Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПКЗ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать
  1. Фактична підстава кримінально-правової кваліфікації.

  2. Нормативна підстава кримінально-правової кваліфікації.

  3. Поняття та види принципів кримінально-правової кваліфікації.

  4. Судовий прецедент як юридична підстава кваліфікації.

  5. Рішення Європейського суду з прав людини як юридична підстава кримінально-правової кваліфікації.

  1. Міжнародно-правові акти як юридична підстава кримінально-правової кваліфікації.

Тема 3. Кваліфікація злочинів з урахуванням стадії їх вчинення

Завдання для практичних занять (2 год.)

Теоретична частина

  1. Кваліфікація закінченого злочину.

  2. Загальні правила кваліфікації незакінченого злочину.

  3. Кваліфікація готування до злочину.

  4. Кваліфікація замаху на злочин.

Практична частина

Розв’язування ситуаційні завдання

Задача 1. Тищенко покликав трьох знайомих підлітків піти подивитися з ним дещо “цікаве”. Тищенко розповів, що біля залізниці він тільки що бачив, як невідомі хлопці ґвалтують якусь жінку. При цьому Тищенко сказав, що також хотів би брати участь у зґвалтуванні. Коли Тищенко та троє підлітків прийшли на місце події, то побачили лише жінку, а ґвалтівників уже не було. Тищенко сам підійшов до жінки, яка була непритомною. Але Тищенко був затриманий працівниками міліції. Тищенко під час судового розгляду підтвердив, що якби не прийшли працівники міліції, він зґвалтував би жінку.

Задача 2. Романчук запідозрив дружину у невірності та вирішив її вбити. З цією метою він купив і зберігав револьвер вдома. Під час однієї зі сварок з дружиною на ґрунті ревнощів Романчук вихопив пістолет зі столу і прицілився у дружину, яка з плачем стала просити змилуватися над нею і не вбивати. Романчук зжалився над нею і заховав пістолет в ящик столу. На прохання дружини викинути зброю Романчук відмовився.

Дайте кримінально-правову кваліфікацію діяння Романчука. Чи змінилася б юридична оцінка діяння Романчука якби він:

а) викинув пістолет;

б) добровільно здав пістолет у органи міліції.

Задача 3. Комірник Коржаков запропонував Багрову вчинити крадіжку зі складу магазину побутової техніки, пообіцявши, що віз “забуде” закрити склад на замок і виключить сигналізацію. Багров погодився. Про крадіжку дізналася дружина останнього й умовила його відмовитися від цього. Коржаков, йдучи додому, не закрив склад на замок, виключив сигналізацію, але Багров крадіжки не вчинив.

Що таке невдала співучасть у злочині? Чи є у цьому випадку невдала співучасть? Як потрібно кваліфікувати випадки невдалої співучасті у злочині? Напишіть формулу кваліфікації злочину.

Задача 4. Алімов та Хомко вирішили обікрасти ощадну касу, яка розташовувалася на першому поверсі будинку, зайнятого під готель. З цією метою вони зняли номер, який розташовувався на ощадною касою та приготували знаряддя, необхідні для того, щоб проламати підлогу. Але свої наміри вони не змогли реалізувати, оскільки Алімова та Хомка у ніч, коли вони хотіли обікрасти ощадну касу, затримала міліція, яка розшукувала їх за інші злочини.

Варіант 2: Алімов та Хомко були затримані працівниками міліції, коли проламали підлогу і проникли в ощадну касу.

Варіант 3: Вночі Алімов та Хомко через пролом підлоги проникли у приміщення ощадної каси і зламали сейф, але грошей у ньому не виявилося, оскільки вони зберігалися у спеціальній кімнаті-сейфі.

Як кваліфікувати вчинене діяння, якщо будь-який розмір викрадених грошей їх влаштовував? Як кваліфікується готування та замах на злочин при альтернативному або неконкретизованому умислі? Напишіть формулу кваліфікації вчиненого злочину.

Задача 5. Котур довго виношував задум вбити свого колишнього начальника Васьківа, який, як вважав Котур, незаконно звільнив його з роботи. З цією метою він придбав на базарі рушницю і почав слідкувати за Котуром, щоб реалізувати свій план. Одного разу Котур побачив, що Васьків зі своєю дружиною пішли в гості. Він взяв вдома рушницю і почав чекати їх у безлюдному місці. Коли Васьків з дружиною пізно ввечері поверталися додому, Котур прицілився і вистрілив, але попав не в Васьківа, а в його дружину, яка на місці події померла.

Кваліфікуйте діяння Котура. Запишіть формулу кваліфікації.

Задача 6. Романчук вирішив підпалити будинок Карпової, з якою перебував у неприязних стосунках. Одного разу він взяв моток бавовняних ниток, завернув у них сіркові сірники, намочив моток керосином, поклав у кишеню і поніс на роботу. Після роботи, о другій годині ночі, Романчук закинув нитки на дах будинку, де зберігалася солома, запалив кінець ниток, який був у нього в руках і втік. Коли Романчук відбіг декілька метрів, то передумав, повернувся назад і загасив пожежу.

Назвіть та охарактеризуйте умови правомірності добровільної відмови. Які особливості має добровільна відмова га стадії закінченого замаху? Яким є результат кримінально-правової кваліфікації при добровільній відмові?

Варіант 2. Романчук хотів підпалити будинок з метою вбивства Карпової, але у зв’язку з тим, що він передумав вбивати останню і загасив пожежу, згорів тільки дах будинку.

Як кваліфікується частково невдала добровільна відмова?

Задача 7. Антонов був притягнутий до кримінальної відповідальності за те, що, будучи охоронником складу, самочинно залишив пост і пішов на залізничну станцію. Повертаючись на пост у нетверезому вигляді, він намагався зупинити Самойлюк, з хуліганських мотивів зробив з карабіна декілька вистрілив, поранив Самойлюк у живіт та руку. Слідчий кваліфікував злочин як замах на вбивство. Прокурор не погодився з такою кваліфікацією і вказав, що оскільки Антонов вчинив злочин з непрямим умислом, то вчинене ним не можна кваліфікувати як замах на вбивство.

Чи правильною є позиція прокурора? Запишіть формулу кваліфікації вчиненого злочину.

Завдання для самостійної роботи студентів (4 год.)

Теоретична частина