Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Програми комплексного кваліфікаційного іспиту...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
387.58 Кб
Скачать

Тема 6: Фізичне виховання дітей дошкільного віку.

Фізичне виховання і фізичний розвиток. Значення, завдання й умови фізичного виховання дітей дошкільного віку. Форми фізичної активності за сферами життєдіяльності. Народна педагогіка про фізичне виховання. Роль сім`ї в фізичному виховання дітей дошкільного віку.

Виховання культурно-гігієнічних навичок.

Поняття про культурно-гігієнічні навички, їх об’єм і зміст у різних вікових групах. Умови успішного формування культурно-гігієнічних навичок. Прийоми успішного формування культурно-гігієнічних навичок. Особливості методики формування культурно-гігієнічних навичок у дітей різного віку.

Режим життя дітей.

Поняття режиму дня та його значення у вихованні. Режим дня в різних вікових групах. Режим дошкільника в сім’ї. Роль дорослих в організації режиму дня дошкільників. Альтернативні підходи до організації режиму дня дітей дошкільного віку. Організація виховання в години ранкового прийому дітей. Зміст дитячої діяльності. Організація і методика проведення другої половини дня. Основні види діяльності дітей і керівництво ними.

Основна література:

  1. Базова програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі». – К., 2009.

  2. Програма «Впевнений старт». – К., 2009. – С.7-10.

  3. Вільчковський Е.С., Денисенко А.Ф. Організація рухового режиму дітей у дошкільних навчальних закладах. – Тернопіль, 2008. – С.128.

  4. Денисенко Н.Ф., Лиходід Л.В., Лупінович С.В., Михайличенко А.Ф. Витоки здоровя дитини. – Тернопіль, 2010 р. – С.160.

  5. Поніманська Т.І. Дошкільна педагогіка. – К., 2004.

Додаткова література:

  1. Лохвицька Л.В., Андрющенко Т.К. Дошкільникам про основи здоров’я. – Тернопіль, 2008. – С.192.

  2. Денисенко Н.Ф., Аксьонова О.П. Через рух – до здоров’я дітей. – Тернопіль, 2009.

  3. Дмитренко Т.Д. Руховий режим в дитячому садку. – К., 1986.

  4. Вільчковський Е.С. Методика фізичного виховання в дитячому садку. – К., 1999. – С.319-363.

Тема 7. Гра – провідний вид діяльності дошкільників. Народна гра.

Гра – основний виді діяльності дошкільників. Соціальний характер гри. Гра як засіб виховання, умова різностороннього розвитку дітей. С.Ф.Русова про гру. А.С.Макаренко про гру. Роль гри в організації дитячого життя. Взаємозв’язок гри, праці та навчання. Місце гри в педагогічному процесі навчального закладу. Педагог як організатор ігрової діяльності дітей, партнер по грі. Класифікація ігор. Створення умов для всіх видів ігор у кожній віковій групі. Час ігор в режимі дня. Народні ігри, їх педагогічна цінність. Зміст народних ігор.

Ігри з правилами: рухливі ігри.

Рухливі ігри, їх цінність, місце в педагогічному процесі. Класифікація ігор та керівництво ними.

Ігри з правилами: дидактичні ігри.

Своєрідність і педагогічна цінність дидактичних ігор. Народна педагогіка про дидактичні ігри. Структура дидактичної гри. Види дидактичних ігор та їх зміст. Місце дидактичних ігор у навчанні. Значення дидактичних ігор у сенсорному розвитку дітей. Підбір дидактичних ігор і керівництво ними у різних вікових групах. Вихована цінність ігор-забав, зміст і методика їх проведення.