Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод сам АФ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

Тема 4: Мікробіологія води і повітря.

Питання:

  1. Мікрофлора повітряного середовища. Розповсюдження фітопатогенних мікроорганізмів через повітря і воду.

  2. Розповсюдження мікроорганізмів воді, їх роль в утворенні первинної продукції водоймищ та розкладанні органічних речовин.

Знайомлячись з мікробіологією водного та повітряного середовища рекомендуємо звернути увагу на такі моменти:

Розповсюдження мікроорганізмів у воді, їх роль в утворенні первинної продукції водоймищ та розкладання органічних речовин. Фактори, що впливають на розподіл і кількість мікроорганізмів у воді озер, річок, морів.

Ефтрофікація водоймищ. Мікробіологічні показники забруднення води. Біологічне очищення забруднених вод на полях зрошення, полях фільтрації та інших штучних спорудах.

Мікроорганізми в повітрі. Основні фактори, що визначають їх життєздатність у цьому середовищі. Аеробіологія. Шляхи забруднення повітря мікроорганізмами. Розповсюдження інфекційних хвороб через воду і повітря.

Тема 5: Склад мікробних ценозів грунтів різних типів.

Питання:

  1. Основні грунти ґрунтового мікронаселення: зимогенна та автохтонна мікрофлора, оліготрофні і хемотрофні мікроорганізми.

  2. Аналіз процесів накопичення гумусу і формування структури грунту.

  3. Роль мікроорганізмів у первинному ґрунтоутворювальному процесі, утворенні перегною і структури грунту.

При вивченні складу мікробних ценозів грунтів різних типів радимо акцентувати увагу на слідуючи аспекти:

Розвиток поглядів на специфічність мікробних асоціацій різних ґрунтів. Біогенність ґрунтів різних типів. Вплив окультуреності ґрунту на чисельність його мікробного населення. Кількісний і якісний склад бактерій, актиноміцетів і грибів у ґрунтах різних типів. Основні групи ґрунтового мікронаселення:

  • зимогенна й автохтонна мікрофлора,

  • оліготрофні і хемолітоавтотрофні мікроорганізми.

Мікроорганізми, що беруть участь у первинному ґрунтоутворювальному процесі. Роль мікроорганізмів в утворенні й розпаді перегною. Автохтонна і зимо генна мікрофлора ґрунту. Закономірності, які визначають накопичення перегною в ґрунтах різних кліматичних зон. Роль мікроорганізмів в агрегатуванні й формуванні ґрунтової структури.

Розповсюдження мікроорганізмів у профілі різних ґрунтів. Відображення горизонтальної і вертикальної поясності в складі мікробного населення ґрунтів. Аналіз процесів накопичення і розпаду гумусу в різних ґрунтових типах залежно від напряму мікробіологічних процесів. Показники біологічної активності ґрунтів. Мікробіологічні діагностика й індикація типу й окультуреності ґрунту. Самоочищення ґрунтів. Мікробіологічна меліорація ґрунтів.

Тема 6: Фактори середовища, що визначають ценоз грунту.

Питання:

  1. Температурний фактор і діяльність мікронаселення в різних грунтово-кліматичних зонах.

  2. Вплив вологості грунту на характер мікробілогічних процесів.

  3. Вплив повітряного режиму.

  4. Вплив кислотності грунту.

При вивченні цього розділу необхідно звернути увагу на слідуючи моменти:

Температурний фактор і діяльність мікронаселення в різних грунтово-кліматичних зонах. Роль температури у формуванні мікробного ценозу ґрунту.

Вплив вологості ґрунту на характер мікробіологічних процесів. Діяльність мікроорганізмів при різних поєднаннях температури і вологості.

Повітряний режим ґрунту як фактор, що визначає спрямованість мікробіологічних процесів в ґрунті. Кислотність ґрунту та її вплив на склад мікроценозу ґрунту. Адсорбція бактерій та інших мікроорганізмів у ґрунті.