроями. Він приймає рішення про доступ конкретного користувача, що пред'явив засіб ідентифікації, через конкретну точку проходу в конкретний час на основі інформації про конфігурацію системи і права користувачів системи обмеження доступу, що зберігається в ньому. Контролер - це той інтелектуальний елемент системи, який приймає рішення: кого, куди і коли пускати.

Контролерів в системі може бути декілька, а у великих системах вони ще і багаторівневі.

Контролери низького рівня встановлюють звичайно поблизу зчитувача, і з задачею вони справляються самі. Але якщо вони зустрічають незнайому карту, то запитують контролер більш високого рівня, який їх координує. У більш складних випадках запит йде на центральний комп'ютер, що зберігає всю базу даних.

Контролер може бути вбудований в корпус зчитувача.

Декілька контролерів можуть утворювати групу, що обслуговує частину системи обмеження доступу, що територіально і логічно виділяється (поверх, будівля).

Хороші контролери обов'язково підтримують режим зв'язку з віддаленим комп'ютером. Це дозволяє централізовано координувати базу даних у всіх філіалах однієї організації і, крім того, мати оперативні рапорти про всі позаштатні ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]