Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПКЗ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать
  1. Випишіть номери на назви статей Особливої частини кк України, в яких передбачені злочини (по 2-3 приклади кожного виду):

    1. з матеріальним складом, де є один суспільно небезпечний наслідок;

    2. з матеріальним складом, де є кілька альтернативних суспільно-небезпечних наслідків;

    3. з матеріальним складом, де є кілька обов’язкових наслідків;

    4. з формальним складом, де є одне суспільно небезпечне діяння;

    5. з формальним складом, де є кілька альтернативних суспільно-небезпечних діянь;

    6. з формальним складом, де є кілька обов’язкових суспільно-небезпечних діянь;

    7. з “усіченим” складом;

    8. продовжувані;

    9. триваючі;

    10. “складені”.

Вкажіть момент закінчення кожного злочину.

2. Сформулюйте та запишіть у зошити по 2-3 приклади таких закінчених злочинів:

    1. продовжуваних;

    2. триваючих;

    3. “складених”;

    4. з двома обов’язковими наслідками;

    5. з усіченим складом.

3. Сформулюйте і запишіть по одному прикладу замаху на злочин:

  1. закінченого;

  2. незакінченого;

  3. з непридатними засобами;

  4. на непридатний предмет.

  1. Випишіть роз’яснення, які містяться у постановах Пленуму Верховного Суду України, щодо моменту закінчення окремих складів злочинів. Завдання виконайте у вигляді таблиці:

Назва злочину та стаття КК

Момент закінчення злочину

Постанова Пленуму Верховного Суду України, в якій дається роз’яснення

Тематика рефератів

  1. Кваліфікація закінченого злочину.

  2. Кваліфікація готування до злочину.

  3. Кваліфікація замаху на злочин.

  4. Кваліфікація у зв’язку з добровільною відмовою від вчинення злочину.

Практична частина

Розв’язати ситуаційні завдання

Задача 1. Козленко визнаний винним і засуджений за ч. 3 ст. 185 КК України за те, що він близько 8 години ранку з метою крадіжки прийшов на територію магазину-складу будівельних матеріалів, зірвав навісний замок вхідних дверей, проник у магазин та викрав звідти 45 метрів електрозварювального мідного кабелю по ціні 30 грн. за один метр та два зажими маси для цих кабелів за ціною 20 грн. кожен. На вирок адвокат засудженого подав апеляцію, в якій просить перекваліфікувати дії Козленка як замах на вчинення крадіжки, оскільки, на його думку, він викраденим майном не розпорядився, а тому й крадіжка була незакінченою.

Ознайомтеся з постановою Пленуму Верховного Суду України № 10 від 6 листопада 2009 року «Про судову практику у справах про злочини проти власності» та визначте момент закінчення крадіжки. Чи підлягає апеляція адвоката задоволенню? Складіть проект ухвали судді з вирішенням цього питання.

Задача 2. Володько протягом декількох років ухилявся від сплати аліментів на свою малолітню доньку. Коли в черговий раз його місце перебування було встановлено і з Володька знову почали стягувати аліменти, він вирішив позбутися колишньої дружини та доньки. З цією метою він підпиляв тяги рульового управління та важелів підвіски легкового автомобіля, що належав його колишній дружині, розраховуючи, що на великій швидкості деталі поламаються, станеться автокатастрофа, а дружина та донька загинуть. Але аварія сталася на невеликій швидкості, машина з’їхала в кювет і зупинилася, дружина поламала руку й лікувалася 23 дні, а в дочки сталося закрите ушкодження спинного мозку в шийному відділі. Дайте кримінально-правову кваліфікацію дій Володька. Ознайомтеся з постановою Пленуму Верховного Суду України № 2 від 7 лютого 2003 року «Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи».

Задача 3. Вапнярчук перевозив у потягу «Ужгород-Одеса» алкогольні напої без належного документального оформлення. Коли у вагон зайшов працівник міліції Кузьмінський, Вапнярчук для приховування факту перевезення ним таких алкогольних напоїв покликав працівника міліції в купе і намагався дати 150 грн. і 20 доларів США, поклав їх на столик вагону. Кузьмінський відмовився брати гроші і покликав понятих для складення протоколу щодо передачі йому грошей. Ознайомтеся з постановою Пленуму Верховного Суду України № 5 від 26 квітня 2002 року «Про судову практику у справах про хабарництво» та визначте стадію вчинення злочину в цьому випадку. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Вапнярчука.