Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод сам АФ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

Тема 7: Вплив обробітку і меліорації грунту на мікроорганізми.

Питання:

  1. Вплив різних способів обробітку грунту (поливневого безполивневого, поверхневого розпушування та інш.) на характер мікробіологічних процесів у грунті.

  2. Вплив меліорації ґрунтів на мікроорганізми.

  3. Розподіл і активність мікроорганізмів в орному шарі грунту.

При аналізі матеріалу по впливу обробітку і меліорації грунту на мікроорганізми бажано дотримуватися такої послідовності:

Гетерогенний розподіл і активність мікроорганізмів в орному шарі ґрунту. Вплив різних способів обробітку ґрунту (поливневого й безполивневого, поверхневого розпушування та ін.) на характер мікробіологічних процесів у ґрунті.

Мінералізація рослинних решток на різній глибині орного шару. Вплив меліорації ґрунту на мікробіологічні процеси і склад мікронаселення. Використання мікробіологічних показників для оцінки ефективності меліорації ґрунту. Хімічна меліорація ґрунтів.

Тема 8: Мікробіологічні основи підвищення родючості грунтів

Питання:

  1. Роль біологічного і технічного азоту у землеробстві.

  2. Вплив сівозмін і монокультур на мікрофлору грунту.

  3. Вплив гербіцидів та інших пестицидів на грунтову мікрофлору.

При вивченні розділу необхідно акцентувати увагу на наступні моменти:

Визначення забезпеченості ґрунтів азотом, фосфором і калієм мікробіологічними методами. Визначення потреби у вапнуванні ґрунтів за допомогою мікроорганізмів. Мікробіологічні методи визначення запасу мікроелементів у ґрунті.

Роль біологічного і технічного азоту в землеробстві. Біологічний азот як джерело білка і добрив. Активізація діяльності асоціативних азотфіксаторів у ґрунті. Значення одно- і багаторічних бобових рослин в азотфіксації. Заходи із підвищення зв'язування азоту вільноживучими азотфіксаторами в ґрунті.

Перспективи використання біологічної азотфіксації в землеробстві і рослинництві. Процеси, що відбуваються в гноєві за різних способів його зберігання. Якісний і кількісний склад мікроорганізмів гною.

Процеси мобілізації й іммобілізації сполук фосфору та інших елементів під впливом мікроорганізмів.

Підвищення коефіцієнта використання рослинами азотних добрив шляхом послаблення денітрифікації.

Вплив гербіцидів та інших пестицидів на ґрунтову мікрофлору. Розкладання мікроорганізмами пестицидів. Фактори, що обумовлюють швидкість розкладання в ґрунті пестицидів. Вплив сівозмін і монокультур на мікрофлору ґрунту. Принципи керування мікробіологічними процесами з метою підвищення родючості ґрунту, збільшення врожайності сільськогосподарських культур.

Тема 9:Мікроорганізми зони коренів і поверхні рослин.

Питання:

  1. Коренева та прикоренева мікрофлора і її вплив на розвиток рослин.

  2. Ендотрофна, ектотрофна і другі типи мікоризи рослин.

  3. Епіфітна мікрофлора: склад і значення у житті рослин, зберіганні врожаю.

При вивченні цього розділу бажано звернути увагу на слідуючи аспекти:

Коренева і прикоренева мікрофлора рослин. Специфічність мікрофлори кореневої зони різних видів рослин. Вплив окремих представників ризосферних мікроорганізмів на схожість насіння і розвиток рослин. Підвищення польової схожості насіння шляхом регулювання складу ризосферних мікроорганізмів (протруювання, бактеризація та ін.).

Мікориза рослин. Ендотрофна, ектотрофна і ендоектотрофна мікориза рослин. Роль мікоризи в живленні рослин.

Епіфітна мікрофлора та її склад. Роль епіфітних мікроорганізмів у житті рослин. Мікрофлора зерна та її зміни за різних умов зберігання зерна. Використання видового складу епіфітної мікрофлори для оцінки якості зерна.