Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Програми комплексного кваліфікаційного іспиту...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
387.58 Кб
Скачать

Своєрідність навчання дошкільників.

Навчання як засіб розумового виховання. Суть процесу навчання, його своєрідність у дошкільному віці. Особистісно зорієнтований та гуманістичний підхід в навчальній діяльності дошкільників. Загальне поняття про дидактику. Основні дидактичні принципи. Поняття про диференційований та індивідуальний підходи у навчанні дошкільників.

Моделі процесу навчання: навчально-дисциплінарна, особистісно орієнтована.

Типи навчання: пряме, проблемне, опосередковане.

Формування учбової діяльності в дошкільному віці.

Поняття учбової діяльності, її компоненти. Рівні учбової діяльності, особливості її формування на різних вікових етапах.

Зміст навчання дітей.

Головні принципи при визначенні змісту навчання. Ознайомлення дітей з навколишнім – основа розумового виховання. Зміст знань про оточуюче, вимоги до їх відбору. Формування системи знань. Запитання дітей, їх значення для розумового розвитку. Вимоги до відповідей на дитячі запитання. Методика розвитку дитячої допитливості.

Сенсорний розвиток.

Поняття сенсорного розвитку. Сенсорний розвиток та виховання як частина сенсорної культури. Зміст сенсорного розвитку. Методика сенсорного розвитку у різних вікових групах.

Методи і прийоми навчання.

Поняття про методи і прийоми навчання. Класифікація методів і прийомів навчання. Характеристика методів і прийомів навчання. Вибір і поєднання різних методів і прийомів навчання залежно від змісту навчального матеріалу, вікових та індивідуальних можливостей дітей.

Організована навчально-пізнавальна діяльність

Поняття про організаційні форми навчання. Заняття як форма організації навчання. Місце занять у режимі дня. Гігієнічні та дидактичні вимоги до організації занять. Види занять в сучасних дошкільних навчальних закладах. Структура занять. Підготовка матеріалу, наочних, дидактичних посібників та обладнання. Підготовка дітей. Особливості організації і методики проведення занять у різних вікових групах. Організована навчально-пізнавальна діяльність в повсякденному житті. Особливості організації навчально-пізнавальної діяльності в повсякденному житті у річних вікових групах.

Основна література:

  1. Базова програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі». – К., 2009.

  2. Методичні рекомендації до Базової програми розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі». – К., 2009.

  3. Луценко І.О. Дитина і дорослий: вчимося спілкуватись. Готуємось до мовленнєвого спілкування з дошкільниками. – К., 2008.

  4. Поніманська Т.І. Дошкільна педагогіка. – К., 2004.

  5. Пристяжная В.В. ТРИЗ-педагогика: развиваем мышление дошкольников. – Х., 2008.

  6. Проскура Е.В. Развитие познавательных способностей дошкольников. – К., 1985.

  7. Развитие мышления и умственное воспитание дошкольников / под ред. Н.Н.Поддьякова. – М., 1985.

Додаткова література:

  1. Венгер Л.А., Пилюгина Э.Г., Венгер Н.В. Воспитание сенсорной культуры ребенка от рождения до 6 лет. – М., 1988.

  2. Пилюгина Э.Г. Занятия по сенсорному воспитанию. – М., 1983.

  3. Методичні аспекти реалізації Базової програми розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі». – К., 2009. – С.133-162, 71-91, 162-176.

  4. Програма «Впевнений старт». – К., 2009.