Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІППОМ 3 курс №3-6.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать

Практичне заняття № 3

НАУКОВИЙ СТИЛЬ І ЙОГО ЗАСОБИ У ПРОФЕСІЙНОМУ СПІЛКУВАННІ.

ВИДИ ОРГАНІЗАЦІЇ РОЗУМОВОЇ ПРАЦІ: ПЛАН, ТЕЗИ, КОНСПЕКТ, АНОТАЦІЯ, РЕФЕРАТ

План

  1. Становлення і розвиток наукового стилю української мови.

  2. Особливості наукового тексту і професійного наукового викладу думки. Мовні засоби наукового стилю.

  3. План, тези, конспект, анотація як важливий засіб організації розумової праці та способи оформлення результатів наукової діяльності.

  4. Реферат як форма опрацювання літератури з певної проблеми. Складові реферату.

Література

  1. Михайлюк В. О. Українська мова професійного спілкування : навч. посіб. / Михайлюк В. О. – К. : Професіонал, 2005. – 496 с.

  2. Український правопис / НАН України, Інститут мовознавства ім. О. О. Потебні; Інститут української мови. – К., 1997. – 240 с.

  3. Чорненький Я. Я. Українська мова (за професійним спрямуванням). Ділова українська мова. Теорія. Практика. Самостійна робота : навч. посіб. / Чорненький Я. Я. – К. : Центр навчальної літератури, 2004. – 304 с.

Аудиторна практична робота

1. Виправте помилки, допущені в укладанні анотації.

Орбан-Лембрик Л. Е. Психологія управління: посібник.

Це – одна з перших системних спроб у нашій вищій школі систематизувати й узагальнити знання з психології управління: феномен, загальні засади, структуру, функції, методологію, історію розвитку й найхарактерніші сучасні тенденції. У ньому всебічно розкрито соціально-психологічні особливості управління, психологію управлінської діяльності, психологічні особливості особистості й організації в управлінні, а також різноманітні прикладні проблеми.

2. Зробіть план і тези до поданої статті. Педагогіка як наука

Педагогіка – наука, що вивчає процеси виховання, навчання і розвитку особистості.

Назва її походить від грецьких слів «paidos» – дитина і «ago» – веду, тобто «дітоводіння». У Давній Греції так називали рабів, які супроводжували дітей рабовласників до школи, пізніше – вільнонайманих людей, котрі займалися наставництвом, вихованням та навчанням дітей. Називали ще їх дидаскалами, майстрами.

До XVII ст. педагогіка розвивалась у лоні філософії, що була тоді майже всеохоплюючою системою наукових знань. Але розвиток матеріального виробництва і духовної культури, зростання у зв'язку з цим ролі освіти і школи, розширення та ускладнення навчально-виховної діяльності й збагачення відповідного фахового досвіду зумовили виокремлення педагогіки в самостійну науку.

Кожна наука має свої предмет і об'єкт дослідження та є синтезом знань про явища дійсності, які вона вивчає. Разом з тим вона неодмінно перебуває в певних взаємозв'язках з іншими науками.

Предмет педагогіки – особлива сфера суспільної діяльності з виховання людини, складовими частинами якої є освіта і навчання.

Педагогіка досліджує виховання як свідомий і планомірний процес підготовки людини до життя і праці, розкриває його сутність, закономірності, тенденції та перспективи, вивчає принципи і правила, які регулюють виховну діяльність.

Як і кожна наука, педагогіка покликана теоретично узагальнювати факти, проникати у внутрішню природу явищ, виявляти їх причини, передбачати їх розвиток. Вона аналізує об'єктивні закономірності виховного процесу, досліджує істотні й необхідні, загальні та стійкі зв'язки, причинно-наслідкові залежності в ньому. Їх знання дає можливість правильно будувати педагогічний процес, прогнозувати результати виховання і здійснювати його відповідно до потреб суспільства.

Педагогічна наука виникла і розвивалась як теорія виховання підростаючих поколінь. Зумовлено це тим, що людина, її духовні та фізичні якості формуються в дитинстві, підлітковому віці та юності. Саме у ці періоди життя розвиток особистості відбувається найбільш інтенсивно, формуються найголовніші її риси та особливості – розумові та фізичні сили, основи світогляду, переконань, моральних почуттів, риси характеру, спрямованість потреб, інтересів, уподобань тощо. Тому істотні прогалини і недоліки у вихованні, допущені в ранньому віці, ліквідувати пізніше надзвичайно важко, а іноді й неможливо.

Педагогіка вивчає процеси виховання, освіти і навчання лише у властивих їй межах, розглядає у цих процесах тільки педагогічний аспект. Вона досліджує те, на яких загальнопедагогічних засадах, завдяки яким засобам виховної роботи потрібно будувати виховний процес, освіту і навчання людей різних вікових груп в освітніх закладах, в усіх типах установ, організацій і трудових колективів.

Домашнє завдання

1. Підготуйте відповіді до питань плану.

2. Напишіть анотацію на підручник або статтю з вашої фахової дисципліни.

3. Прочитайте статтю вашої фахової дисципліни1. Доведіть, що цей текст репрезентує науковий стиль (структура, мовні засоби). Думку аргументуйте прикладами. Випишіть з тексту терміни, визначте спосіб їх творення, до якої групи термінів вони належать.

Практичне заняття № 4

СТАТТЯ, КУРСОВА ТА БАКАЛАВРСЬКА РОБОТИ, РЕЦЕНЗІЯ, ВІДГУК:

ВИМОГИ ДО ВИКОНАННЯ ТА ОФОРМЛЮВАННЯ.

БІБЛІОГРАФІЯ. НАУКОВИЙ ЕТИКЕТ

План

  1. Стаття як самостійний науковий твір. Вимоги до наукової статті.

  2. Основні вимоги до виконання та оформлювання курсової, бакалаврської робіт.

  3. Рецензія, відгук як критичне осмислення наукової праці.

  4. Основні правила бібліографічного опису джерел, оформлювання посилань.

  5. Науковий етикет.

Література

  1. Ботвина Н. В. Ділова українська мова (офіційно-діловий та науковий стилі) : навч. посіб. / Ботвина Н. В. – К. : АртЕк, 2001. – 264 с.

  2. Гуць М. В. Українська мова у професійному спілкуванні : навч. посіб. / Гуць М. В., Олійник І. Г., Ющук І. П. – К. : Міжнародна агенція “BeeZone”, 2004. – 336 с.

  3. Мацюк З. Українська мова професійного спрямування : навч. посіб. / З. Мацюк, Н. Станкевич. – К. : Каравела, 2008.